Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία τέτοια ένδειξη, ενώ πολύ λίγα κατοικίδια συντροφιάς, παγκοσμίως, έχουν βρεθεί θετικά στη νόσο Covid-19.
«Για τον SARS-Cov-2 θεωρείται δεδομένο ότι ο άνθρωπος τον μεταδίδει στα ζώα, κι όχι τα ζώα στον άνθρωπο.
Ο σκύλος και η γάτα έχουν τους δικούς τους κορωνοϊούς. Στον σκύλο προκαλούν γαστρεντερολογικά προβλήματα, και στη γάτα λοιμώδη περιτονίτιδα», επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη. Και, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, δεν νοσούν εύκολα.
Οι αναφορές που έχουμε, παγκοσμίως, μέχρι σήμερα, για κατοικίδια ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες) που βρέθηκαν θετικά στη νόσο, είναι λίγες, σύμφωνα με την κυρία Μπαρδάνη, και μάλιστα τα συμπτώματα ήταν ήπιας μορφής. Ήταν ζώα με ιδιοκτήτες/κηδεμόνες που νόσησαν.
Μάλιστα, υπήρχαν κατοικίδια που νόσησαν οι ιδιοκτήτες τους, υποβλήθηκαν σε τεστ, βρέθηκαν θετικά, όμως δεν εκδήλωσαν κανένα σύμπτωμα.
Όσοι νοσούν, για να προφυλάξουν το κατοικίδιό τους, δεν θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του.
Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα κατοικίδιο είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, διάρροια και εμετό.
Όταν δούμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πηγαίνουμε το ζωάκι μας στον κτηνίατρό του, έτσι ώστε να του χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με εργαστηριακά ευρήματα του εξωτερικού, ο SARS-Cov-2 μπορεί να μεταδοθεί από γάτα σε γάτα πιο εύκολα, και σε μικρότερο βαθμό από σκύλο σε σκύλο, αναφέρει η κυρία Μπαρδάνη, που τονίζει ότι τα κατοικίδια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν επιφάνειες. Γιατί μπορεί, για παράδειγμα, να φταρνιστεί κάποιος, τα σταγονίδια να πάνε στη γούνα του σκύλου ή της γάτας και, στη συνέχεια, να τον/την χαϊδέψουμε, να βάλουμε τα χέρια μας στο στόμα μας και να πάρουμε τον ιό.
Γι’ αυτό πρέπει, όπως διευκρινίζει η κτηνίατρος, πριν και αφού χαϊδέψουμε έναν σκύλο, να πλένουμε τα χέρια μας.
Κατά τη διάρκεια της βόλτας με τον σκύλο μας, να αποφεύγουμε τις επαφές με άλλους ανθρώπους. Και αφού επιστρέψουμε, να καθαρίζουμε τα πατουσάκια και τη μουσούδα του με τα ειδικά μαντηλάκια.
Δεν χρησιμοποιούμε οινόπνευμα για να καθαρίσουμε τον σκύλο μας.
Στην περίπτωση που καθαρίζουμε τα πατώματα του σπιτιού μας με χλωρίνη, την ξεβγάζουμε με νερό, γιατί προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις στις πατούσες των κατοικιδίων μας. Οι γάτες πρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι.
Τέλος, στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί, μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα Covid – 19 σε κατοικίδια ζώα συντροφιάς (σκύλους – γάτες).