Η καθημερινή βόλτα είναι απαραίτητη για τη σωματική εκτόνωση και την ψυχική ισορροπία του σκύλου.
Γι΄ αυτό, κάθε κηδεμόνας φροντίζει να πηγαίνει περίπατο τον μικρό του φίλο.
Ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο, δεσποζόμενοι σκύλοι να κάνουν τη βόλτα τους χωρίς να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους.
Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, και ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός, εξηγεί το γιατί.
1. Πόσο σημαντική είναι η βόλτα για τον σκύλο; Μπορεί ένας σκύλος να κάνει τον περίπατό του χωρίς τον κηδεμόνα του;
Είναι γνωστό, ότι ως κηδεμόνες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε την ευζωία του.
Και αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο βόλτες, ή/και περισσότερες, ανάλογα με τη φυλή και τις ανάγκες του, καθώς είναι απαραίτητες και για τη σωματική του εκτόνωση, αλλά, κυρίως, για την ψυχική του υγεία.
Όλοι όσοι έχουμε σκύλο, απολαμβάνουμε τις όμορφες στιγμές και τις χαρές που μας δίνει.
Περνάμε χρόνο μαζί, παίζουμε μαζί και, γενικότερα, βάζει ένα χρώμα στην καθημερινότητά μας. Όπως όταν μας υποδέχεται έπειτα από μια κουραστική μέρα.
Αυτό, όμως, που δυσκολεύει τους περισσότερους, είναι η βόλτα του.
Ποιος, όταν χτύπησε το ξυπνητήρι μια ώρα νωρίτερα από τη συνηθισμένη για να βγάλει τον σκύλο του βόλτα, δεν δυσανασχέτησε, ή ποιος μετά από μια κουραστική μέρα δεν ήθελε να κάτσει στον καναπέ για να ξεκουραστεί, αλλά ο σκύλος είχε άλλα «σχέδια»;
Πολλοί θα έχουν σκεφτεί: «μακάρι να μπορούσα να άνοιγα την πόρτα και να έβγαινε μονός του».
Εκτός από παράνομο, είναι και επικίνδυνο. Τόσο για τον ίδιο τον σκύλο μας, όσο και για κάποιον περαστικό.
2. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για έναν σκύλο που δεν συνοδεύεται;
Ο τσακωμός με άλλους σκύλους. Μια πολύ διαδεδομένη φράση που ακούγεται, είναι: «Δεν ανησυχώ, επειδή ο σκύλος μου είναι φιλικός και τα πάει καλά με όλους».
Αυτό μπορεί να είναι κάτι που ισχύει, όμως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για έναν άλλον σκύλο που, πιθανόν, θα επιχειρήσει να γνωρίσει.
Υπάρχουν πολλοί κηδεμόνες οι οποίοι έχουν έναν σκύλο αντιδραστικό και, παρότι έχουν κάνει ό,τι προβλέπεται για να τον βγάλουν περίπατο, όταν τον πλησιάσει ο δικός μας, ο οποίος δεν έχει καμιά επίβλεψη, μπορεί να υπάρξει τσακωμός μεταξύ τους. Και να αποβεί μοιραίος, αφού δεν θα είμαστε εμείς εκεί, έτσι ώστε να τον φροντίσουμε, ή να τον πάμε στον κτηνίατρο.
Είναι επικίνδυνο, επίσης, γιατί μπορεί να φάει κάτι από κάτω. Είναι γεγονός ότι οι σκύλοι που βγαίνουν μόνοι τους βόλτα, ζουν καθαρά από τύχη.
Στη χώρα μας, ειδικά στην επαρχία, ο αριθμός των σκύλων που δηλητηριάζονται είναι πολύ μεγάλος.
Καθημερινά ακούγονται περιστατικά σκύλων που έφαγαν κάτι θανατηφόρο.
Όσο κι αν πιστεύουμε ότι ο σκύλος μας δεν τρώει από κάτω, λίγοι είναι αυτοί που θα αντισταθούν σε ένα κομμάτι κρέας.
Επίσης, ο σκύλος μας μπορεί να χαθεί. Ο σκύλος, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, δεν έχουν καλή χωροταξική μνήμη.
Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε, οι σκύλοι είχαν την αποστολή να λύσουν έναν λαβύρινθο, ώστε να επιβραβευτούν με λιχουδιές.
Μόνο το 55% των σκύλων κατάφερε να τον λύσει, σε αντίθεση με το 95% των ποντικών.
Βέβαια, έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν κάποια διακριτικά σημεία για να προσανατολιστούν, μία κολόνα για παράδειγμα, αλλά δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν πολύ την ικανότητά τους αυτή.
Σε ένα άλλο πείραμα έκρυβαν μια λιχουδιά δεξιά από τον σκύλο και, στη συνέχεια, του άλλαζαν θέση, έτσι ώστε να είναι πλέον στα αριστερά του.
Ο σκύλος εξακολουθούσε να ψάχνει δεξιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 30% των σκύλων που μπαίνουν στα καταφύγια, ανακτώνται πάλι από τους κηδεμόνες τους, καθώς είχαν χαθεί.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ο σκύλος μας, τελικά, δεν είναι ένα κινούμενο GPS.
Μάλλον, το αντίθετο.
Ακόμα, μπορεί να τον κλέψουν. Μη γελιέστε, η κλοπή σκύλου είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς είναι επικερδής.
Σκύλοι κλέβονται, είτε για να επιστραφούν έναντι αμοιβής, είτε για να μεταπωληθούν, ιδίως αν πρόκειται για φαινοτυπικά καθαρόαιμα ζώα.
Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράνομες γέννες.
Οι κλοπές αυτές, δυστυχώς, είναι ένα πολύ μεγάλο παράνομο εμπόριο, και καθόλου ασυνήθιστες.
3. Όταν ένας σκύλος κυκλοφορεί ελεύθερος, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει επεισόδια;
Μπορεί να προξενήσει τροχαίο. Οι σκύλοι δεν κοιτάνε τα φανάρια, ούτε τις σημάνσεις των δρόμων, πριν περάσουν.
Επίσης, είναι πιθανόν να κυνηγήσουν ένα έντονο ερέθισμα. Για παράδειγμα, μια μπάλα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τροχαίο και να τραυματιστούν και οι ίδιοι θανάσιμα.
Να κυνηγούν γάτες. Μπορεί να είναι το αγαπημένο «σπορ» του σκύλου μας, αλλά αυτό σίγουρα είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται.
Εκτός του ότι μπορεί και ο ίδιος να τραυματιστεί, δεν είναι καθόλου αστείο, παρόλο που πολλοί το εκλαμβάνουν ως τέτοιο.
Να έχει συνάντηση με κάποιον που φοβάται τους σκύλους. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν βολικά με τους σκύλους.
Υπάρχουν και εκείνοι που τους φοβούνται σε υπερβολικό βαθμό.
Αυτοί είναι πιθανό να μην αντιδράσουν ψύχραιμα στην όψη ενός ανεξέλεγκτου σκύλου, με αποτέλεσμα, είτε να τον χτυπήσουν με κάποιο ξύλο, είτε να αρχίσουν να φωνάζουν.
Τότε, ο σκύλος μας θα τρομάξει και θα αντιδράσει με τρόπο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.
Ακόμα, μπορεί να αρχίσουν να τρέχουν και ο σκύλος μας να τους κυνηγήσει, καθώς οι σκύλοι έχουν την τάση να κυνηγούν κάτι που κινείται.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου, να μην μπορεί να ελέγξει τον φόβο του.
Είναι θέμα βασικών αρχών και παιδείας, να σεβόμαστε τον συμπολίτη μας.
Επίσης, ρυπαίνουν τον χώρο. Από τη στιγμή που δεν είμαστε μαζί με τον σκύλο κατά τη διάρκεια της βόλτας του, δεν μπορούμε να μαζεύουμε τα περιττώματά του.
Είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να φροντίζουμε γι’ αυτό, και σίγουρα σε κανέναν δεν αρέσει να περπατά σε ένα πεζοδρόμιο γεμάτο ακαθαρσίες.
4. Πιστεύετε ότι αυτή η τακτική των κηδεμόνων οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων;
Σύμφωνα με έρευνες, το 70% των αδέσποτων στην Ελλάδα προέρχονται από γέννες δεσποζόντων ή ημι-δεσποζόμενων.
Είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι το συνήθειο του να βγαίνουν βόλτα μόνοι τους οι σκύλοι, είναι κάτι που γίνεται σε μεγάλο βαθμό.
Συνοδεύοντας τους αστείρωτους σκύλους μας, συμβάλλουμε ενεργά στην καταπολέμηση αυτού του μεγάλου προβλήματος της χώρας μας.
Όπως, καταλαβαίνουμε οι πιθανοί κίνδυνοι είναι πολλοί.
Η βόλτα με τον σκύλο μας είναι μια δραστηριότητα που, εκτός του ότι μας βοηθά να δεθούμε με τον σκύλο μας, έχει και θετικά για την υγεία μας.
Πέρα από τη σωματική άσκηση, συνδέεται και με τη μείωση του στρες.
Όταν οι κηδεμόνες σκύλων τη βάλουν στην καθημερινότητά τους, θα δουν ότι, τελικά, δεν είναι τόσο άσχημα. Και, ίσως, φτάσουν στο σημείο να την αποζητούν και οι ίδιοι.
Ο σκύλος ζει για λίγα χρόνια στη ζωή μας. Ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε όσες περισσότερες αναμνήσεις γίνεται, τηρώντας και το πρόγραμμα της βόλτας του».
▪ Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε.
Πηγές :
- The genius of dogs Brian Hare and Vanessa Woods
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/
- https://www.dogsvoice.gr/