Είναι κάποιοι σκύλοι που προβάλλουν σθεναρή «αντίσταση» στον κηδεμόνα τους, όταν τους ζητά να κατέβουν από τον καναπέ, ή αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του σε μαθήματα βασικής εκπαίδευσης.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουν. Μήπως, θέλουν να “κυριαρχήσουν”;
Και δεν είναι μόνον αυτές οι συμπεριφορές που οδηγούν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.
Σε αυτό το σημείο, όμως, κρύβεται μια παγίδα, όπως εξηγεί η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Μάθετε, λοιπόν, τι κρύβεται πίσω από έναν «κυριαρχικό» σκύλο.
«Οι «κυριαρχικοί» σκύλοι δεν ψάχνουν συνεχώς τρόπους για το πώς θα επιβληθούν σε αυτήν την «εξωγήινη» αγέλη ανθρώπων, στην οποία βρέθηκαν τυχαία, αλλά ούτε και είναι μια μαφία σκύλων που συνωμοτούν πίσω από την πλάτη μας για το πώς θα μας… κατακτήσουν.
Κατά κανόνα, «κυριαρχικός» χαρακτηρίζεται ένας σκύλος που:
● μας γαβγίζει αντιδραστικά όταν του λέμε να εκτελέσει μια εντολή, όταν τον διορθώνουμε, ή όταν θέλει κάτι
● δεν αφήνει από το στόμα του παιχνίδι ή φαγητό
● συχνά μας πατάει, βάζοντας την πατούσα του πάνω στο πόδι μας
● δεν ανταποκρίνεται στις εντολές της βασικής εκπαίδευσης, όχι γιατί δεν τις καταλαβαίνει, αλλά γιατί δεν θέλει να υπακούσει
● καταφεύγει στο δάγκωμα, όταν θέλει να κερδίσει κάτι
● ανεβαίνει συνεχώς σε καναπέδες και κρεβάτια από μόνος του, και αρνείται να μετακινηθεί από εκεί που κάθεται
● περιφρουρεί το φαγητό, το παιχνίδι, ή τις περιοχές που θεωρεί δικές του
Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το προφίλ ενός «κυριαρχικού» σκύλου.
Προσοχή, όμως! Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παγίδα. Σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις -αν όχι σε όλες- ο σκύλος μπορεί να μη θέλει να κυριαρχήσει πάνω μας, αλλά να:
● μην έχει μάθει να συνεργάζεται
● είναι (υπέρ) προστατευτικός
● έχει λάβει λάθος παιδεία από τον κηδεμόνα
● έχει τρομερή υπερένταση και ενέργεια
● είναι δυναμικός χαρακτήρας.
● έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχει γίνει αντιδραστικός.
● νιώθει ανασφάλεια και σύγχυση. Και επειδή δεν έχει τη σωστή καθοδήγηση από τον κηδεμόνα του, προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις, προκειμένου να τονώσει την αυτοπεποίθησή του.
● ζηλεύει κάποιο άλλο μέλος της αγέλης
● ζει σε ένα περιβάλλον, όπου δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα για τα οποία έχει προοριστεί γονιδιακά (π.χ. τσοπανόσκυλα)
Το κρίσιμο θέμα είναι, πώς διαχειριζόμαστε έναν σκύλο με κυριαρχική συμπεριφορά.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο κηδεμόνας πρέπει να αναλάβει τα ηνία και να δείξει στον σκύλο, με βίαιο και επιθετικό τρόπο, «ποιος είναι το αφεντικό».
Σε καμία περίπτωση αυτή η μέθοδος δεν είναι η ενδεδειγμένη για την επίλυση του προβλήματος.
Ποτέ δεν απαντάς στη βία με βία, γιατί ο σκύλος ποτέ δεν ανταποκρίνεται σωστά σε ένα περιβάλλον έντασης, με δυνατές φωνές, επιθετικότητα και ανισόρροπη ενέργεια. Μπορεί τα πράγματα να ξεφύγουν επικίνδυνα.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε απέναντι σε έναν «κυριαρχικό» σκύλο;
Είμαι ήρεμος, αλλά δυναμικός: Ακούγεται παράδοξο, αλλά ο σκύλος θα ανταποκριθεί καλύτερα σε εκείνον που έχει ισορροπημένη και ήρεμη ενέργεια, παρά σε κάποιον που προσπαθεί να επιβληθεί «κάνοντας θόρυβο».
Ο σκύλος μας είναι ο καθρέφτης μας. Εάν εμείς δεν έχουμε ισορροπημένη ενέργεια, δεν θα έχει ούτε εκείνος.
Η ενέργειά μας -θετική ή αρνητική, δυνατή ή αδύναμη, ήρεμη ή έντονη- είναι μεταδοτική.
Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουμε τη συμπεριφορά του σκύλου μας κάθε στιγμή, ανάλογα με το τι νιώθουμε και πώς το προβάλλουμε.
Ο σκύλος μας χρειάζεται μια σαφή καθοδήγηση από έναν κηδεμόνα με αυτοέλεγχο, ηρεμία και θετική προδιάθεση.
Διορθώνω, δεν μαλώνω: Προκειμένου να κάνουμε τον σκύλο μας να πειθαρχήσει (να μάθει να σέβεται τα όρια που του θέτουμε), τον καθοδηγούμε με σωστή εκπαίδευση και δεν τον τιμωρούμε. Μπορούμε να πειθαρχήσουμε τον σκύλο μας, χωρίς να γίνουμε αυταρχικοί.
Είμαι συνεπής: Από τη στιγμή που θα αρχίσω να θέτω κανόνες, θα πρέπει να είμαι συνεπής ως προς αυτό που ζητώ.
Επιμένω (περισσότερο από τον σκύλο), επαναλαμβάνω όσες φορές χρειαστεί, και τον επιβραβεύω όταν αρχίσει να ανταποκρίνεται σε αυτό που του ζητώ.
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, ούτε βία, ούτε σκληράδα, ούτε επιβολή. Με εργαλεία μας τη συνέπεια και την επανάληψη, τον καθοδηγούμε στο πώς να κάνει κάποια πράγματα σωστά.
Σκοπός, μέσα από αυτή τη διαδικασία της εκπαίδευσης, είναι να χτίσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του προς εμάς (και, άρα, να κατοχυρώσουμε τη θέση μας ως «ηγέτες της αγέλης», κι όχι ως «αφεντικά»). Γιατί η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός, δεν επιβάλλονται. Κερδίζονται!».
▪ Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.