Στους φιλόζωους που επιθυμούν να βοηθήσουν τα αδεσποτάκια απευθύνεται ο Δήμος Αθηναίων, και τους καλεί να γίνουν μια ομάδα για τη φροντίδα και την προστασία τους.

Γιατί, όπως υποστηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, όπου υπάρχει συνεργασία, υπάρχουν και αποτελέσματα.

Το «Πρόγραμμα εθελοντισμού για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Αθηναίων» δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που νοιάζονται τα ζώα, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για ένα καλύτερο “αύριο” για εκείνα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας εθελοντής;

Όπως εξηγεί η εντεταλμένη σύμβουλος, υπεύθυνη για τα ζώα, Σεραφίνα Αβραμίδου, «ο εθελοντής μπορεί να σιτίζει τα αδέσποτα της γειτονιάς του με τροφές που θα τον προμηθεύουμε, με φιλοξενία, ή με τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων που θα προωθεί στα social media.

Επίσης, μπορεί να έχει την επίβλεψη γατοαποικίας στη γειτονία του, ή να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο καταφύγιο του δήμου μας».

Μάλιστα, οι εθελοντές που έχουν σκοπό να επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το καταφύγιο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ειδικό σεμινάριο για την κοινωνικοποίηση των σκύλων, από τη θετική εκπαιδεύτρια, Εριέττα Καραμπέτσου, και θα λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το Πρόγραμμα του Τμήματος Αστικής Πανίδας απευθύνεται και σε θετικούς εκπαιδευτές σκύλων, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τα αδεσποτάκια του καταφυγίου, αλλά και σε εθελοντές με εξειδίκευση στην περισυλλογή και διάσωση των ζώων.

Όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην Ομάδα του Τμήματος Αστικής Πανίδας Δήμου Αθηναίων, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του https://animalscityofathens.gr και να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα.

Ήδη, στην πλατφόρμα υπάρχουν 300 εγγεγραμμένοι -το Πρόγραμμα «τρέχει» από τις 7 Ιανουαρίου-, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτές σκύλων.

Το καταφύγιο του Δήμου Αθηναίων

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Μάνος Μπαλόπιτος, βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο καταφύγιο του Δήμου και, όπως λέει η κυρία Αβραμίδου, «από τότε που βρίσκεται καθημερινά στο καταφύγιό μας ο εκπαιδευτής, δεν έχουμε επιστροφές ζώων. Γιατί συζητά με τους ενδιαφερόμενους και, εάν διαπιστώσει ότι ο σκύλος που θέλουν να υιοθετήσουν δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους, τότε τους προτείνει κάποιον άλλον. Και φεύγουν από το καταφύγιο με τον προτεινόμενο. Ο εκπαιδευτής είναι πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση έχουν οι ενδιαφερόμενοι, να τους συμβουλεύσει και να τους ενημερώσει για τις ανάγκες του σκύλου».

Τα αδεσποτάκια του Δήμου μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται μέσα στο σπίτι

Άλλη μία καινοτόμος ιδέα που έχει η Ομάδα της Αστικής Πανίδας είναι να διαμορφώσουν έναν χώρο του καταφυγίου που προσομοιάζει στο δωμάτιο ενός σπιτιού.

Σκοπός είναι να εξοικειωθούν τα αδεσποτάκια με τον εσωτερικό χώρο ενός σπιτιού και να μάθουν τρόπους καλής συμπεριφοράς.

Στο καταφύγιο φιλοξενούνται 70 σκύλοι.

Εφέτος το καλοκαίρι θα επιδοθούν σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς τους κατασκεύασαν πισίνα.

Τους ευχόμαστε καλές βουτιές, καθώς και να βρεθεί μία οικογένεια για εκείνα.