Οι μελέτες που έχουν καταδείξει τα οφέλη της  συμβίωσης με τα ζώα συντροφιάς, είναι αμέτρητες. Ωστόσο, η απόφαση ενός ηλικιωμένου να αποκτήσει ένα ζωάκι, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν κάποιες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η συνύπαρξη να είναι αρμονική. Οφείλει να αναρωτηθεί: Με ποιο ζώο θα μπορούσε να συμβιώσει καλύτερα και να του προσφέρει τη φροντίδα που χρειάζεται; Με σκύλο, για τον οποίο η καθημερινή βόλτα είναι τρόπος ζωής, ή με γάτα; Του επιτρέπει η υγεία του να φροντίζει τον τετράποδο φίλο του;

Πολύτιμες συμβουλές για την καλή συμβίωση ενός ανθρώπου τρίτης ηλικίας με τον σκύλο του μας δίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Ρούσσου.

Τα ευεργετικά οφέλη

«Τα οφέλη που προσφέρει ένας σκύλος στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολλά. Πρώτα απ΄όλα, είναι μια συντροφιά, που, όπως είναι γνωστό, μπορεί να βοηθήσει, τόσο σε θέματα υγείας, όσο και ψυχολογίας. Όπως έχουν δείξει έρευνες, μειώνει το στρες και το άγχος, μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος. Επίσης, βοηθά στο να διατηρείται το άτομο ενεργό, με τις καθημερινές βόλτες και το περπάτημα.

Η βόλτα του σκύλου είναι ένας λόγος για να βγουν οι άνθρωποι αυτοί από το σπίτι, να κάνουν νέες γνωριμίες και να αποφύγουν την απομόνωση. Όλοι όσοι έχουν σκύλους, κάνουν φίλους, γιατί ο τετράποδος σύντροφός μας είναι κοινωνικό ον.

Επιπλέον, η βόλτα τους προσφέρει έναν καθημερινό σκοπό, όπως είναι η φροντίδα και η περιποίηση του ζώου τους. Νιώθουν χρήσιμοι και ικανοί, φροντίζοντας ένα πλάσμα.

Η επιλογή σκύλου για τη σωματική μας ακεραιότητα

Κατά πρώτο λόγο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την καθημερινότητα του ατόμου, αλλά και τους περιορισμούς που, συχνά, θέτει η φυσική του κατάσταση. Δηλαδή, αν η κατάσταση της υγείας του (π.χ. κινητικά προβλήματα) του επιτρέπει να έχει έναν σκύλο. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτούμε εάν συγγενείς και φίλοι είναι διατεθειμένοι να φροντίσουν τον σκύλο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ένας σκύλος μπορεί να ζήσει από 10 έως 15 χρόνια. Θα μπορέσει το άτομο αυτό να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του ζώου του, όλο αυτό το διάστημα; Θα πρέπει να μεριμνήσει, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια, να την έχει.

Μεγαλόσωμοι σκύλοι

Τώρα, για την επιλογή σκύλου, οι μεγάλου μεγέθους είναι δραστήριοι και, συνήθως, δεν είναι κατάλληλοι για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ένα απότομο τράβηγμα ή μια πτώση μπορεί να έχουν άσχημες συνέπειες. Εάν η φυσική τους κατάσταση το επιτρέπει, ένας δραστήριος σκύλος θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή συντροφιά. Όμως, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα και να γίνεται η κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο ατυχημάτων. Αυτό, βέβαια, ισχύει για όλους.

H εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Ρούσσου

Κουτάβια

Τα κουτάβια έχουν αρκετά μεγάλες απαιτήσεις σε εκπαίδευση και χρειάζονται χρόνο, κόπο και υπομονή. Πρέπει να μάθουν την τουαλέτα τους, να μην κάνουν ζημιές κ.ά. Έχουν υψηλότερη ενέργεια από έναν ενήλικο σκύλο. Όλα αυτά μπορεί να δυσκολέψουν έναν κηδεμόνα μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη και το προσδόκιμο ζωής του κουταβιού. Η επιλογή ενός κουταβιού θα πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση ενός ειδικού.

Ενήλικος σκύλος

Ιδανικότερη, ίσως, λύση για έναν άνθρωπο τρίτης ηλικίας θα ήταν ένας ενήλικος σκύλος, ακόμα και 5-6 ετών. Αυτά τα σκυλιά έχουν μάθει να κάνουν την ανάγκη τους έξω από το σπίτι, έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους και μπορούμε να δούμε εάν ταιριάζει με τον δικό μας. Δηλαδή, με την καθημερινότητά μας και τους ρυθμούς μας. Είναι πιο ήρεμα και λιγότερο ενεργητικά. Γενικότερα, έχουν λιγότερες απαιτήσεις.

Οι μικρόσωμοι ή μεσαίου μεγέθους σκύλοι είναι πιο ασφαλείς, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη φυσική κατάσταση και την υγεία του ανθρώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μεγαλόσωμοι σκύλοι ήρεμης ιδιοσυγκρασίας. Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται και στον χειρισμό μικρόσωμων φυλών, καθώς υπάρχουν πολύ ενεργητικές φυλές.

Τα ημίαιμα είναι, συνήθως, πιο υγιή, καθώς δεν παρουσιάζουν, τόσο συχνά, κληρονομικές παθήσεις.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σκύλοι έχουν κάποιες βασικές ανάγκες, όπως είναι οι καθημερινές βόλτες, η σωστή διατροφή και, βέβαια, η επαφή: η ενασχόληση και το παιχνίδι με τον κηδεμόνα τους.

Επίσης, τα μακρύτριχα σκυλιά χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση για το τρίχωμά τους, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζονται φροντίδα από ειδικό.

Σε κάθε περίπτωση, ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας που αποφασίζει να αποκτήσει έναν σκύλο, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί έναν εκπαιδευτή, έτσι ώστε να μάθει στο ζωάκι να περπατάει κοντά του χωρίς απότομα τραβήγματα.

Αν θέλουμε να βάλουμε στη ζωή μας έναν σκύλο, μπορούμε να υιοθετήσουμε από καταφύγιο, που έχει λιγότερες πιθανότητες να βρει ένα σπίτι».