Ψηλόλιγνος, με μακρύ και μεταξένιο τρίχωμα, ξεχωρίζει για το αριστοκρατικό του παράστημα, αλλά και για τους τρόπους του. Δεν ξεχνά να σταυρώνει τα μπροστινά του πόδια όταν κάθεται και δεν σταματά να παρατηρεί. Ένας λαγωνικός του Αφγανιστάν δεν θα μπορούσε να αντισταθεί σε οτιδήποτε κινείται γρήγορα.

Μην εκπλαγείτε, αν τον δείτε να στέκεται στο πιο ψηλό σημείο του σπιτιού. Με αυξημένη αίσθηση του χιούμορ, είναι ο σκύλος που κερδίζει τον θαυμασμό και τα βλέμματα. Η εκτροφέας λαγωνικών του Αφγανιστάν, Εύη Τράγκαλη, έχει κι άλλα να μας πει γι’ αυτήν την τόσο ξεχωριστή φυλή.

Ιστορία

«Από τις πιο αρχαίες ράτσες είναι ο λαγωνικός του Αφγανιστάν. Ανήκει στα κυνηγετικά και συγκεκριμένα στα λαγωνικά οράσεως. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος κυνηγά με τα μάτια και όχι με τη μύτη. Η καταγωγή του, όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι από το Αφγανιστάν. Μια από τις λίγες φυλές που έχουν μείνει αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

Μέγεθος

Το ύψος των αρσενικών κυμαίνεται από 69 έως 75 εκατοστά και το βάρος τους από 30 έως 33 κιλά, ενώ το ύψος ενός θηλυκού αγγίζει τα 69 εκατοστά και το βάρος αυξομειώνεται μεταξύ 23 και 24 κιλών.

Χαρακτήρας

Είναι σκυλιά περήφανα και ανεξάρτητα. Θυμίζουν περισσότερο γάτα, γι’ αυτό και η εκπαίδευσή τους θεωρείται δύσκολη. Συμπορεύεσαι στη ζωή, καθώς είναι σκυλιά που δεν θα υπακούσουν σε κάθε εντολή. Ένας λαγωνικός του Αφγανιστάν δεν θα υπακούσει στην εντολή ΜΕΙΝΕ, όταν μπροστά στα μάτια του δει κάτι να κινείται γρήγορα. Θα τρέξει να το κυνηγήσει και θα σταματήσει όταν πιάσει το θήραμά του. Είναι το χαρακτηριστικό της φυλής του.

Όμως, είναι ένας σκύλος που δεν τραβά στη βόλτα, που παραμένει κοντά στον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του και δεν εκδηλώνει επιθετικές συμπεριφορές. Έχει αίσθηση του χιούμορ, γι΄αυτό και ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας του θα πρέπει να είναι χιουμορίστας. Το αγαπημένο του σημείο στο σπίτι είναι το πιο ψηλό και κάθεται στα πιο απίθανα σημεία, για να μπορεί να εποπτεύει. Είναι ικανός να κλέψει με την πιο τέλεια τακτική.

Σκύλος αθλητής, με μεγάλο επιτόπιο άλμα, που μπορεί να φτάσει και τα δύο μέτρα. Τα μπροστινά του πέλματα είναι μεγαλύτερα από ό,τι τα πίσω, και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να στρίψει με την ίδια ταχύτητα που έχει αναπτύξει. Αν τρέχει με 60 χιλιόμετρα και χρειαστεί να πάρει στροφή, θα το κάνει χωρίς να φρενάρει. Επίσης, είναι πολύ καλός αναρριχητής και σκαρφαλώνει με μεγάλη ευκολία σε βράχια.

Αν και αθλητής, μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα, καθώς μέσα στο σπίτι παραμένει ήρεμος και δεν είναι καθόλου υπερκινητικός. Εννοείται, όμως, ότι ως μεγαλόσωμος σκύλος χρειάζεται εκτόνωση. Δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να τρέχει σε περιφραγμένο χώρο και, φυσικά, οι καθημερινές του βόλτες είναι αναγκαίες.

Είναι ευαίσθητος στον πόνο γιατί δεν έχει λίπος, γι’ αυτό αν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά, για να μπορέσουν να συνυπάρξουν αρμονικά, θα πρέπει να τον σέβονται. Δείχνει αφοσίωση και τρυφερότητα στην οικογένειά του, είναι ευγενικός με τους επισκέπτες και, παράλληλα, αδιάφορος. Εάν υπάρχει γάτα στο σπίτι, ως κουτάβι θα παίξει μαζί της, γιατί έχει την περιέργεια. Στην πορεία της κοινής τους ζωής θα την ανέχεται. Μόνον, όμως, τη γάτα του σπιτιού. Ως κουτάβι, και μέχρι τους 12 μήνες, είναι ατίθασο και σκαρφίζεται τις πιο απίστευτες ζαβολιές.

Για τα άλλα σκυλιά αδιαφορεί και προτιμά τους ομοίους του, καθώς ο τρόπος που παίζουν είναι διαφορετικός. Τα λαγωνικά του Αφγανιστάν δεν χρησιμοποιούν το στόμα τους την ώρα του παιχνιδιού, όπως κάνουν τα υπόλοιπα. Το παιχνίδι τους είναι το τρέξιμο, δεν γρυλίζουν και δεν κάνουν επιθέσεις.

Είναι σκύλος που δεν γαβγίζει χωρίς λόγο. Χρησιμοποιεί το γάβγισμα όταν πραγματικά γίνεται κάτι, ή όταν χρειάζεται κάτι. Παράδειγμα: θέλει νερό. Το επικοινωνεί και σου δείχνει τι θέλει.

Δεν είναι καλός κολυμβητής, γιατί δεν τον βοηθά η κατασκευή του.

Περιποίηση τριχώματος

Το τρίχωμά τους χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα, έτσι ώστε να διατηρείται ο μανδύας τους σε καλή κατάσταση. Με τη σωστή περιποίηση του τριχώματος, τα επίπεδα απώλειας τρίχας είναι από ελάχιστα έως μηδενικά. Άρα, σχεδόν, δεν μαδάνε. Αν την αμελήσουμε, δημιουργούνται κόμποι και τζίβες στο τρίχωμά τους, και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του δέρματός τους.

Υγεία

Δεν χαρακτηρίζονται από γενετικά προβλήματα, γιατί δεν είναι τεχνητή φυλή. Είναι σχετικά υγιείς και δεν έχουν ευαισθησίες. Έχουν καλή αναπνοή, λόγω κατασκευής της μουσούδας τους και δεν υποφέρουν από τις υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, επειδή διαθέτουν τον μεταξωτό μανδύα».