Ο παπαγάλος έχει κοφτερό μυαλό, διακρίνεται για την ικανότητά του για μάθηση, αλλά και για το… χιούμορ του. Και είναι καπετάν – φασαρίας.

Είναι, όμως, ένα άγριο πτηνό με ιδιαιτερότητες και ανάγκες που θα πρέπει να γνωρίζουμε, προτού αποφασίσουμε να τον βάλουμε στη ζωή μας. Για να μπορέσουμε να του προσφέρουμε ευζωία.

Η κτηνίατρος εξωτικών ζώων, Patricia Gray, μας «συστήνει» τον γνωστό – άγνωστο παπαγάλο. Και δεν είναι μόνον ένας.

«Είναι πολύ κοινωνικά πτηνά. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη παπαγάλων. Σε κάθε ήπειρο συναντάμε διαφορετικά είδη/γένη, και η συγγένειά τους διαφέρει. Υπάρχουν μικρά παπαγαλάκια, παπαγάλοι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους με διαφορετικά χρώματα.

Μπορεί στη φύση να ζουν πολλά είδη μαζί και να αναπτύσσουν σχέσεις μεταξύ τους (μιλούν, ακουμπά το ένα το άλλο, παίζουν, ψάχνουν τροφή όλη μέρα), όμως το κάθε είδος ζευγαρώνει αποκλειστικά και μόνο με το ίδιο γένος.

Μόνον αν βρίσκονται σε αιχμαλωσία μπορεί να ζευγαρώσουν ανόμοια είδη.

Οποίος θέλει έναν παπαγάλο σπίτι του ως pet, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτοί οι παπαγάλοι μπορεί να γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία, αλλά οι γονείς τους, όχι. Οπότε, είναι, ακόμη, άγρια ζώα. Κι έχουν τα ένστικτα και το νου άγριου ζώου», διευκρινίζει η Patricia Gray και εφιστά την προσοχή μας. «Η απόκτηση ενός παπαγάλου πρέπει να γίνεται από εκτροφέα. Και στην Ελλάδα, υπάρχουν καλοί εκτροφείς».

Ο παπαγάλος, λοιπόν, είναι ένα εξωτικό ζώο, και όποιος έχει σκοπό να το βάλει στην οικογένειά του, θα πρέπει να γνωρίζει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του.

Η κτηνίατρος εξωτικών ζώων, Patricia Gray

«Στο Διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για τους παπαγάλους, που μπορούν να αναζητήσουν όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έναν.

Και πρέπει να το κάνουν, γιατί είναι ένα απαιτητικό ζώο. Ιδίως οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος παπαγάλοι.

Να ενημερωθούν για τον χαρακτήρα κάθε είδους, έτσι ώστε να επιλέξουν αυτό που θα ταιριάζει στην οικογένειά τους.

Το ότι ένας παπαγάλος μιμείται την ανθρώπινη φωνή, δεν είναι λόγος για την απόκτησή του.

Οι παπαγάλοι μιλούν εάν θέλουν να μιλήσουν και όταν ασχοληθεί μαζί τους ο ιδιοκτήτης τους. Υπάρχει περίπτωση, να μην μιλήσουν ποτέ.

Οι καλύτεροι στη μίμηση είναι οι Amazons και οι African grey, αλλά και τα budgies, που μπορούν να μάθουν μέχρι χίλιες λέξεις!

Είναι λίγα τα είδη που δεν μιλούν καθόλου – έχουν φωνή, αλλά σε άλλες συχνότητες.

Η χρηματική αξία ενός παπαγάλου κυμαίνεται από 50 έως 20.000 ευρώ», λέει η κυρία Gray.

Υγεία

Μία από τις ασθένειες που προσβάλλει τους παπαγάλους, είναι η ψιττάκωση, που μεταδίδεται και στον άνθρωπο.

«Επειδή είναι θήραμα, κρύβει πολύ καλά την αρρώστια του και την εκδηλώνει όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Οπότε, ο ιδιοκτήτης πρέπει να παρατηρεί τον παπαγάλο του για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά, και να επισκέπτεται τον κτηνίατρο μια φορά τον χρόνο.

Η κακή υγεία του παπαγάλου έχει σχέση με τη διατροφή του.


Έχει διαδοθεί ότι τρώνε σπόρια και ηλιόσπορους. Είναι λάθος. Εκεί όπου ζουν οι παπαγάλοι, υπάρχουν καρποί, φρούτα, φύλλα, λουλούδια. Αυτά υπάρχουν στη φύση, αυτά τρώνε. Αν τραφούν μόνο με σπόρια, θα έχουν πολλά προβλήματα με την υγεία τους.

Το σωστό είναι να τρώνε έτοιμες τροφές. Στο εμπόριο υπάρχουν κροκέτες που είναι μια ισορροπημένη διατροφή», τονίζει η κα Gray.

Διάρκεια ζωής

Όταν κάποιος θέλει να πάρει έναν παπαγάλο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτά τα πτηνά ζουν πάρα πολλά χρόνια. Όχι όλοι οι παπαγάλοι.

Υπάρχουν και μικρά παπαγαλάκια που μπορεί να ζήσουν 12-13 χρόνια, όταν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, ενώ τα Macaw μπορεί να ζήσουν 60-70 χρόνια. Και τα Cockatoo, μέχρι και 100!

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όταν παίρνουμε έναν τέτοιο παπαγάλο. Μπορεί να ζήσει περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι εμείς. Γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε, εάν συγγενείς και φίλοι είναι διατεθειμένοι να τον φροντίσουν.

Στην Αμερική υπάρχει χώρος φιλοξενίας παπαγάλων, οι οποίοι έχουν αλλάξει ιδιοκτήτες επτά φορές.

Πρόκειται για παπαγάλους που εγκαταλείφθηκαν επειδή έκαναν φασαρία και ζημιές στο σπίτι, ή γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ζουν τόσα πολλά χρόνια, και δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν άλλο», διευκρινίζει η κυρία Gray.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

Σύμφωνα με την κυρία Gray, οι παπαγάλοι αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους, είναι έξυπνα ζώα και πρόσχαρα. Είναι σαν να έχεις ένα… φτερωτό παιδάκι.

Μάλιστα, μελέτες της Irene Pepperberg, επιστήμονα με εξειδικευμένες σπουδές στη γνώση των ζώων, κατέδειξαν ότι οι παπαγάλοι έχουν τη νοημοσύνη ενός παιδιού τριών – τεσσάρων ετών.

Έχουν μαθηματικές ικανότητες και μπορούν να ξεχωρίζουν υλικά. Άρα, πρέπει να ασχολείται με πράγματα αυτό το ζώο.

«Δεν γίνεται να τον έχω σε ένα κλουβάκι και να μην ασχολούμαι μαζί του.

Μέσα σε ένα κλουβί δεν θα είναι ευτυχισμένος. Πρέπει να τον βγάζω έξω και να βρίσκω δραστηριότητες για να κάνω μαζί του. Να του παρέχω πολλά παιχνίδια, με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί.

Για να νιώθει καλά ο παπαγάλος, πρέπει να αισθάνεται μέλος της οικογενείας και να απασχολεί το μυαλό του. Διαφορετικά, όταν δεν είναι καλά, βγάζει τα φτερά του, δαγκώνει, είναι ψυχικά άρρωστος και μπορεί να πάθει κατάθλιψη.

Στη φύση φτιάχνει φωλιές, σκάβει, καταστρέφει δέντρα, χρησιμοποιεί το ράμφος του, παίζει με τους ομοίους του.

Το κλουβί του παπαγάλου πρέπει να είναι το μεγαλύτερο της αγοράς, για να μπορεί να κινείται, και να μην έχει πλαστικά στοιχεία. Η μεταφορά του μπορεί να γίνει με κλουβάκι σκύλου/γάτας.

Πρέπει να σεβαστούμε τη φύση του. Δεν είναι πτηνό για όλους.

Είναι ένα ζώο που κάνει φασαρία –πολλή φασαρία-, που έχει ανάγκη από αγάπη και τρυφερότητα.

Δεν θέλει να μένει μόνος του, έχει χιούμορ, είναι πονηρός και σε κοιτάζει στα μάτια», τονίζει η κυρία Γκρέυ και συμπληρώνει: «Η σχέση «χτίζεται», και χρειάζεται υπομονή και χρόνο για να του μάθουμε να συμπεριφέρεται όμορφα.

Η απόκτηση ενός παπαγάλου είναι δέσμευση ζωής».