Οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και να χαλαρώνουν στα κλαδιά τους.
Περίεργες, παιχνιδιάρες και «ζιζάνια», δεν μπορούν να αντισταθούν στα λαμπερά και κρεμαστά στολίδια, ενώ σε κλάσματα του δευτερολέπτου μπορούν να φτάσουν στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων και τραυματισμών κατά την πτώση του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και τρόποι για να προφυλάξετε τη γάτα σας, αλλά και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Η κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη προτείνει λύσεις, ώστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο να παραμείνει στη θέση του, και ιδέες για τον στολισμό, προκειμένου να φαντάζει λιγότερο ελκυστικό στις γατούλες.
«Έρχεται η πιο εορταστική περίοδος του Χρόνου και ανυπομονούμε να γεμίσουμε το σπίτι μας στολίδια.
Όσοι, όμως, έχουμε γατούλες σπίτι μας, ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ευφάνταστα στολίδια και το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να τους κινήσουν το ενδιαφέρον. Και να προβούν σε νέες σκανταλιές και πολλές ζημιές, με άσχημα αποτελέσματα και για τις ίδιες.
Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που θα στολίσουμε τον χώρο, στον οποίο ζουν οι γάτες.
Σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μια γάτα μπορεί να ανέβει ως την κορυφή του σε μερικά δευτερόλεπτα.
Κύριο μέλημά μας, λοιπόν, είναι να το στερεώσουμε στο πάτωμα καλά, ή ακόμα και να το στηρίξουμε σε έναν τοίχο.
Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορούμε να επιλέξουμε ένα μικρό δέντρο, που θα το κρεμάσουμε ανάποδα από το ταβάνι, ώστε η γάτα να μην έχει καμία πρόσβαση σε αυτό.
Φροντίζουμε να μην τοποθετούμε γυαλιστερά στολίδια, γιατί αυτά έλκουν τη γάτα περισσότερο.
Τις χριστουγεννιάτικες μπάλες και τα κρεμαστά στολίδια του δέντρου τα στερεώνουμε καλά στα κλαδιά του. Και προτιμούμε να τα τοποθετούμε όσο πιο εσωτερικά στο δέντρο γίνεται, κι όχι άκρη – άκρη.
Τα χαμηλότερα κλαδιά, όπου η γάτα έχει άμεση πρόσβαση από το πάτωμα, τα αφήνουμε χωρίς στολίδια.
Καλό είναι να επιλέγουμε μπάλες και στολίδια που δεν είναι εύθραυστα, ώστε να μη σπάσουν σε περίπτωση που η γάτα τα ρίξει κάτω, με κίνδυνο να τραυματιστεί.
Τα λαμπάκια τα στερεώνουμε, επίσης, καλά και επιλέγουμε τον μόνιμο φωτισμό, κι όχι εκείνον που τα κάνει να αναβοσβήνουν, για να μην προκαλούμε πιο έντονα την περιέργεια της γάτας μας.
Είναι συνετό, όταν απουσιάζουμε από το σπίτι, να τα βγάζουμε από την πρίζα. Τα καλώδια που φτάνουν στην πρίζα μπορούμε να τα κρύψουμε σε κάποιο ειδικό σωλήνα, ή ακόμα και σε χειροποίητες κατασκευές, όπως σε χάρτινο ρολό από χαρτί κουζίνας.
Με αυτό τον τρόπο τα γατιά δεν θα τα βρίσκουν εύκαιρα για να τα μασουλάνε και τα χαλάσουν, ή ακόμα και να πάθουν ηλεκτροπληξία.
Κοντά στο δέντρο δεν τοποθετούμε έπιπλα που βοηθούν τη γάτα να τα χρησιμοποιήσει και να πηδήξει πιο εύκολα πάνω στα κλαδιά του δέντρου.
Δεν ξεχνάμε ότι οι βελόνες από τα αληθινά έλατα μπορεί να είναι ψεκασμένες με κάποια φάρμακα για να διατηρούνται, και αυτά να είναι τοξικά για τη γάτα μας, αν τα καταπιεί.
Οπότε, δεν αφήνουμε τις γάτες να μασάνε τις βελόνες.
Το ιδανικότερο θα ήταν να μπει το δέντρο σε ένα χώρο του σπιτιού όπου η γάτα δεν θα έχει πρόσβαση, τουλάχιστον τις ώρες που απουσιάζουμε ή κοιμόμαστε.
Γιρλάντες και φανταχτερά στολίδια στερεώνονται όσο καλύτερα γίνεται για να μην κρέμονται και γίνονται ελκυστικά παιχνίδια γι’ αυτήν.
Ό,τι και να κάνουμε, η γάτα είναι ένα αιλουροειδές με μεγάλη περιέργεια. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, ειδικά τα πρώτα 24ωρα που θα στολίσουμε, για να δούμε την αντίδρασή της στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση».