Η είδηση ότι οι πολίτες που βγαίνουν συχνά βόλτα με τον σκύλο τους κινδυνεύουν κατά 78% να μολυνθούν από τον SARS-COV-2 σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research, θορύβησε πολλούς κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων.
Το ygeiamou.gr απευθύνθηκε στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. «Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπήρξε εσφαλμένη ερμηνεία στα στατιστικά στοιχεία, που οδήγησε σε παρανόηση», λέει.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο: «Η μελέτη είναι καθαρά επιδημιολογική, αναζητά παράγοντες κινδύνου μέσω συλλογής δεδομένων, και δεν περιέχει εργαστηριακή επιβεβαίωση για παρουσία του ιού σε σκύλους μετά τη βόλτα τους με τον ιδιοκτήτη.
Η λανθασμένη κατανόηση των αποτελεσμάτων οδήγησε σε παρερμηνείες και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων να νοσήσουν ευκολότερα από τον SARS-COV2.
Στη συνέχεια προσπαθούμε να εξηγήσουμε με σαφήνεια τι σημαίνουν οι αριθμοί που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έρευνα.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι το 78% των ιδιοκτητών ζώων κινδυνεύει να νοσήσει.
• Σε 1.328 πολίτες που δεν είχαν σκύλο, νόσησαν 58 άτομα (4,4%)
• Σε 491 πολίτες που είχαν σκύλο, νόσησαν 32 άτομα (6,5%).
Με αυτό το δείγμα, λοιπόν, και τα στατιστικά μοντέλα, η έρευνα καταλήγει στο ότι η βόλτα του σκύλου έχει αποδειχθεί το ισχυρότερο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να νοσήσεις κατά 78%.
Προκειμένου να κατανοήσουμε το νούμερο, έχει σημασία να δούμε ότι η στατιστικά σημαντική διαφορά που προκύπτει στη μελέτη εξηγείται, εάν παρατηρήσουμε ότι νόσησαν 12 περισσότεροι στους λιγότερους από 500 ιδιοκτήτες σκύλων, αντί να ασθενήσουν περίπου 20 πολίτες, έτσι ώστε το ποσοστό να είναι όμοιο με εκείνους που νόσησαν, αλλά δεν είχαν σκύλο.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι ο αυξημένος κατά 78% κίνδυνος που αναφέρει η μελέτη είναι η διαφορά ανάμεσα στο 4% και στο 7%. Δηλαδή ότι, αντί για περίπου 20 αναμενόμενα κρούσματα σε περίπου 500 ιδιοκτήτες σκύλων, υπήρξαν λίγο περισσότερα από 30. Και καθώς σχεδόν όλοι δήλωσαν ότι βγάζουν βόλτα τον σκύλο, θεωρήθηκε ότι η βόλτα του σκύλου είναι ένας στατιστικά σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο.
Πρέπει, λοιπόν, να καθησυχάσουμε τον κόσμο γιατί ακούει αυτό το 78%, το οποίο, όπως παρουσιάζεται, μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση ότι 78 στους 100 ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό να νοσήσουν.
Ουσιαστικά, όμως, αναφέρεται στον αριθμό 32 ατόμων, σε σύνολο δείγματος 500 ιδιοκτητών ζώων. Και ενώ στατιστικά αναμενόταν να νοσήσουν οι 20, είτε είχαν ζώο είτε όχι.
Επιπρόσθετα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου του 2020, στην έναρξη, δηλαδή, της πανδημίας στην Ισπανία. Όπου η μετάδοση του ιού ήταν μεγάλη και δεν είχαν γίνει πλήρως γνωστά, αλλά ούτε είχαν υιοθετηθεί, τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από τους πολίτες.
Σαφώς και δεν παραβλέπουμε ότι από τη μελέτη βγαίνει ένα στατιστικά αποδεκτό αποτέλεσμα κάποιου αυξημένου κινδύνου. Και καλό είναι να το γνωρίζει ένας ιδιοκτήτης σκύλου, που, όμως, εύκολα μπορεί να το αντιμετωπίσει με τη σωστή πρόληψη.
Κι αυτό γιατί η μελέτη, εκτός των άλλων, επέδειξε την αξία που έχει και ο καθαρισμός των διαφόρων αντικειμένων που αγοράζουμε και φέρνουμε στο σπίτι, αυτήν την περίοδο, όπως, για παράδειγμα, προϊόντα από σούπερ-μάρκετ.
Και, παρομοίως, η τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια της βόλτας του ζώου: αποφεύγουμε να έρθει σε επαφή το ζώο μας με αντικείμενα του περιβάλλοντος, ή με άλλους ανθρώπους, και καθαρίζουμε τις πατούσες και τη μουσούδα του, αφού επιστρέψουμε. Προληπτικά μέτρα που είναι ήδη γνωστά εδώ και καιρό, και οι ιδιοκτήτες ζώων εφαρμόζουν».
Πηγή
http://www.hva.gr/el/article.php?id=1806