Υπάρχουν πολλές αιτίες που μία γάτα δεν τρώει.

Η αποχή από την τροφή μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς, αλλά και σε ψυχολογικούς λόγους.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, εξηγεί τα πιθανά αίτια, και το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη γατούλα μας να ανακτήσει την όρεξή της.

«Σίγουρα, οποιαδήποτε μεταβολή στην όρεξη της γάτα μας, ακόμα και η μείωση στην ποσότητα που καταναλώνει, χρειάζεται την προσοχή μας.

Κι αυτό γιατί, αν η ανορεξία επιμένει, μπορεί να σημαίνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η ρύθμιση της όρεξης περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση εξωτερικών ερεθισμάτων, με σήματα που προέρχονται από τον πεπτικό σωλήνα και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου της πείνας και του κορεσμού, ή κάποια εξωτερική αλλαγή στο περιβάλλον της γάτας, αλλά και στη διατροφή της, μπορεί να οδηγήσουν σε ανορεξία.

Εδώ χρειάζεται να κάνουμε έναν πρώτο διαχωρισμό σε μερική ή ολική ανορεξία.

Δηλαδή, στο αν το ζωάκι τρώει λιγότερο, ή αν υπάρχει ολική άρνηση πρόσληψης τροφής.

Επίσης, η γάτα μας μπορεί να παρουσιάζει ψευδοανορεξία.

Δηλαδή, να δείχνει πεινασμένη, αλλά να μην είναι σε θέση να καταναλώσει τροφή επειδή υπάρχει πρόβλημα να τη λάβει ή να τη μασήσει.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφική συνήθεια της γάτας μας, είναι: το στρες, το περιβάλλον, ακόμα και μια αλλαγή στον χώρο της, που μπορεί να την αγχώσει, ή και η παρουσία ενός άλλου ζώου στο σπίτι, που θα την αναστατώσει.

Ένας κτηνίατρος, βλέποντας ολιστικά την εικόνα, είναι σε θέση να διακρίνει τι συμβαίνει με τη διατροφή της και να την αξιολογήσει με βάση την όποια αλλαγή προκύψει.

Ακόμη και μια αλλαγή στη σύσταση του γεύματός της μπορεί να μην τη δελεάσει και να την απομακρύνει από την τροφή.

Μια σοβαρή ένδειξη ότι η γάτα μας νοσεί, είναι όταν παρατηρούμε ολική ανορεξία. Ενώ της προσφέρουμε άλλη τροφή από τη συνηθισμένη, η γάτα μας δεν είναι σε θέση, ή δεν θέλει, να την καταναλώσει.

Εμείς, που ζούμε μαζί με το ζωάκι μας, γνωρίζουμε τις συνήθειές του.

Και είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε, τις περισσότερες φορές, αν η γάτα μας είναι, απλά, επιλεκτική με την τροφή της, ή αν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας.

Άλλωστε, μια γάτα που νοσεί, συνήθως, έχει μια γενικευμένη εικόνα κατάπτωσης και αδυναμίας.

Οπότε, εκτός από την ανορεξία, παρατηρούμε και άλλες συμπεριφορές της, όπως, για παράδειγμα, μια αλλαγή στη ρουτίνα καθαριότητας, αδυναμία, ή ασυνήθιστη νωχελικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για κάτι απλό είτε για κάτι πιο σύνθετο, προτείνεται να γίνει μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, ή στον εναλλακτικό κτηνίατρο. Για να μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για την υγεία της γάτας μας, καθώς θα γίνουν οι απαραίτητες βιοχημικές ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Εμείς, αυτό που επιθυμούμε, είναι να αρχίσει και πάλι να τρώει κανονικά και να επανέλθει στην υγιή της κατάσταση.

Πού μπορεί να οφείλεται η ψευδο-ανορεξία

Ας δούμε κάποιες πιθανές αιτίες της ψευδο-ανορεξίας, όπου η γάτα μας θέλει να φάει, αλλά παρουσιάζει δυσκολία στην κατανάλωση τροφής.

1. στοματίτιδα, ουλίτιδα, οισοφαγίτιδα, φλεγμονή, πόνος στο στόμα και το λαιμό
2. προχωρημένη περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει απώλεια ή χαλάρωση δοντιών
3. απόστημα πίσω από τον οφθαλμό
4. πόνος στους μύες μασήματος
5. πόνος στις αρθρώσεις που συνδέουν το σαγόνι με το κεφάλι
6. ασθένεια των σιελογόνων αδένων
7. ασθένεια στο νευρικό σύστημα, η οποία επηρεάζει το μάσημα και την κατάποση
8. καρκίνος ή όγκοι στο στόμα, τη γλώσσα και στα συσχετιζόμενα μέρη
9. πόνος, οπουδήποτε στο σώμα, που μπορεί να επηρεάζει την όρεξη ή την ικανότητα της γάτας να φτάσει την τροφή της, όπως, για παράδειγμα, πόνος στη μέση και στους σπονδύλους της.


Τα αίτια της ανορεξίας

Η πραγματική ανορεξία, όπου η γάτα μας δεν έχει όρεξη να τραφεί, μπορεί να οφείλεται σε:

1. Ασθένεια του οργανισμού, είτε πρόκειται για μόλυνση, είτε για οργανική δυσλειτουργία, όπως ο διαβήτης και η νεφρική δυσλειτουργία
2. Έκθεση σε κάποιο δηλητήριο
3. Ανισοροπία/ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος
4. Αδυναμία όσφρησης. Η μυρωδιά για τις γάτες είναι βασικός παράγοντας για την όρεξη
5. Όλες οι μορφές καρκίνου
6. Έλκος στομάχου ή εντέρου
7. Ναυτία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε αιτία
8. Πυρετό
9. Παρενέργεια κάποιων φαρμάκων

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανορεξία ή την ψευδο-ανορεξία

Η αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από την αιτία και τη διάγνωση που θα γίνει στην γάτα μας.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένδειξη ναυτίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι ώστε να αρχίσει η γάτα μας να τρώει.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης.

Το σημαντικό είναι να βρεθεί τρόπος να λάβει η γάτα μας τροφή. Και αν χρειαστεί, να της δοθεί και ενδοφλέβια.

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να δοθεί η σωστή τροφή για το πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε ένα κομμάτι κρέας σε μια γάτα που έχει πρόβλημα να μασήσει. Θα πρέπει να λάβει πολτοποιημένη τροφή.

Και, φυσικά, η σύσταση της τροφής είναι σημαντική κατά περίπτωση.

Μια γάτα με παγκρεατίτιδα δεν μπορεί να αρχίσει να λαμβάνει τροφή υψηλή σε λιπαρά, καθώς το πάγκρεας δεν μπορεί να την επεξεργαστεί.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για ένα ζωάκι που αναρρώνει -και η ανορεξία του οφείλεται, για παράδειγμα, σε μια φλεγμονή, ή σε κάποια ήπια ασθένεια-, είναι να εντάξουμε στη διατροφή του ποιοτική τροφή, ενισχύοντας τη γευστικότητά του.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε;

Με καλής ποιότητας και αγνά συστατικά μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό.

Μπορούμε να ζεσταίνουμε το φαγητό τόσο, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζέσταμα βοηθά, και στη γεύση, και στην όσφρηση.

Επίσης, μπορούμε να προσφέρουμε στη γάτα μας μια καλής ποιότητας κονσέρβα για να τη δελεάσει και να φάει με περισσότερη όρεξη.


Φτιάχνουμε ζωμό από δυναμωτικά συστατικά, όπως είναι το κρέας και τα λαχανικά, ή ρόφημα από βότανα που βοηθούν το στομάχι, όπως το χαμομήλι.

Υπάρχουν συστατικά τα οποία ενισχύουν την όρεξη και βοηθούν στην πέψη.

Όπως και ομοιοπαθητικά σκευάσματα, που με την καθοδήγηση του ομοιοπαθητικού κτηνιάτρου βελτιώνουν θεαματικά την όρεξη της γάτας μας. Παράλληλα, τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα βοηθούν και σε άλλα προβλήματα υγείας, που συνδέονται με την όρεξη. Έτσι, δεν επιβαρύνουμε τον οργανισμό της γάτας μας με φάρμακα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, για άλλη μια φορά, ότι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε στο ζωάκι μας σε κάθε στάδιο της ζωής του είναι μια σωστή, υγιεινή διατροφή. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσουμε την υγεία του και να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα υγείας”.

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:
● Canine and Feline Nutrition: A Resource for Companion Animal Professionals 3rd Edition, by Linda P. Case, Leighann Daristotle, Michael G. Hayek, Melody Foess Raasch