Γνωρίζετε ότι ο σκύλος πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης, γιατί η παραπάνω δοσολογία μπορεί να τον κάνει επιθετικό;

Ότι υπάρχει μία ορμόνη που, εάν τη στερήσετε στον μικρό σας φίλο, τον οδηγείτε στην κατάθλιψη;

Και δεν είναι μόνον αυτά, που μπορεί να αγνοούμε.

Η διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα, μας διαφωτίζει σχετικά με το πώς το φαγητό επιδρά στη συμπεριφορά του σκύλου.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι νευροδιαβιβαστές και οι ορμόνες, που επηρεάζουν ουσιαστικά τη συμπεριφορά του σκύλου μας, εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τη σύνθεση των συστατικών της διατροφής.

Ανεξάρτητα από το είδος της τροφής: φρέσκια ή ξηρά.

Τα συστατικά που ευθύνονται γι΄αυτό, είναι:

1. Οι πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες του σώματος πρέπει να ανανεώνονται διαρκώς. Τα γνωστά αμινοξέα είναι συνολικά 22, και είναι το μικρότερο συστατικό των πρωτεϊνών.

Ωστόσο, ο οργανισμός μπορεί να παράγει από μόνος του 11.

Τα υπόλοιπα, τα λεγόμενα απαραίτητα αμινοξέα, πρέπει να περιέχονται στο φαγητό.

Όταν η διατροφή του σκύλου έχει έλλειψη από υδατάνθρακες και λιπαρά, η πρωτεΐνη δεν παράγεται από τον οργανισμό αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία των κυττάρων, αλλά λειτουργεί και ως άμεση πηγή ενέργειας.

Ο ψυχολόγος σκύλων, Roger Mugford, απέδειξε ότι η μείωση του συνολικού περιεχομένου πρωτεΐνης από 18% σε 15% περιορίζει την επιθετικότητα στα σκυλιά, ενώ η αύξηση της πρωτεΐνης τα κάνει πιο επιθετικά και ζωηρά.

Τέλος, οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές επηρεάζονται όχι μόνο από την ποσότητα των πρωτεϊνών στο φαγητό, αλλά και από τη σύνθεσή τους, δηλαδή από τις αναλογίες των αμινοξέων μέσα την πρωτεΐνη.

2. Τρυπτοφάνη: το δομικό υλικό για τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας

Το απαραίτητο για τον οργανισμό αμινοξύ, τρυπτοφάνη, είναι αντικείμενο πολλών ερευνών.

Ως βασικό δομικό στοιχείο για τη σεροτονίνη -ορμόνη της ευτυχίας- βοηθάει τα σκυλιά να έχουν μία πιο ισορροπημένη συμπεριφορά.

Η έλλειψη της σεροτονίνης αυξάνει τις ορμόνες του άγχους (π.χ. κορτιζόλη), και οδηγεί τα σκυλιά μας σε κατάθλιψη και αυξημένη επιθετική συμπεριφορά.

Ξέρουμε ότι δεν έχει σημασία η απόλυτη ποσότητα τρυπτοφάνης, αλλά το πόσο υψηλή είναι η περιεκτικότητά της σε σύγκριση με τα άλλα αμινοξέα.

Όταν αυξάνονται οι πρωτεΐνες στη διατροφή, αυξάνονται και οι ποσότητες της τρυπτοφάνης.

Αυτό δεν μπορεί, όμως, να επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά, γιατί αυτόματα αυξάνονται και τα άλλα αμινοξέα.

Ειδικές μελέτες (Dena Poli 2000) έχουν ανακαλύψει ότι μία μείωση των πρωτεϊνών, σε συνδυασμό με μια αύξηση της τρυπτοφάνης, φέρνει θετικά αποτελέσματα σε σκυλιά που έχουν επιθετική συμπεριφορά ως προς τη φύλαξη χώρου.

Διαφορετικά, όμως, ήταν τα αποτελέσματα σχετικά με την επιθετικότητα λόγω αυτοάμυνας.

Σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση της τρυπτοφάνης σε μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ή η μείωση των πρωτεϊνών γενικά, έφερε βελτίωση της συμπεριφοράς του σκύλου.

Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι και η καλύτερη φροντίδα με το αμινοξύ τρυπτοφάνη είναι άχρηστη, εάν δεν υπάρχει και η κατάλληλη ποσότητα φολικού οξέος, βιταμίνης Β6 και μαγνησίου στη διατροφή.

Πλούσιο σε τρυπτοφάνη είναι, για παράδειγμα, το αρνίσιο κρέας.

3. Βιταμίνη Β

Αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι με τη βιταμίνη Β -συγκεκριμένα, τη Β12- και το φολικό οξύ, η κατάθλιψη, το άγχος, η ανικανότητα -λόγω άγχους- και οι τάσεις φοβίας, μειώνονται. Αντίθετα, η ηρεμία και η ικανότητα συγκέντρωσης, αυξάνονται.

Η χρόνια έλλειψη μπορεί να οδηγήσει, επίσης, σε άνοια και κρίσεις πανικού.

Μια καλή πηγή φολικού οξέος και βιταμινών Β12 είναι η μαγιά μπύρας.

4. Φαινυλανίνη: βασική ουσία της κατεχολαμίνης

Οι κατεχολαμίνες παράγονται στον μυελό των επινεφριδίων και περιλαμβάνουν την ορμόνη της διαφυγής (αδρεναλίνη), την ορμόνη της μάχης (επινεφρίνη) και την ορμόνη της ανταμοιβής (ντοπαμίνη).

Ένα ένζυμο που υπάρχει στο καλαμπόκι επιβραδύνει τον σχηματισμό των κατεχολαμίνων, με αποτέλεσμα μια πιο ήρεμη συμπεριφορά σε υπερκινητικά σκυλιά και σε σκυλιά με κροτοφοβία.

Σε σκυλιά που είναι γενικά ασταθή, πρέπει να εξασφαλίσουμε επαρκή ποσότητα τρυποφάνης.

Όσο πιο πολλή φαινυλανίνη υπάρχει στον οργανισμό, τόσο πιο πολλές κατεχολαμίνες σχηματίζονται.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να προσέχουμε για, τυχόν,υπερδοσολογία φαινυλανίνης σε σκυλιά με τάση υπερκινητικότητας.

Πηγές φαινυλανίνης είναι το κρέας από μοσχάρι, το συκώτι και το κρέας από κυνήγι.

5. Μαγνήσιο: Το αλάτι της ηρεμίας

Η επαρκής ποσότητα μεταλλικών στοιχείων στον οργανισμό μπορεί να εξουδετερώσει την αύξηση της κορτιζόλης και να μειώσει τη μετάδοση του στρες στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Σήμερα ξέρουμε ότι οι απαιτήσεις μαγνησίου αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους.

Έτσι, σε σκυλιά που βρίσκονται υπό συνεχείς πιέσεις πρέπει να εξασφαλίσουμε την παροχή μαγνησίου.

Η σωστή διατροφή είναι ένα κομμάτι ολιστικής θεραπείας για σκυλιά με προβλήματα συμπεριφοράς. Σύμφωνα, πάντα, με τις ανάγκες κάθε σκύλου».

H διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα

Η κυρία Ρεγγίνα Μπίμπα είναι διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους, και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας. Εργάζεται στην biodog.