Η λευχαιμία είναι μία ασθένεια που απειλεί και τις γάτες, και εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα.
Χαρακτηρίζεται από σοβαρή εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η γάτα που νοσεί είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και σε άλλες ασθένειες.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό της με την κατάλληλη διατροφή.
Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, μας ενημερώνει.
«Η ιογενής λευχαιμία της γάτας, γνωστή ως Felv, είναι μια μολυσματική ασθένεια η οποία καταστέλλει το ανοσοποιητικό της.
Οφείλεται σε έναν ρετροϊό, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ένζυμο για να διοχετεύσει το δικό του γενετικό υλικό στα κύτταρα του ζώου που έχει μολύνει, έτσι ώστε να δημιουργήσει στο σώμα της γάτας τη νέα «κόπια» του δικού του ολόκληρου ιού.
Μολυσμένες γάτες συναντάμε παντού. Η επικράτηση της ασθένειας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η συνολική υγεία του ζώου, το στάδιο αναπαραγωγής, αλλά και από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Και γενικότερα, από τον τρόπο ζωής της γάτας.
Για να ενημερωθείτε για το πώς μεταδίδεται, αλλά και για τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης της ασθένειας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, ή να αναζητήσετε επιστημονικές μελέτες.
Αυτό που είναι σημαντικό, και θα εξετάσουμε, είναι το πώς δυσχεραίνει ως ανοσοκατασταλτική ασθένεια την ικανότητα της γάτας να προφυλαχθεί από άλλες μολύνσεις. Και θα δούμε πώς η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση και θωράκιση του οργανισμού της.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Οι μολυσμένες γάτες εμφανίζουν δευτερογενείς λοιμώξεις, όπως δερματικά προβλήματα, εντερίτιδες (φλεγμονή του εντέρου) και αιματολογικές διαταραχές, όπως η αναιμία.
Η ασθένεια μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία, προκαλώντας καρκίνο -λευχαιμία, λεμφοσάρκωμα, ή άλλους όγκους.
Τα ίδια βακτήρια, πρωτόζωα, μύκητες, που συναντάμε στο καθημερινό περιβάλλον και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από ένα υγιές ζώο, ενδέχεται να προκαλέσουν θανατηφόρες ασθένειες σε γάτες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να εξετάσουμε την αξία της διατροφής και το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής ενός ζώου που νοσεί.
Όπως κι εμείς όταν είμαστε άρρωστοι, η γάτα χρειάζεται πολύ καλής ποιότητας τροφή για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της.
Μία γάτα που από τη φύση της αντλεί ενέργεια από τη ζωική πρωτεΐνη, θα επωφεληθεί από κρέας καλής ποιότητας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η καταβολική της εικόνα και να δυναμώσει το μυϊκό της σύστημα.
Αν δεν λάβει αυτήν την πρωτεΐνη, θα αρχίσει να μεταβολίζει τον δικό της μυϊκό ιστό, κι έτσι θα δούμε μεγαλύτερη αποδυνάμωση και εξασθένηση του οργανισμού.
Μαγειρευτό φαγητό
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι, εάν η γάτα μας έχει παρουσιάσει επίμονες λοιμώξεις λόγω του Felv, θα πρέπει το κρέας που θα δώσουμε να είναι βρασμένο ή μαγειρεμένο στο φούρνο: για να μην υπάρξει κανένα ζωντανό βακτήριο να επηρεάσει τον οργανισμό της, που λόγω της ανοσοκαταστολής ενδέχεται να μην μπορεί να αντιμετωπίσει.
Να επισημάνουμε ότι ούτε η ξηρά τροφή αποτελεί λύση, γιατί σε αυτές τις τροφές υπάρχουν βακτήρια, αλλά και μούχλα, λόγω της παραγωγής και της συσκευασίας.
Ωμή τροφή
Αν επιλέξουμε να δώσουμε ωμή τροφή, μπορούμε να ζεστάνουμε κιμά και να προσθέσουμε βιολογικό μυλόξυδο, το οποίο καταπολεμά αρκετούς παθογόνους οργανισμούς.
Το ποια μέθοδο θα επιλέξουμε, εξαρτάται από το επίπεδο υγείας της γάτας μας.
Αν η γάτα μας δυσκολεύεται να μασήσει, μπορούμε να πολτοποιήσουμε την τροφή της και να τη δώσουμε ελαφρώς ζεστή, έτσι ώστε να αναδυθούν τα αρώματά της.
Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε στην τροφή της επιπλέον ζωμό από κρέας και κόκκαλα (bone broth), ο οποίος θα ενισχύσει τον οργανισμό της.
Επιλέγουμε κρέατα, τα οποία θα τρώγαμε κι εμείς. Αν υπάρχει η δυνατότητα να δώσουμε βιολογικά, ακόμα καλύτερα.
Βότανα, έλαια, συμπληρώματα διατροφής
Μπορούμε να ενισχύσουμε την τροφή της με βότανα, έλαια και συμπληρώματα, τα οποία θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό της.
Πρωτόγαλα ή colostrum, πάστα κουρκουμά και άλφα άλφα, το οποίο περιέχει μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης. Η χλωροφύλλη καθαρίζει το αίμα.
Επίσης, μπορούμε να προσφέρουμε στη γάτα μας το βότανο cat’s claw, το οποίο είναι ένα δυνατό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην αντιμετώπιση ιών όπως η λευχαιμία. Η πικραλίδα, επίσης, ανοίγει την όρεξη και βελτιώνει την πέψη.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα, όπως, για παράδειγμα, τη διάρροια, που μπορεί να παρουσιάσει μια γάτα με Felv, επιλέγουμε τροφές που θα τη βοηθήσουν και θα ενισχύσουν, γενικότερα, τον οργανισμό.
Στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα που μπορούμε να παραγγείλουμε on-line. Περιέχουν συνδυασμούς ειδικά προσαρμοσμένους για γάτες που πάσχουν από Felv, και στόχο έχουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού της.
Υπάρχουν στη φύση πολλά συστατικά και θρεπτικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να συνδυαστούν, έτσι ώστε να βοηθήσουν ένα ζώο που νοσεί, ανάλογα με την κατάσταση και με το επίπεδο υγείας του.
Δεν υπάρχει μια συνταγή και δεν υπάρχει χρυσός κανόνας, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική.
Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι μια τροφή από αληθινά συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας θα ενισχύσει τον οργανισμό και θα τον βοηθήσει στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης οποιασδήποτε ασθένειας. Είναι θέμα κοινής λογικής.
Μακάρι να μη νοσούσαν τα ζωάκια μας, όπως κι εμείς.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε μέσω της διατροφής, είναι να επηρεάσουμε θετικά τον οργανισμό τους, στο επίπεδο που είναι εφικτό».
▪ Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.