Ο καθημερινός περίπατος κάνει τον σκύλο σας χαρούμενο, τον εκτονώνει και τον ηρεμεί, αλλά και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του.
Η βόλτα είναι η πιο σημαντική κοινή δραστηριότητά σας. Μην την αμελείτε.
Εκείνος την αναμένει με ανυπομονησία. Και ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος, εξηγεί τους λόγους.
«Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός. Όμως, όλοι οι σκύλοι έχουν ένα κοινό: την καθημερινή τους βόλτα.
Οι σκύλοι, ανεξαρτήτου φυλής, φύλου και μεγέθους, έχουν ανάγκη την καθημερινή τους βόλτα.
Πολλοί κηδεμόνες πιστεύουν ότι η βόλτα του σκύλου δεν είναι αναγκαία όταν υπάρχει μπαλκόνι, αυλή ή κήπος. Θεωρούν ότι ο σκύλος καλύπτει τις ανάγκες του. Αυτό, όμως δεν ισχύει.
Επίσης, αρκετοί κηδεμόνες έχουν την εσφαλμένη άποψη ότι μία βόλτα τον γύρο του τετραγώνου του είναι αρκετή. Ο σκύλος χρειάζεται κάτι παραπάνω, για να είναι σωματικά αλλά, και ψυχικά ισορροπημένος.
Η βόλτα του σκύλου είναι σημαντική, διότι τού δίνεται η δυνατότητα να μυρίσει και να γνωρίσει τον κόσμο. Να καταγράψει ερεθίσματα, αλλά και να εξοικειωθεί με θορύβους οχημάτων και μηχανών, και, γενικά, με θορύβους που υπάρχουν στο περιβάλλον.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικείωσή του με τα εξωτερικά ερεθίσματα, που θα τον βοηθήσουν να είναι πιο ισορροπημένος, να έχει αυτοπεποίθηση και να νοιώθει λιγότερο άγχος στον εξωτερικό χώρο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αλληλεπίδρασή του με άλλους σκύλους ή με τον κηδεμόνα του.
Παίζοντας μαζί τους, εκτονώνει τη σωματική του ενέργεια και επιστρέφοντας στο σπίτι θα είναι πιο ήρεμος.
Σημαντικό επίσης, είναι, όπως προείπαμε, η δυνατότητα να μυρίζει στη βόλτα. Ο σκύλος, καθώς έχει 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που έχει 6 εκατομμύρια, ζει στον κόσμο της …όσφρησης.
Με την όσφρηση καταγράφει διάφορες μυρωδιές: από άλλους σκύλους/ζώα και ανθρώπους, από το περιβάλλον και από αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο κηδεμόνας δεν πρέπει να διακόπτει τον σκύλο όταν μυρίζει – εκτός εάν υπάρχει κάτι στον χώρο, που μπορεί, να βλάψει την υγεία του.
Στην περίπτωση που η ενέργεια, αυτή του σκύλου, διακοπεί βίαια ή του την στερήσουμε, θα έχουμε έναν σκύλο νευρικό και αγχωμένο.
Αν τον αφήσουμε να μυρίσει, τον εκτονώνει και τον ηρεμεί -λόγω της διεργασίας που κάνει ο εγκέφαλος του στα ερεθίσματα.
Τα τρία στάδια της βόλτας
Αξίζει να αναφέρουμε τα τρία στάδια της βόλτας: 1. πριν τη βόλτα, 2. η κυρίως βόλτα, 3. η επιστροφή.
Πριν ξεκινήσουμε τη βόλτα μας, λοιπόν, κρατάμε τον σκύλο ήρεμο για να του φορέσουμε το στηθόλουρο. Αν γνωρίζει το «κάτσε», του λέμε το σύνθημα, και αφού το εκτελέσει, του φοράμε το στηθόλουρο.
Μας ενδιαφέρει ο σκύλος να ξεκινά ήρεμα τη βόλτα. Δεν θέλουμε έναν σκύλο να τρέχει στις σκάλες ή να πετάγεται με φόρα από την πόρτα.
Στο δεύτερο στάδιο, αφήνουμε τον σκύλο να μας οδηγήσει, όπου εκείνος θέλει. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είναι η δική του βόλτα.
Ωστόσο, αλλάζουμε τακτικά το δρομολόγιο της βόλτας για να έρχεται σε επαφή με νέα ερεθίσματα αλλά, και για να μην βαριέται.
Επίσης, το χρονικό διάστημα της βόλτας θα πρέπει να είναι, το λιγότερο, 20 λεπτά, έτσι ώστε να ανακουφίσει τις φυσικές του ανάγκες.
Η βόλτα για παιχνίδι εξαρτάται από την κάθε φυλή και ο χρόνος κυμαίνεται από 45 λεπτά έως 1 ½ ώρα.
Η κάθε βόλτα διαφέρει και χωρίζεται σε δύο επιμέρους στάδια διότι καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του σκύλου -το πρώτο στάδιο καλύπτει τις φυσικές ανάγκες και το δεύτερο την εκτόνωσή του.
Το τρίτο στάδιο είναι η επιστροφή του σκύλου στο σπίτι. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμη. Χωρίς έντονα ερεθίσματα.
Αν ο σκύλος έχει επιδοθεί σε έντονη άσκηση τότε τον αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά χωρίς νερό και τροφή, γιατί οι μεσαίες και μεγαλόσωμες φυλές διατρέχουν κίνδυνο για συστροφή στομάχου.
Ένας επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής θα μπορούσε να σας ενημερώσει για τις ανάγκες του σκύλου σας -ανεξαρτήτου φυλής-, και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του, έτσι ώστε να έχετε μία αρμονική συμβίωση μαζί του».
▪ Ο κύριος Σωτήρης Κοντάκος είναι απόφοιτος της σχολής Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου. Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση σκύλων και, όπως λέει: «Λατρεύω να δουλεύω με τους τετράποδους φίλους μου και τους κηδεμόνες τους».