Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων βλέπουν τον μικρό τους φίλο να μυρίζει το πάτωμα του σπιτιού.
Πηγαίνει πέρα δώθε και δεν αφήνει σημείο του δαπέδου που να μην το ανιχνεύει με τη μύτη του.
Και εικάζουν, ότι κάποιο ψίχουλο έχει πέσει κάτω.
Γνωρίζετε όμως, ότι ο σκύλος χαρτογραφεί τον χώρο μέσω της μυρωδιάς για να το κατέχει;
Μάθετε, λοιπόν, για ποιους λόγους ένας σκύλος μυρίζει το πάτωμα του σπιτιού από την κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη, διπλωματούχος εκπαιδεύτρια, σύμβουλος συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου.
«Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που ένας σκύλος μυρίζει το πάτωμα του σπιτιού. Μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για την ύπαρξη άλλων ζώων ή να νιώθει ανησυχία, ακόμη, και άγχος για κάτι που συμβαίνει. Ή, απλά, να του έχει διεγείρει έντονα την όσφρηση κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα την ώρα που τρώγαμε.
Επίσης, ένας σκύλος μυρίζοντας το πάτωμα «χαρτογραφεί» το σπίτι.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες, μόνο με την παρατήρηση και τη γνώση μπορούμε να διαμορφώσουμε το πιθανότερο σενάριο για τον δικό μας σκύλο.
Για να καταλήξουμε σε βάσιμο συμπέρασμα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις συνθήκες που επικρατούν την ώρα που ο σκύλος μας μυρίζει το πάτωμα, όπως και να παρατηρήσουμε εάν έχει αλλάξει κάτι στο χώρο.
Επίσης, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε εάν αυτή η συμπεριφορά γίνεται καθημερινά και σε συγκεκριμένες στιγμές ή σποραδικά και σε ανύποπτες στιγμές. Όπως επίσης, πρέπει να δούμε εάν το κάνει σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού.
Μόλις αντιληφθούμε τον λόγο, για τον οποίο ο σκύλος εκδηλώνει αυτήν την συμπεριφορά, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή, εάν είναι μία συμπεριφορά που θέλουμε να ενισχύσουμε ή χρειάζεται την παρατήρησή μας.
Ας αναφέρουμε, λοιπόν, ορισμένους λόγους για τους οποίους ο σκύλος μας παρουσιάζει αυτήν την συμπεριφορά.
1. Συλλογή πληροφοριών
Ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο ένας σκύλος μυρίζει το πάτωμα είναι η συλλογή πληροφοριών.
Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η όσφρηση του σκύλου είναι 40 φορές μεγαλύτερη από τη δική μας. Οπότε, του επιτρέπει να συλλέγει τις πληροφορίες που χρειάζεται.
2. Μυρίζει φαγητό
Ένας άλλος, πολύ συνηθισμένος, λόγος είναι ότι μυρίζει κάποια τροφή που, μπορεί, να έχει πέσει στο πάτωμα.
Αυτό είναι εύκολο να το αντιληφθούμε εάν ο σκύλος μυρίζει το πάτωμα της κουζίνας, της τραπεζαρίας ή σημεία του σπιτιού που συνηθίζουμε να τρώμε.
3. Μυρίζει άλλα ζώα
Άλλη πιθανή αιτία είναι ότι μπορεί να μυρίζει για να εντοπίσει κάποια άλλα ζώα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό όταν ο σκύλος μας μυρίζει το πάτωμα του μπαλκονιού, που μπορεί να έχει περάσει κάποιο ζώο/πτηνό.
Επίσης, μπορεί να μυρίζει έντονα γωνίες ή σημεία κούφια πίσω από σοβατεπί επειδή είναι επί τα ίχνη κάποιου ανεπιθύμητου «επισκέπτη», όπως είναι οι κατσαρίδες/έντομα.
4. Άγχος ή νευρικότητα
Πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα «σήματα ηρεμίας» που κάνει ο σκύλος μας όταν είναι αγχωμένος ή νευρικός. Είναι πολύ πιθανό να έχει χαμηλώσει το κεφάλι και να μυρίζει έντονα το έδαφος επειδή μία κατάσταση ή κάποιο ερέθισμα που αντικρίζει του προκαλούν στρες, όπως και ένας θόρυβος.
5. Χωροταξική μνήμη
Οι σκύλοι, μυρίζοντας την περιοχή, στην οποία βρίσκονται, σχεδιάζουν έναν «νοητό» χάρτη του χώρου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μυρίζουν όλο το σπίτι, από άκρη σε άκρη, για να ενισχύσουν την ικανότητα τους να θυμούνται που βρίσκονται διάφορα αντικείμενα.
Αυτή η ικανότητα είναι πάρα πολύ σημαντική, αν σκεφτούμε, για παράδειγμα, έναν σκύλο όπου ζει σε ένα σπίτι σαν λαβύρινθο.
Ο σκύλος προσπαθεί να θυμηθεί που άφησε για τελευταία φορά το αγαπημένο του παιχνίδι και πηγαινοέρχεται με γοργούς ρυθμούς, ρουθουνίζοντας ασταμάτητα και με χαμηλωμένο κεφάλι. Μέχρι να το εντοπίσει.
Με αυτήν τη συμπεριφορά οι επιστήμονες αναφέρονται στον γνωσιακό χάρτη του σκύλου, δηλαδή στο ότι ο σκύλος με το να μυρίσει εξονυχιστικά κάθε δωμάτιο, τον βοηθάει να αποκτήσει τη νοητική αναπαράσταση όλου του σπιτιού.
Το εύρος του «νοητικού» χάρτη, εξαρτάται από την καθημερινότητα του εκάστοτε σκύλου.
Είναι σημαντικό να κατανοούμε ότι οι σκύλοι ζουν σε έναν οσφρητικό κόσμο: στον κόσμο των μυρωδιών.
Διαθέτουν ένα ειδικό όργανο (Vomeronasal ή Jacobson όργανο) που με τους εξειδικευμένους υποδοχείς εστιάζουν στην ανίχνευση φερομόνων.
Ο σκύλος έχει περισσότερους από 20.000.000 οσφρητικούς κάλυκες. Αυτή η δυνατή αίσθηση της όσφρησης του επιτρέπει να συλλέγει πληροφορίες για το καθετί.
Με όλες αυτές τις μυρωδιές που εισέρχονται από τη μύτη και «ταξιδεύουν» δεν φαίνεται καθόλου περίεργο το ότι οι σκύλοι έχουν μεγαλύτερο οσφρητικό φλοιό από τους ανθρώπους.
Το 1/8 του εγκεφάλου ενός σκύλου είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία της οσμής. Είναι ακόμη μεγαλύτερο από το τμήμα του δικού μας εγκεφάλου που είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία της όρασής μας.
Επομένως, η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου είναι πολύ πιο ισχυρή, από την αίσθηση της όρασης ενός ανθρώπου.
Με τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή, μπορείτε να αντιληφθείτε ακριβώς τον λόγο που ο σκύλος σας μυρίζει συνεχώς το πάτωμα. Ανάλογα με την αιτία, μπορούμε είτε να παρατηρούμε, είτε να επιβραβεύουμε για να ενισχύσουμε την συμπεριφορά».
▪ Η κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια, σύμβουλος συμπεριφοράς & ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου, απόφοιτος της σχολής Dogfully. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση κηδεμόνων, καθώς θεωρεί ότι η γνώση και η παιδεία είναι αυτή που θα φέρει, εν τέλει, την ευζωία στα ζώα.