Η λεϊσμανίαση (καλαζάρ) είναι μία σοβαρή ασθένεια που «χτυπά» μεγάλο ποσοστό σκύλων. Επιδρά στην καθημερινότητά τους, αλλά και στην ποιότητα της ζωής τους. Μπορεί να απειλήσει και τη ζωή τους.
Η πρόληψη της λεϊσμανίασης είναι εξαιρετικά σημαντική.
Αν ο σκύλος σας διαγνώστηκε με λεϊσμανίαση και του χορηγείται φαρμακευτική αγωγή τότε θα πρέπει να του ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του σκύλου.
Το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τον σκύλο μας διατροφολογικά, αλλά και ψυχολογικά, εξηγεί η Ρεγγίνα Μπίμπα, διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων.
«Μία από τις πιο συχνές παθήσεις στη χώρα μας είναι το καλαζάρ (λεϊσμανίαση).
Όταν σε έναν κηδεμόνα σκύλου του ανακοινώνεται, μετά από ειδικές εξετάσεις αίματος, ότι το σκυλάκι του έχει καλαζάρ, κατέχεται από άγχος και του δημιουργούνται πολλά ερωτήματα.
Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζει είναι, ότι η επιστημονική γνώση για την ασθένεια είναι επαρκής και οι πιθανότητες μιας πλήρους θεραπείας είναι μεγάλες.
Η θεραπεία στην οποία θα υποβληθεί ο σκύλος εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, τη γενική φυσική κατάσταση και την ηλικία του.
Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, να υποστηρίζουμε το ανοσοποιητικό του σκύλου μας, αλλά και να τον προστατεύσουμε από τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε διατροφολογικά και ψυχολογικά τον σκύλο μας κατά τη διάρκεια της θεραπείας
1. Με ηρεμία: Στο περιβάλλον όπου ζει ο σκύλος θα πρέπει να επικρατεί ηρεμία. Το άγχος και η ανησυχία μας, σχετικά με την ασθένεια του σκύλου μας, έχουν άμεση αρνητική αντίδραση στην ορμονική ισορροπία του. Και επομένως, στο ανοσοποιητικό του σύστημα.
2. Με πρόγραμμα: Ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα βοηθάει στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος του σκύλου. Επίσης, αισθάνεται ασφάλεια.
3. Με νόστιμο φαγητό από φρέσκα υλικά: Πολλά σκυλιά με λεϊσμανίαση υποφέρουν, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, από ανορεξία, και αρνούνται να φάνε. Γεύματα φτιαγμένα από φρέσκα υλικά και υγιεινά σνακ, μεταξύ των γευμάτων, έχουν μεγάλη σημασία, καθώς κρατάνε τον οργανισμό σε σταθερή κατάσταση.
Τι πρέπει να ταΐζουμε τον σκύλο μας όταν λαμβάνει θεραπεία με αλλοπουρινόλη
Η αλλοπουρινόλη μειώνει τη δυνατότητα του οργανισμού να μετατρέπει τις πουρίνες στη διατροφή σε ουρικό οξύ.
Ειδικά τα σκυλιά που έχουν ευαισθησία στο ουρολογικό τους σύστημα ή που κάνουν μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου λόγω θεραπείας, πρέπει να τους προσφέρουμε μία τροφή φτωχή σε πουρίνες και πλούσια σε ποιοτικές ζωικές πρωτεΐνες.
Αποφεύγουμε τη ξηρά τροφή και τα μαγειρευτά γεύματα, τα οποία περιέχουν εντόσθια, παραπροϊόντα κρέατος, μαγιά μπύρας και διάφορα είδη ψαριού. Προσφέρουμε στο σκύλο μυϊκό κρέας από μοσχάρι, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Χρειάζεται προσοχή στις έτοιμες λιχουδιές, οι οποίες, συνήθως, είναι φτιαγμένες από παραπροϊόντα κι επομένως είναι πλούσιες σε πουρίνες.
Ακόμη πρέπει να φροντίζουμε για την επαρκή κατανάλωση υγρών είτε μέσα στο φαγητό είτε μεταξύ των γευμάτων.
Τι πρέπει να ταΐζουμε τον σκύλο μας όταν η λεϊσμανίαση συνδυάζεται με ανεπάρκεια νεφρών
Η διατροφή για σκυλιά που έχουν προβλήματα στα νεφρά είναι για κάθε κηδεμόνα άμεση προτεραιότητα.
Τα σκυλιά με νεφρική ανεπάρκεια χρειάζονται πρωτεΐνη από ζωικές πηγές στη σωστή ποσότητα, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού χωρίς να επιβαρύνουν τα νεφρά.
Τα σκυλιά με λεϊσμανίαση έχουν αυξημένη ανάγκη από λιπαρά για να εξασφαλίζουν την ενέργεια για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Σκυλιά με μειωμένη λειτουργία των νεφρών ανέχονται καλύτερα τα λιπαρά από ψάρια (λάδι σολομού, μουρουνέλαιο) από τα φυτικά λάδια.
Λόγω της μειωμένης δυνατότητας των νεφρών να φιλτράρουν τις τοξικές ουσίες, το φαγητό πρέπει να είναι φτωχό σε φώσφορο, νάτριο και πρωτεΐνες.
Θα πρέπει να περιέχει ουσίες με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
● Τα κόκκαλα: Τα κόκκαλα είναι πλούσια σε φώσφορο και δεν πρέπει να υπάρχουν σε καμία μορφή (αλεσμένα, ωμά, μαγειρεμένα) στη διατροφή ενός σκύλου με νεφρική ανεπάρκεια.
● Το αλάτι (νάτριο): Πολλές ξηρές τροφές και λιχουδιές περιέχουν αλάτι, οπότε είναι ακατάλληλες για σκυλιά με λεϊσμανίαση.
Υπάρχουν ειδικές τροφές για σκυλιά που πάσχουν από λεϊσμανίαση;
Η διατροφή του κάθε σκύλου είναι κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Κι αυτό γιατί τα κλινικά συμπτώματα, αλλά και η φαρμακευτική αγωγή, όπως και οι ιδιαίτερες προτιμήσεις των σκυλιών διαφέρουν. Η επιλογή τροφής εξαρτάται επίσης, από την οικονομική δυνατότητα των κηδεμόνων.
Λόγω της μεγαλύτερης βιοδιαθεσιμότητας είναι ιδανικό να προσφέρουμε στον σκύλο μας μαγειρεμένα γεύματα, προσαρμοσμένα στα προβλήματα που προκάλεσε η λεϊσμανίαση.
Τέλος, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσω της διατροφής, η δική μας σωστή συμπεριφορά και το θετικό σπιτικό περιβάλλον είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μία πετυχημένη θεραπεία της λεϊσμανίασης».
▪ Η κυρία Ρεγγίνα Μπίμπα είναι διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους, και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας.