Και αφού μάθατε στο κουτάβι σας να κάνει την ανάγκη του στην πάνα, έφτασε η στιγμή που πρέπει να του διδάξετε να ανακουφίζεται εκτός σπιτιού.

Με την ολοκλήρωση των εμβολίων, είστε πια ελεύθεροι να ξεκινήσετε τις βόλτες.

Γνωρίζετε, όμως, πότε πρέπει να βγάζετε περίπατο το κουτάβι, έτσι ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να κάνει την ανάγκη του έξω; Κι ότι θα πρέπει να έχετε «τα μάτια σας 14» σε κάποιες συμπεριφορές του κουταβιού σας που προδίδουν ότι έφτασε η κρίσιμη ώρα;

Η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση, μας προτείνει σχεδιασμένους χειρισμούς για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου.

«Στο θέμα «κύριος Τουαλέτας», που απασχολεί όλους τους κηδεμόνες – γονείς σκύλων, επανερχόμαστε. Για να μάθουμε, αυτή τη φορά, πώς θα διδάξουμε στο κουτάβι μας να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού.

Αφού, λοιπόν, αναφερθήκαμε στις πρώτες ημέρες που έρχεται το κουτάβι στο σπίτι μας και στο πώς να θέσουμε σωστές βάσεις για λιγότερες αποτυχίες εκτός πάνας -σε αυτήν την τρυφερή ηλικία είναι, σχεδόν, αδύνατον να συγκρατήσει την ουροδόχο κύστη του– ήρθε η ώρα που έχουμε κάνει όλα τα εμβόλια.

Είναι η στιγμή που μπορούμε να βγούμε βόλτα και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε στον σκύλο μας να κάνει τη βιολογική του ανάγκη έξω.

Τα δύο βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι:

1. Σταθερό πρόγραμμα στα γεύματά του, με πολύ καλής ποιότητας τροφή. Ιδεατά, τρεις φορές την ημέρα.

2. Σταθερό πρόγραμμα βόλτας. Ιδεατά, τρεις φορές,τουλάχιστον, την ημέρα (πρωί – μεσημέρι – βράδυ) και 15΄μετά το φαγητό.

Tip

Αν δούμε ότι ο σκύλος μας καθυστερεί να κάνει την ανάγκη του, τότε αυξάνουμε τον χρόνο παραμονής μας έξω.

Δεν βιαζόμαστε να επιστρέψουμε στο σπίτι.

Επίσης, δεν επιστρέφουμε σπίτι αμέσως αφού κάνει την ανάγκη του, γιατί δεν θέλουμε ο σκύλος μας να κάνει τον συσχετισμό ότι, κάθε φορά που ανακουφίζεται, γυρίζουμε πίσω.

Οι ενδιάμεσες ώρες

Όπως προανέφερα, ο σκύλος μας δεν μπορεί ακόμα να ελέγξει πλήρως την ουροδόχο κύστη του. Άρα, θα υπάρξουν και ενδιάμεσες φορές που θα θελήσει να ανακουφιστεί.

Σε ετοιμότητα θα πρέπει να βρίσκεστε την ώρα που θα ξυπνήσει και μετά το παιχνίδι.

Επίσης, εάν ο σκύλος μας μυρίζει το έδαφος, κάνει κυκλικές κινήσεις, πάει πέρα – δώθε σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ή σέρνει τον ποπό του κάτω, σίγουρα θέλει να κάνει την ανάγκη του.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον σύντομη βόλτα, πλην του σταθερού προγράμματος, οδηγήστε τον σε εξωτερικό σας χώρο.

Η παρατήρηση εδώ είναι εξίσου σημαντική.

Βοηθήστε τον σκύλο σας με μασάζ στην κοιλίτσα του, λέγοντάς του το σύνθημα «τσία, τσία», ή «κακά», ανάλογα την περίσταση.

Όπως έχουμε πει, οι υφές παίζουν σημαντικό ρόλο. Οπότε, αν έχουμε χρησιμοποιήσει πάνα, θα πρέπει να την κόψουμε σταδιακά.
Αν δείτε ότι δυσκολεύεται, πάρτε μαζί σας μια πάνα στη βόλτα για να τον διευκολύνετε.

Αφαιρέστε κατά προτίμηση τις πάνες που έχετε στο εσωτερικό χώρο του σπιτιού.

Διατηρήστε μόνο τις πάνες που έχετε στο μπαλκόνι και οδηγήστε τον σκύλο σας εκεί τις ενδιάμεσες ώρες.

Επιβραβεύουμε αμέσως όταν έχουμε επιτύχει τον στόχο μας. Ενισχύουμε θετικά με ένα χάδι, λεκτικά και, σίγουρα, με μια λιχουδιά που αρέσει στον σκύλο μας.

Καθώς μεγαλώνει ο σκύλος μας, κόβουμε σταδιακά και τις πάνες από το μπαλκόνι.

Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να ισχύουν όλα τα παραπάνω αν έχουμε αυλή. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και ξεκάθαρα για τον σκύλο μας, ειδικά αν υπάρχει άμεση πρόσβαση.

Δεν μαλώνουμε τον σκύλο μας για αστοχίες

Δεν μαλώνουμε, ούτε φωνάζουμε ποτέ στον σκύλο μας.

Το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να τον αγχώνουμε και να τα κάνει πάνω του από τον φόβο του, αλλά και να τον μπλοκάρουμε: του κόβουμε κάθε όρεξη να… εμπνευστεί.

Αν ο σκύλος μας είχε μια άτυχη στιγμή στο διάστημα που λείπαμε από το σπίτι, δεν τον μαλώνουμε, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο.

Ο υπέρ-ενθουσιασμός όταν γυρνάτε σπίτι, είναι ένα άλλο θέμα.

Προσοχή, δεν έχει να κάνει με τον «κ. Τουαλέτα».
Ο σκύλος, στην περίπτωση αυτή, θα αφήσει «τσία» από μεγάλη χαρά, όπως λέει, άλλωστε, και το ρητό «κατουρήθηκε από τη χαρά του».

Μην ξεχνάτε ότι:

● Πάμε πάντα στο ίδιο σημείο. Τουλάχιστον για τους πρώτους 6-7 μήνες της εκπαίδευσης.

● Βάζουμε δύο πάνες στο μπαλκόνι. Μια για τα «τσία» και μία για τα κακά.

● Καθαρίζουμε πολύ καλά τον χώρο – όχι με καυστικά υγρά, όπως χλωρίνη.

● Επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρό μας αν κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, αν κάνει πολύ συχνά «τσία».

● Η συνέπεια και η παρατήρηση είναι οι λέξεις – κλειδιά.

Μη ξεχνάτε, ακόμα, να κρατάτε χρόνους από την πρώτη φορά της ημέρας που έκανε την ανάγκη του, σε συνάρτηση πάντα με την ηλικία που έχει το κουτάβι σας, όπως έχουμε πει την πρώτη φορά που αναφερθήκαμε στον «κ. Τουαλέτα».

Καλή επιτυχία!».

H επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση

Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs και ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας. Διδάσκει στους μαθητές της βασική εκπαίδευση και παράλληλα βοηθά στην επίλυση μη επιθυμητών συμπεριφορών. Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της.
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1977 και ζει με την οικογένειά της στην Πάτρα.