Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής της γατούλας είναι η διατροφή.

Τη σοβαρότητα των οδοντικών προβλημάτων, αλλά και το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη στοματική υγεία της γάτα, μας τα επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

«Η στοματική υγιεινή της γάτας μας αξίζει την προσοχή μας. Γιατί τα προβλήματα στα δόντια και τα ούλα, είναι, συνήθως, επώδυνα.

Μάλιστα, αρκετές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πολυέξοδες επεμβατικές μεθόδους, οι οποίες απαιτούν ολική αναισθησία. Κάτι που ενέχει αρκετούς κινδύνους, ιδίως όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας.

Η ελλιπής φροντίδα της στοματικής της υγιεινής μπορεί να δημιουργήσει τερηδόνα, ουλίτιδα, στοματίτιδα, καθώς και σοβαρή περιοδοντίτιδα, ή αποστήματα στις ρίζες των δοντιών.

Πώς θα καταλάβουμε ότι η γάτα μας έχει στοματικό πρόβλημα

Η γάτα μας μπορεί να σταματήσει να τρώει λόγω του πόνου, να έχει δυσοσμία στο στόμα, και η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και σε άλλα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά.

Κάποια άλλα σημάδια που δηλώνουν στοματικό πρόβλημα, είναι η αυξημένη σιελόρροια, η απώλεια όρεξης, τα πρησμένα ούλα που αιμορραγούν και η χαλάρωση ή απώλεια δοντιών.

Όπως ήδη γνωρίζουμε εμείς οι άνθρωποι, από τις επισκέψεις μας στον οδοντίατρο, το πιο σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει τη στοματική μας υγεία είναι η τροφή.

O κτηνίατρος Dr Fox προτείνει σωστή διατροφή, η οποία συμβάλλει και στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Τροφές που συσσωρεύονται στα δόντια, είναι πλούσιες σε ζάχαρη και περιέχουν γλουτένη σόγιας και καλαμποκιού, αλλά και αυξημένο φορτίο υδατάνθρακα, είναι εκείνες που δημιουργούν στοματικά προβλήματα.

Όπως είναι οι επεξεργασμένες τροφές που συνηθίζουμε να δίνουμε στη γάτα μας.

Μια μικρή κροκέτα, την οποία η γάτα σπάει με τα δόντια της, δεν είναι δυνατόν να καθαρίσει και να «βουρτσίσει» με φυσικό τρόπο τα ούλα της.

Έχετε αναλογιστεί γιατί μια μεγάλη γάτα, όπως μια τίγρης, έχει τόσο καθαρά δόντια;

Η μητέρα φύση έχει προβλέψει, ώστε τα δόντια της να καθαρίζονται ενώ τρώει. Σκίζοντας τη σάρκα του θηράματος, περιστρέφοντάς την από τη μια πλευρά στην άλλη, και μασώντας τα κόκκαλα με τους γομφίους και τους προγόμφιους.

Αυτές οι… γάτες έχουν το καλύτερο καθάρισμα δοντιών, αλλά και ούλων.

Τι γίνεται, όμως, με τη γάτα που έχουμε στο σπίτι μας;

Ένας από τους λόγους που οι ιδιοκτήτες αλλάζουν τη διατροφή της γάτας τους σε ωμή, είναι και η διατήρηση υγιών δοντιών.

Μασώντας τα ωμά κόκκαλα, γίνεται ένας σωστός καθαρισμός και τα υπολείμματα τροφής είναι πολύ λιγότερα.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η γάτα μας λαμβάνει το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός της στην πιο φυσική του μορφή.

Ας δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία και τροφές που συμβάλλουν σε υγιή δόντια και ούλα.

● Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, καθώς είναι δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών.

Αν υπάρχει έλλειψη, τότε ο οργανισμός το παίρνει από τα κόκκαλα της γάτας, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνει και το κυψελιδικό οστό – πρόκειται για το οστό που σχηματίζεται ταυτόχρονα με το δόντι και το συγκρατεί.

Το βρίσκουμε στα ωμά μασώμενα κόκκαλα, στο οστεάλευρο, στο τσόφλι αυγού, αλλά και στο πρόβειο γιαούρτι.

● Βιταμίνες και τροφές που συνδέονται με τη στοματική υγεία:
Υπάρχουν βιταμίνες, οι οποίες όταν βρίσκονται σε έλλειψη, δημιουργούν πρόβλημα στα δόντια, που μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα, φλεγμονή των ούλων, αλλά και στην απώλεια κυψελιδικού οστού.

Οι βιταμίνες αυτές είναι οι Α, B, C, D και Ε.
Για παράδειγμα, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή δόντια, ούλα και οστά.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

To φολικό οξύ, που είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος B, έχει βρεθεί ότι επιδρά σημαντικά στη στοματική υγιεινή, καθώς διατηρεί τον ιστό των ούλων και μειώνει την ουλίτιδα, όπως και την περιοδοντίτιδα.

Τροφές στις οποίες μπορούμε να βρούμε αυτές τις βιταμίνες, είναι το αυγό, τα όργανα/συκωτάκια πουλιών, η διατροφική μαγιά, το σιτέλαιο, ο άγριος σολωμός και η πάπια.

Επίσης, περιέχονται και σε κάποια λαχανικά, όπως η γλυκοπατάτα, τα οποία αλεσμένα και σε μικρή ποσότητα μπορούν να δοθούν στη γάτα μας.

● Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για τον οργανισμό της γάτας και για τα δόντια της, καθώς το οξειδωτικό στρες συνδέεται με την περιοδοντίτιδα.

Το συνένζυμο Q10, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη C, είναι κάποια από τα αντιοξειδωτικά τα οποία χρειαζόμαστε.

Καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο μαϊντανός, και όργανα όπως το συκώτι, το κοτόπουλο, το μοσχάρι.

● Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικός για γερά ούλα και μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.

Το αυγό, το κόκκινο κρέας όπως το μοσχαρίσιο, το στήθος κοτόπουλου και το κεφίρ, είναι για τη γάτα μας καλές πηγές ψευδάργυρου.

Επιπλέον τροφές που συμβάλλουν στην καλή στοματική υγιεινή της γάτα μας, είναι:

1. Ο ζωμός από κόκκαλα (bone broth). Είναι πλούσιος σε μέταλλα, τα οποία δυναμώνουν τα δόντια και τα ούλα. Μπορούμε να τον φτιάξουμε με κόκκαλα και πόδια από κοτόπουλο, και να προσθέσουμε μοσχαρίσια ουρά.

O ζωμός θα μας δώσει μέταλλα, σιλικόνη, θείο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο, που είναι σημαντικά.

2. Φυσική οδοντόπαστα. Μπορούμε να φτιάξουμε φυσική οδοντόπαστα από λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης, αλεσμένο τσόφλι αυγού και μαγειρική σόδα.
Με το μίγμα αυτό μπορούμε να τρίψουμε τα δόντια της γάτας μας, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη στοματική της υγεία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μία προσωπική μου εμπειρία που είχα χρόνια πριν και αφορά τη γάτα μου, τη Ζουζού. Τότε που ακόμα δεν είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου.

Σε ηλικία ενός έτους παρουσίασε μια πολύ δύσκολη στοματίτιδα, και υπέφερε αρκετά.

Σε αναζήτηση λύσεων αποφάσισα να κάνω τη μετάβαση σε ωμή τροφή.

Πραγματικά, η διαφορά που είδα ήταν θεαματική και πολύ αποτελεσματική, καθώς αποφύγαμε την αφαίρεση δοντιών.

Η μετάβαση δεν ήταν εύκολη. Όπως, επίσης, δεν είναι εύκολο το να αρχίσει ένα ζώο να μασάει ωμό κόκκαλο. Δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει χρόνο, υπομονή και -πάντα- επίβλεψη. Δεν δίνουμε ποτέ μαγειρεμένα κόκκαλα.

Η γάτα μου αυτή τη στιγμή είναι εννέα ετών, και τα δόντια της είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Γεγονός που με χαροποιεί, αλλά περισσότερο χαρούμενη είναι η γάτα μου, που μπορεί να μασάει χωρίς να πονάει».

Πηγές
● https://feline-nutrition.org/health/open-wide-the-basics-of-kitty-dentals
● https://feline-nutrition.org/answers/answers-what-dry-food-does-to-your-cats-teeth
● Small Animal Clinical Nutrition, 5th Edition, by Michael S. Hand, Craig D. Thatcher, Rebecca L. Remillard, Phillip Roudebush, Bruce J. Novotny, June 2010.
● Canine and Feline Nutrition, 3rd Edition, A Resource for Companion Animal Professionals by Linda Case Leighann Daristotle Michael Hayek Melody Foess Raasch.

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.