Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε σκύλους δεμένους έξω από καταστήματα, σούπερ μάρκετ και διάφορα άλλα μαγαζιά. Με το βλέμμα τους «καρφωμένο» στην είσοδο, να αδημονούν να αντικρύσουν ξανά τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα τους.

Μια τακτική που, συνήθως, ακολουθείται από ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων που συνδυάζουν τη βόλτα τους με διάφορες υποχρεώσεις τους. Και, επειδή δεν επιτρέπεται η είσοδος των τετράποδων, η λύση είναι να τα δένουν απέξω.

Πόσο σωστό είναι, όμως, ένας σκύλος να παραμένει δεμένος, ολομόναχος, έστω για λίγα λεπτά; Και, μάλιστα, να μην έχει οπτική επαφή με τον άνθρωπό του;

Αλήθεια, έχετε αναλογιστεί τι μπορεί να του συμβεί και πώς νοιώθει, όταν τον εγκαταλείπετε προσωρινά;

Αν όχι, η κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη, διπλωματούχος εκπαιδεύτρια, σύμβουλος συμπεριφοράς & ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου, μας βάζει σε σκέψεις…

«Σήμανση Dog parking: κρεμαστράκια, κολωνάκια, γάντζοι και διάφορα άλλα έχουν αρχίσει να κοσμούν τις περισσότερες εισόδους καταστημάτων και supermarket στις γειτονιές.

Πρόκειται για ένα θετικό βήμα, που δείχνει ότι η κοινωνία μας αλλάζει και αρχίζει να σκέφτεται και να συνυπολογίζει τους πελάτες – κηδεμόνες σκύλων.
Ωστόσο, πριν αφήσουμε τον σκύλο μας δεμένο και απροστάτευτο έξω από ένα κατάστημα, θα πρέπει να αναλογιστούμε καλά τους κινδύνους που διατρέχει. Γιατί πάντα προέχει η ασφάλεια του ζώου.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, κάποιοι κηδεμόνες θεωρούν αυτήν την τακτική «ασφαλή» και ιδανική ευκαιρία να συνδυάζουν την καθημερινή βόλτα του σκύλου με κάποιες γρήγορες δουλειές, όπως η επίσκεψη στον φούρνο, στην τράπεζα, στο σούπερ μάρκετ, κ.λπ.

Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι που θα μπορούσαν να βλάψουν ανεπανόρθωτα το ζώο, ή -ακόμη χειρότερα- να χάσουμε τον σκύλο μας για πάντα.

Αν είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε τη «γλώσσα του σώματός» του από μακριά, την ώρα που εκείνος είναι δεμένος κάπου έξω, θα βλέπαμε ξεκάθαρα το πόσο αγχωτική είναι αυτή η διαδικασία για εκείνον.

Θα το διακρίναμε από τη θέση της ουράς και των αυτιών, καθώς επίσης και από το άκαμπτο σώμα και το σφιγμένο σαγόνι του.

Τι να πούμε, βέβαια, για τους σκύλους που από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους, με έντονο κλάμα και γαύγισμα;

Δεν χρειάζεται να είναι ειδικός κανείς, για να καταλάβει πόσο υποφέρει το ζώο.

Έρευνες λένε ότι ένας στους πέντε σκύλους χάνεται, ή τον κλέβουν έξω από κάποιο κατάστημα.

Ας απαριθμήσουμε, λοιπόν, κάποιους από τους κινδύνους:

1. Κλοπή του ζώου

Μπορεί να χρειαστεί να μπούμε στο κατάστημα μόνο «για ένα λεπτάκι». Δυστυχώς, όμως, τον ίδιο χρόνο χρειάζεται και κάποιος επιτήδειος για να λύσει το λουρί και να κλέψει τον σκύλο.

Κάποιους σκύλους τους κλέβουν για να συμμετάσχουν σε παράνομες κυνομαχίες, άλλους για παράνομες αναπαραγωγές (puppy mills), ή για να πουληθούν γρήγορα στο Διαδίκτυο, ειδικά αν πρόκειται για φαινοτυπικά καθαρόαιμο κουτάβι.

2. Το άγχος

Μόλις απομακρυνθούμε, ο σκύλος μας αρχίζει αμέσως να αναρωτιέται και να αγωνιά, για το πού πηγαίνουμε, πού βρισκόμαστε και πότε θα επιστρέψουμε.
Ο σκύλος βρίσκεται μόνος και δεμένος σε ένα περίεργο και, πολλές φορές, άγνωστο μέρος.

Με ξένους ανθρώπους να τον περιβάλλουν, που άλλοι τον προσπερνούν και άλλοι σταματούν για να του δώσουν ένα χάδι. Ένα χάδι, όμως, που μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικό για τον ίδιο, ειδικά όταν έχει χάσει την οπτική επαφή μαζί μας.

3. Ο φόβος

Όταν είμαστε μέσα στο κατάστημα και ο σκύλος μας απέξω, δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε μπορούμε να τον προστατέψουμε ή να τον καθησυχάσουμε αν τρομάξει από κάποιον έντονο/ απρόσμενο ήχο.

Καλείται μόνος του να αντιμετωπίσει αναπάντεχες καταστάσεις, ή ανασφάλειες που μπορεί να έχει. Για παράδειγμα, νιώθει φόβο στο άκουσμα της εξάτμισης μιας μηχανής, στη θέα ενός απορριμματοφόρου, ή σε κάποιον ξαφνικό κρότο.

Ο σκύλος δεμένος και ανήμπορος να αντιδράσει, ή να απομακρυνθεί από το ερέθισμα που τον τρομάζει, κυριεύεται από πανικό.

4. Ο πνιγμός

Ο σκύλος μας αγχώνεται γιατί απομακρυνόμαστε, επειδή δεν έχει οπτική επαφή, γιατί τον ενοχλούν οι άγνωστοι περαστικοί, τρομάζει από κάποιον απρόσμενο ήχο. Οπότε, σταδιακά, το άγχος του κλιμακώνεται. Μέσα στον πανικό του, προκειμένου να λυθεί για να τρέξει κοντά μας, ή να βγάλει το περιλαίμιο, μπορεί να μπλεχτεί με το λουρί του και να πνιγεί.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε έναν σούπερ χαρούμενο σκύλο, ή σε ένα κουτάβι, που, όσο μας περιμένουν, χοροπηδούν ανεξέλεγκτα από τη χαρά τους και μπορεί να μπλεχτούν και να τραυματιστούν.

Υπάρχει και η πιθανότητα όλα τα παραπάνω να συμβούν στον σκύλο που είναι «παρκαρισμένος» στο διπλανό γατζάκι, ο οποίος, μπορεί να έχει έντονες αντιδράσεις, είτε πανικού, είτε χαράς. Και μπορεί εκείνος να μπλέξει τα λουριά και να τραυματίσει τον δικό μας σκύλο, που περιμένει ήρεμος.

5. Η επίθεση – το δάγκωμα

Την ώρα που ο σκύλος μας περιμένει έξω από το μαγαζί, υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο να διαπληκτιστεί ή/και να δαγκωθεί από έναν αδέσποτο σκύλο.

Καθώς η δυνατότητά του να διαφύγει ή να αμυνθεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του (Flightor Fight), είναι αδύνατη ή περιορισμένη, αφού είναι δεμένος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το αποτέλεσμα κάποιου αναπάντεχου σκυλοκαβγά θα είναι μοιραίο για τον δικό μας σκύλο.

6. Καιρικές συνθήκες

Το δέσιμο του σκύλου σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το δέσιμο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά χωρίς νερό, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό στρες, ταχυκαρδία, αφυδάτωση ή/και θερμοπληξία.

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να αναπτύξει ο σκύλος μας συμπτώματα θερμικού στρες, όταν βρίσκεται δεμένος σε εξωτερικό χώρο.
Από τη στιγμή που ο σκύλος θα εμφανίσει συμπτώματα θερμοπληξίας, συνήθως είναι πολύ αργά για να τον βοηθήσουμε.

Επίσης, δεν είναι μόνον η υψηλή εξωτερική θερμοκρασία, αλλά και η υγρασία που μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία του ζώου.

Ομοίως, σε μια κρύα, ίσως βροχερή ή/και θυελλώδη ημέρα του χειμώνα, το να είναι δεμένος και εκτεθειμένος σε τέτοιες καιρικές συνθήκες προκαλεί μια εξαιρετικά άβολη αλλά και τραυματική εμπειρία για τον σκύλο μας.

Τι μπορώ να κάνω

● Εάν ο σκύλος δεν επιτρέπεται να μας συνοδέψει στη βόλτα και στα καταστήματα που πρόκειται να επισκεφτούμε, το καλύτερο είναι να τον αφήσουμε στο σπίτι.

● Εάν κάνουμε τα ψώνια μας με κάποιον φίλο ή συγγενή, καλό θα ήταν κάποιος να παραμείνει έξω μαζί του, έτσι ώστε να έχει παρέα.

Εάν δείτε έναν σκύλο δεμένο έξω από ένα κατάστημα, μπορείτε να περιμένετε τον κηδεμόνα και να του εξηγήσετε, με ευγενικό τρόπο, τους παραπάνω κινδύνους που διατρέχει το ζώο όταν βρίσκεται σε αυτήν τη κατάσταση.

Μπορεί ο ίδιος να μην τους έχει σκεφτεί, ή να μην γνωρίζει τι κακό μπορεί να προκληθεί στο ζώο μόλις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Είναι πραγματικά λυπηρό, που δεν μας επιτρέπεται να μας συνοδέψει ο σκύλος μας σε όλα τα μαγαζιά. Που δεν μπορούμε να έχουμε μαζί μας τη δική μας «οικογένεια».

Μέχρι, λοιπόν, η νομοθεσία και η νοοτροπία των ανθρώπων να αλλάξει, και καθώς πάντα προέχει η ασφάλεια του ζώου, δεν θα πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να αφήνουμε τον σκύλο μας απέξω, δεμένο και μόνο του. Όπως δεν θα αφήναμε ούτε για ένα λεπτό το τρίχρονο παιδί μας».

Η κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη, διπλωματούχος εκπαιδεύτρια, σύμβουλος συμπεριφοράς & ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου

Η κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια, σύμβουλος συμπεριφοράς & ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου, απόφοιτος της σχολής Dogfully. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση κηδεμόνων, καθώς θεωρεί ότι η γνώση και η παιδεία είναι αυτή που θα φέρει, εν τέλει, την ευζωία στα ζώα.