Αγαπούν τους σκύλους και ανατρέχουν στο Διαδίκτυο για να ενημερωθούν για την εκπαίδευσή του. «Τραβάει ο σκύλος σας στη βόλτα;». Και ανακαλύπτουν διάφορα «βοηθήματα» εκπαίδευσης. Ή ζητούν τη βοήθεια «ειδικού», ο οποίος προτείνει τη μέθοδο εκπαίδευσης που βασίζεται στον εξαναγκασμό και στον πόνο. Για να το λέει ο «ειδικός», έτσι θα είναι.

Η έλλειψη γνώσης/ενημέρωσης και η εσφαλμένη πληροφόρηση «σκοτώνουν» τη σχέση με τον σκύλο μας. Γιατί;
Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Κασπίρη, έχει την απάντηση.

«Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας διαπιστώνω πως, όλο και πιο συχνά, οι άνθρωποι αποκτούν σκύλο, γεγονός που χαροποιεί όσους αγαπούν τα σκυλιά. Υπάρχει, όμως, ένα “αλλά”…

Πολλοί είναι εκείνοι που αποκτούν σκύλο, όμως δεν τον βάζουν στο σπίτι και στη ζωή τους, όπως δικαιούται και του αξίζει. Που του συμπεριφέρονται χωρίς κανέναν σεβασμό και τον αναγκάζουν να ζει σε πολύ άσχημες συνθήκες.

Μπορεί να βλέπουμε έναν σκύλο σχεδόν σε κάθε σπίτι, και να ζούμε σε μια «πολιτισμένη» χώρα, όμως είναι μεγάλος ο αριθμός των σκύλων που ζουν δεμένοι με μια αλυσίδα, ή είναι φυλακισμένοι μέσα σε ένα κλουβί. Που ζουν απομονωμένοι στην ταράτσα, στο μπαλκόνι, στο υπόγειο, στο γκαράζ. Παρατημένοι στο εξοχικό.

Είναι οι σκύλοι που δεν έχουν καλή ζωή. Πληγωμένοι ψυχικά, καθώς βιώνουν την απομόνωση, τη σκλαβιά, την απόρριψη και τη μοναξιά.

Κοιτάζουν την αληθινή ζωή από «το παράθυρο». Και λαχταρούν τη μέρα που θα τη ζήσουν. Περιμένουν…

Αλλά, βρίσκονται στο έλεος ανθρώπων, που τους λείπει η γνώση, η ευαισθησία, η ανθρωπιά και ο πολιτισμός.
Και, βέβαια, μέσα στους τρόπους κακοποίησης των σκύλων συμπεριλαμβάνονται και οι πνίχτες, τα ηλεκτρικά κολάρα, το ξύλο κ.ά.

Γνωρίζοντας από κοντά και από μέσα το πρόβλημα, διαπιστώνω πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η άσχημη αντιμετώπιση έχει να κάνει με ανθρώπους που τους λείπει η γνώση. Δεν έχουν την πρόθεση να βασανίζουν τον σκύλο τους.

Και, επειδή η άγνοια σκοτώνει, ας σταθούμε σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί πιστεύω πως αυτοί οι σκύλοι μπορούν να βοηθηθούν. Αν, πρώτα, βοηθηθεί/ενημερωθεί ο άνθρωπος.

Το πρώτο και κύριο ζητούμενο είναι ν’ αλλάξουν αμέσως τις άσχημες συνθήκες στις οποίες έχουν αναγκάσει τον σκύλο τους να ζει.
Να αρχίσουν να του συμπεριφέρονται με σεβασμό και να του προσφέρουν μια καλύτερη και πιο αξιοπρεπή ζωή.

Στους ανθρώπους αυτούς εξηγώ πως δεν αρκεί απλά να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου να υπακούει σε πέντε εντολές και να τις εκτελεί σαν «στρατιώτης».
Γιατί, αν ζει σε συνθήκες κακοποίησης, αποκλεισμού και σκλαβιάς, δεν θα είναι ποτέ υγιής ψυχικά, ισορροπημένος, κοινωνικός και χαρούμενος.

Το ευχάριστο είναι, πως αρκεί μια μεγάλη κουβέντα με επιχειρήματα για ν’ αλλάξουν γνώμη. Να καταλάβουν το λάθος τους και να δουν την άδικη και άσχημη συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο τους.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν πως, αν θέλουν να έχουν μια αρμονική συμβίωση και μια καλή σχέση με τον σκύλο τους, θα πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν μαζί του. Να γνωρίσουν τις ανάγκες του, να του προσφέρουν όσα χρειάζεται για να ζει καλά, και να τον βάλουν στη ζωή τους. Κι όχι να τον έχουν στο περιθώριο.

Τότε μόνο, κι αυτός θα τους εμπιστευτεί. Θα νιώθει ασφαλής, ήρεμος και χαρούμενος κοντά τους. Και θα τους ανταποδώσει, στο πολλαπλάσιο, ό,τι του προσφέρουν.

Όταν, λοιπόν, κατανοήσουν όλα αυτά οι άνθρωποι, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα για όλους. Και η ζωή του σκύλου θα αλλάξει άρδην!

Το δέσιμο, το κλουβί, η απομόνωση, μπορεί να είναι η εύκολη λύση για κάποιες συμπεριφορές που μας ενοχλούν, όμως δεν είναι η σωστή.

Δεν είναι επιθυμητό, ούτε σωστό, να μας κάνει ο σκύλος δύσκολη τη ζωή – που δεν φταίει, έτσι κι αλλιώς. Όπως και δεν είναι καθόλου σωστό, και είναι και πολύ άδικο, να κάνουμε εμείς τη δική του ζωή δύσκολη και ανυπόφορη.

Είναι πολύ απογοητευτικό, όταν βλέπεις νέους ανθρώπους, και μάλιστα «μορφωμένους», να κακομεταχειρίζονται τον σκύλο τους από άγνοια.

Η εσφαλμένη πληροφόρηση

Στην εποχή της πληροφορίας, η άγνοια είναι επιλογή!

Η αλήθεια είναι, όμως, πως όσο κι αν σήμερα υπάρχει πληθώρα πληροφοριών, δεν είναι πάντα οι σωστές. Και εδώ αρχίζει το κακό.

Η λάθος πληροφόρηση, δυστυχώς, έχει βλάψει πάρα πολλά σκυλιά, όπως και τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους.

Όταν ρωτώ τους κηδεμόνες, γιατί συμπεριφέρονται έτσι στον σκύλο τους, σχεδόν όλοι μου απαντούν ότι το διάβασαν στο Ίντερνετ, τους το είπε ο εκπαιδευτής, ο κτηνίατρος, κ.λπ.

Όλοι καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως στο κενό της άγνοιας βρίσκει χώρο η λάθος/κακή πληροφόρηση, που έχει, δυστυχώς, καταστροφικές συνέπειες για τα σκυλιά.

Και τι τραγική ειρωνεία, να ξεστομίζεται από «ειδικούς…».

Δεν συζητώ το κακό που κάνουν και οι μη ειδικοί: ο φίλος, ο συνάδελφος, ο γείτονας, ο περαστικός κ.ά, που επειδή έχουν σκύλο, έχουν άποψη και δίνουν συμβουλές!

Και, φυσικά, όταν οι «ειδικοί» συμβουλεύουν, όπως και οι παλαιότεροι κηδεμόνες, ο νέος θα θεωρήσει δεδομένο ότι γνωρίζουν περισσότερα απ’ όσα εκείνος, που μόλις απέκτησε σκύλο και δεν είναι γνώστης.

Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν.

Οποιαδήποτε συμβουλή, από οποιονδήποτε, ειδικό και μη, έχει ως συνέπεια την κακοποίηση του σκύλου, πρέπει να απορρίπτεται αμέσως. Δεν χρειάζεται να έχουμε καμία ιδιαίτερη γνώση.

Ευαισθησία χρειάζεται να έχουμε, συμπόνια και αγάπη για τον σκύλο μας. Και λογική. Γιατί η κακοποίηση δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να έχει θετικά αποτελέσματα. Καταστρέφει ψυχολογία, συμπεριφορές, σχέσεις, ζωές.

Η ζωή είναι δώρο για όλους. Αλλά έχει αξία, μόνον όταν μπορεί να τη ζήσει και να τη χαρεί ο καθένας μας. Άνθρωπος και ζώο. Και όχι, απλά, να την κοιτάζει από το παράθυρο…».

H θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Κασπίρη

Η κυρία Ελένη Κασπίρη είναι απόφοιτος της Σχολής Stardogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων τα τελευταία 13 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, συνέδρια και συνεχώς ενημερώνεται διαβάζοντας. Και, όπως υποστηρίζει, «κυρίως, όμως, μαθαίνω κάθε μέρα από τα ίδια τα σκυλιά, που έχουν αποδειχθεί οι καλύτεροί μου δάσκαλοι!».