Ζωτικής σημασίας για την υγεία της γάτας είναι η ταυρίνη. Το αμινοξύ που την προστατεύει από ουκ ολίγες παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες, μάλιστα, δεν εκδηλώνονται αμέσως.

Η κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη μας εξηγεί πόσο σημαντική είναι η ταυρίνη στη διατροφή της γάτας.

«Η ταυρίνη είναι ένας τύπος αμινοξέος. Τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.

Τα χορτοφάγα και τα παμφάγα ζώα έχουν τη δυνατότητα να συνθέτουν την ταυρίνη στον οργανισμό τους με τη βοήθεια άλλων αμινοξέων.

Τα σαρκοφάγα ζώα, όμως, όπως η τίγρης, το λιοντάρι και η γάτα, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, και έτσι πρέπει να τη λαμβάνουν από την διατροφή τους.

Η ταυρίνη βρίσκεται σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, δηλαδή στο κρέας, στο ψάρι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά.

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Η διατροφή της γατούλας μας, λοιπόν, πρέπει να περιέχει καλής ποιότητας πρωτεΐνη, έτσι ώστε το ζώο να μπορεί να λαμβάνει τα αμινοξέα που χρειάζεται, άρα και την ταυρίνη, που είναι τόσο σημαντική για τη λειτουργία πολλών οργάνων της.

Η ταυρίνη δεν αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό της γάτας και μεταβολίζεται σχετικά γρήγορα. Οπότε, είναι αναγκαίο να τη λαμβάνει μέσω της διατροφής σε καθημερινή βάση.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι γατοτροφές, είτε σε ξηρά είτε σε υγρή μορφή, περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό ταυρίνης συγκριτικά με την τροφή των σκύλων.

Σε περίπτωση που δεν γίνεται η αναγκαία λήψη από τη διατροφή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συμπληρώματα ταυρίνης έπειτα από συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας.

Η έλλειψη ταυρίνης στη γάτα ενδέχεται να οδηγήσει σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να αργήσουν να δώσουν συμπτώματα.

Πρώτον και σημαντικότερο, μπορεί να οδηγήσει -η έλλειψη ταυρίνης- σε γήρανση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού της γάτας, πράγμα που, με τη σειρά του, θα επιφέρει τύφλωσή του ζώου.

Δεύτερον, η έλλειψη ταυρίνης αποδυναμώνει τα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια καρδιακή πάθηση που λέγεται διατατική καρδιομυοπάθεια.

Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα και σε μια όχι καλή αποτοξίνωση του ήπατος.

Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας, να φέρει ληθαργικότητα στο ζώο και να δημιουργήσει μια μη υγιή όψη τριχώματος και δέρματος.

Τέλος, η ταυρίνη είναι απαραίτητη στις έγκυες γάτες για τη σωστή ανάπτυξη των εμβρύων τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να επιλέγουμε, με τη βοήθεια του κτηνιάτρου μας, μια καλής ποιότητας τροφή για τη γάτα μας και να τον συμβουλευόμαστε εάν είναι απαραίτητη η λήψη ταυρίνης μέσω συμπληρωμάτων διατροφής».