Προσφέροντας πρόθυμα τον εαυτό τους, αγωνίζονται καθημερινά και με όλες τους τις δυνάμεις να διασώσουν τα ζώα που ζουν στους δρόμους. Τα αδέσποτα πλάσματα, που η ζωή τους βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο.
Οι εθελοντές του μη κερδοσκοπικού φιλοζωικού σωματείου, Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (ΖΕΗ), που μετρά 23 χρόνια ζωής, μας εξηγούν το σπουδαίο έργο τους, την ανάγκη που έχουν από όλους μας, και πώς μπορούμε να συμβάλουμε, όπως και όσο μπορεί ο καθένας.
Τι ακριβώς κάνει ένας εθελοντής;
Ο εθελοντής ουσιαστικά διαθέτει αφιλοκερδώς τον προσωπικό του χρόνο, τον χώρο -ή και, όταν εκείνος το επιθυμεί, υλικά αγαθά- για να προσφέρει τη βοήθειά του στον τομέα της φροντίδας των εκάστοτε φιλοξενούμενων από το σωματείο μας ζώων.
Συγκεκριμένα, ως εθελοντές επιχειρούμε αρχικά τη διάσωση -με την συμβολή αρμόδιων υπηρεσιών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο- και την περισυλλογή των ζώων.
Έπειτα, αναλαμβάνουμε τη φιλοξενία και την περίθαλψη αυτών, μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος κηδεμόνας, ή η ιδανική οικογένεια για το κάθε ένα.
Στο κομμάτι αυτό διαδραματίζει κομβικό ρόλο η εκπαίδευση του εθελοντή όσον αφορά την ορθή συμπεριφορά του ίδιου απέναντι στο ζώο και, κατ’ επέκταση, τη σωστή αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Εξάλλου, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ότι, όσο πιο κοινωνικοποιημένο και σωστά διαμορφωμένο -σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά- είναι ένα ζώο, τόσο πιο εύκολα θα βρει το παντοτινό του σπίτι.
Ποιες είναι οι ανάγκες που έχετε; Συνεργάζεστε με τον Δήμο Ηλιούπολης;
Δεδομένου του όγκου των περιστατικών που καλούμαστε καθημερινά να αναλάβουμε, η πιο επιτακτική ανάγκη μας είναι, ίσως, η εύρεση νέων εθελοντών με χρόνο και, κυρίως, με διάθεση για συμμετοχή στη δύσκολη αυτή προσπάθεια που πασχίζουμε να φέρουμε εις πέρας.
Φυσικά, εξαιρετικά σημαντικές για εμάς και τα ζώα που φροντίζουμε είναι οι δωρεές, που αφορούν τροφές, φάρμακα, προϊόντα εσωτερικής και εξωτερικής αποπαρασίτωσης (χάπια, αμπούλες), κουβέρτες, σπιτάκια σκύλων, αξεσουάρ βόλτας, κλουβιά μεταφοράς, απόχες, crate, γάντια κ.ά.
Εξίσου βοηθητική για εμάς είναι η εύρεση ανάδοχων οικογενειών, που είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν προσωρινά τα σπίτια τους, αλλά και την καρδιά τους, για τους τετράποδους αδέσποτους φίλους μας, μέχρι να υιοθετηθούν.
Κινητήριος δύναμη για τη συνέχεια της προσπάθειάς μας είναι η οικονομική βοήθεια από φίλους του σωματείου, για την κάλυψη των, συχνά, υπέρογκων εξόδων μας, που προκύπτουν από περιστατικά σοβαρά τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων.
Όσον αφορά τη συνεργασία μας με τον Δήμο Ηλιούπολης, είναι άψογη. Ο Δήμος διαθέτει κάποια χρήματα, τα οποία πηγαίνουν απευθείας στους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους για να καλύπτονται μερικά από τα κτηνιατρικά έξοδα των περιστατικών που αναλαμβάνουμε.
Εμείς δεν ερχόμαστε σε επαφή με τα χρηματικά ποσά αυτά, ούτε παίρνουμε κονδύλια. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μας είναι τόσο απαραίτητη η οικονομική βοήθεια τρίτων.
Σε γενικές γραμμές, είμαστε επιεικώς υπερχρεωμένοι σε κτηνιάτρους, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ζώων που χρειάζονται περίθαλψη.
Ποια είναι η διαδικασία υιοθεσίας;
Αφού ο υποψήφιος κηδεμόνας εκφράσει το ενδιαφέρον του, μέσα από τη σελίδα μας στο facebook, το site μας, ή στο τηλέφωνο μίας αγγελίας, ακολουθεί επικοινωνία με την αντίστοιχη ομάδα υιοθεσιών, είτε για γάτα είτε για σκύλο.
Υπάρχουν διάφορα στάδια σε αυτό, όπως τηλεφωνική συνέντευξη, γραπτή αίτηση, ραντεβού γνωριμίας, και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο σε κάθε περίπτωση.
Δεν είναι μόνον η καταλληλότητα των υποψήφιων κηδεμόνων να υιοθετήσουν. Για μας είναι πολύ σημαντικό, κάθε οικογένεια να καταλήξει με το νέο τετράποδο μέλος που ταιριάζει περισσότερο στην καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής της, κ.λπ. Αυτή είναι -αν θέλετε- και μια δικλίδα ασφαλείας για τις λιγότερες δυνατές επιστροφές.
Πόσες υιοθεσίες έχετε κάθε μήνα και πόσες «επιστροφές»; Όσοι δεν κρατούν το ζωάκι, τι δικαιολογίες παρουσιάζουν;
Η ΖΕΗ δίνει για υιοθεσία περίπου 200 ζώα το χρόνο. Χάρη στις διαδικασίες που ακολουθούμε, οι επιστροφές είναι αμελητέες, ίσως και μόνο δύο το χρόνο.
Οι αιτίες επιστροφής, συνήθως, έχουν να κάνουν με αλλεργίες που δε γνώριζαν, αλλαγές στην καθημερινότητα, ή συμπεριφορές που τους ήταν δύσκολο να διαχειριστούν και δεν είχαν τη δυνατότητα, ή τη διάθεση, να απευθυνθούν σε εκπαιδευτή.
Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ομάδες υιοθεσίας της ΖΕΗ είναι στο πλευρό κάθε νέου κηδεμόνα για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε συμβουλευτικά να βοηθήσουμε στην καλύτερη δυνατή προσαρμογή του ζώου στο νέο του περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για υιοθεσίες σκύλων. Τελικά, πόσοι από τους ενδιαφερόμενους υιοθέτησαν;
Η αλήθεια είναι ότι στο διάστημα της καραντίνας το ενδιαφέρον ήταν, όντως, αυξημένο. Το σωματείο μας διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον των περισσοτέρων σχετιζόταν με την ανάγκη τους να χρησιμοποιήσουν τους σκύλους για να βγαίνουν από το σπίτι.
Πέραν αυτού, σεβαστήκαμε απόλυτα τις οδηγίες του κράτους για την ασφάλεια των εθελοντών, καθώς και των συμπολιτών μας. Οπότε, οι υιοθεσίες μας πάγωσαν για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.
Μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα, άρχισαν πάλι τα ραντεβού υιοθεσίας και σε αυτό το δύσκολο για όλους μας διάστημα η Φρόσω, η Πόλα, ο Τζίμπο, η Τζέιλ και αρκετοί άλλοι βρήκαν το παντοτινό τους σπίτι.
Πόσα ζώα φιλοξενείτε στον χώρο σας και πόσα φροντίζετε;
Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των ζώων που φιλοξενούμε και φροντίζουμε, καθώς αυτός μεταβάλλεται συνεχώς. Δεδομένων των εγκαταλείψεων, καθώς επίσης και της αδιαφορίας πολλών κηδεμόνων για στείρωση του κατοικίδιου τους (ανεξέλεγκτες γέννες, παρατημένα μωρά), ετησίως αναλαμβάνουμε, αθροιστικά, περίπου 250 σκύλους και λίγο λιγότερες γάτες.
Τα ζώα αυτά φιλοξενούνται και φροντίζονται από τους εθελοντές μας μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες οικογένειες – κηδεμόνες.
Ένας δημότης που θα βρει ένα αδέσποτο, μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς;
Οποιοσδήποτε δημότης εντοπίσει τραυματισμένο, άρρωστο, ή εγκαταλελειμμένο ζώο, σαφώς μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς για βοήθεια.
Φυσικά, να τονίσουμε ότι δεν είμαστε υπάλληλοι του Δήμου, αλλά απλοί εθελοντές που αφιερώνουμε προσωπικό χρόνο στην προσπάθεια αυτή, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε διαθέσιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Εντούτοις, είμαστε πρόθυμοι να του συστήσουμε οικονομικούς κτηνιάτρους για την ιατρική περίθαλψη του ζώου, να τον καθοδηγήσουμε, όσον αφορά τη δημιουργία αγγελίας υιοθεσίας, την οποία θα προωθήσουμε και εμείς οι ίδιοι, στη συνέχεια, μέσω της σελίδας μας.
Είμαστε, επίσης, δίπλα του –συμβουλευτικά– σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με την συμπεριφορά του ζώου και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι όσο υπεύθυνοι είμαστε εμείς ως εθελοντές, άλλο τόσο είναι και οι υπόλοιποι δημότες.
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πάρουμε όλα τα αδέσποτα σπίτια μας, όσο και να το θέλουμε. Δεν είναι θέμα διάθεσης, αλλά δυνατοτήτων.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να υιοθετήσει ένα αδεσποτάκι ;
Η υιοθεσία ενός ζώου, όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί απόφαση ζωής και απαιτεί ώριμη σκέψη. Ο υποψήφιος κηδεμόνας πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις ευθύνες που έχει, ως επακόλουθο, η προσθήκη ενός νέου, τετράποδου μέλους στην οικογένεια.
Αρχικά, ας αναφερθούμε στη σημαντικότατη σημασία της αφιέρωσης χρόνου, αφενός στην προσαρμογή του ζώου στο νέο περιβάλλον και, αφετέρου, στην επαρκή καθημερινή εκτόνωσή του (ικανοποιητικές βόλτες, παιχνίδι).
Στη συνέχεια, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί, ο υποψήφιος κηδεμόνας να είναι σε θέση να καλύψει τις βασικές του ανάγκες (τροφή, εξοπλισμός βόλτας, προϊόντα αποπαρασίτωσης, εμβολιασμός, στείρωση), αλλά και τα έκτακτα έξοδα, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ή χειρουργείο, σε περίπτωση ασθένειας, ή τραυματισμού του ζώου.
Εξίσου αξιοσημείωτη είναι η προσοχή που πρέπει να δώσει ο κηδεμόνας στην εκπαίδευση του ζώου, την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει ο ίδιος -εφόσον έχει τη διάθεση, τον χρόνο και τις ικανότητες-, ή να απευθυνθεί σε επαγγελματία.
Όμως, αφού απαριθμήσαμε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που βαραίνουν έναν κηδεμόνα, αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος.
Το ζωάκι που θα επιλέξει να σώσει, θα τον αγαπά και θα τον ευγνωμονεί απεριόριστα και για πάντα.
Το να σώσει κάνεις ένα αδέσποτο και να ανοίξει το σπίτι του και την καρδιά του σ’ αυτό, σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει όλον τον κόσμο.
Θα αλλάξει, όμως, αδιαμφισβήτητα τον δικό του κόσμο. Θα περιβάλλεται από αγάπη, και αυτό μπορεί να τα διορθώσει όλα. Τι καλύτερο;
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ταΐζουν αδέσποτα. Αρκεί αυτό; Μήπως θα έπρεπε να τα στειρώνουν, να τα εμβολιάζουν κ.λπ; Φυσικά, μπορεί να αδυνατούν για οικονομικούς λόγους. Αλλά, μήπως πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι υπάρχουν κτηνίατροι που για αδέσποτα παίρνουν λιγότερα χρήματα, ή ότι μπορούν να απευθυνθούν σε φιλοζωικές, ώστε να μεσολαβήσουν;
Η συμμετοχή του κόσμου στη σίτιση, θεραπεία, μεταφορά σε κτηνίατρο και φιλοξενία, είναι σαφώς εξαιρετικά σημαντική.
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ταΐζουν αδέσποτα στη γειτονιά τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πως αυτό δεν είναι αρκετό.
Τα αδέσποτα χρειάζονται εμβολιασμό και, οπωσδήποτε, στειρώσεις, για να μην αναγκάζονται να υποβάλλονται σε δεκάδες γέννες. Να μη βρίσκονται πεταμένα μώρα σε κάδους, που πιθανότατα θα χάσουν τη ζωή τους πολύ νωρίς από ένα διερχόμενο όχημα.
Βεβαίως, κατανοούμε την τυχόν οικονομική αδυναμία συμπολιτών μας να ανταποκριθούν σε κτηνιατρικά έξοδα, τα οποία πράγματι πολλές φορές είναι υπέρογκα. Γι’ αυτό και είμαστε δίπλα τους στην όποια προσπάθειά τους. Μπορούμε να παρέχουμε πληροφορίες για κτηνίατρους στην περιοχή, με προσιτές τιμές για αδέσποτα, και για κάθε είδους ιατρικό έξοδο που μπορεί να προκύψει (στειρώσεις, διαφόρων ειδών χειρουργεία, εμβολιασμούς, θεραπείες κ.ά.).
Και δεν πρέπει να παραλείψουμε, φυσικά, την ανάγκη για φιλοξενία από τον κόσμο, έπειτα από ένα χειρουργείο, ή στο διάστημα θεραπείας, μιας και οι εθελοντές μας έχουν μόνιμα γεμάτα σπίτια με ζώα σε αποθεραπεία.
Πότε ιδρύθηκε η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης και ποιο είναι το έργο της;
Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης αποτελεί ένα αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο από το 1997.
Έκτοτε, βασιζόμενοι σε εισφορές μελών αλλά και τρίτων, δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της περισυλλογής και διάσωσης αδέσποτων ζώων του Δήμου Ηλιούπολης – και όχι μόνον.
Ειδικότερα, κάθε χρόνο σε συνεργασία με κτηνιάτρους της περιοχής μας αναλαμβάνουμε την περίθαλψη, τη σίτιση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση και, στη συνέχεια, την προώθηση των διασωθέντων ζώων προς υιοθεσία.
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι τα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ετησίως είναι πολλά και ποικίλλουν.
Από πόσους εθελοντές αποτελείται η ομάδα σας;
Ο αριθμός των εθελοντών που αποτελούν την ομάδα μας είναι κυμαινόμενος. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά, είναι ότι ο αριθμός των εθελοντών είναι πάντοτε μικρός αναλογικά με το πλήθος των περιστατικών, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την κάλυψη του συνόλου των αναγκών όλων των αδέσποτων ζώων που μας χρειάζονται.
Η κατάσταση είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως πολλοί από τους εθελοντές μας καταλήγουν να φιλοξενούν ακόμη και διψήφιο αριθμό ζώων στο σπίτι τους: σκύλους και γάτες.