Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό και τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.

Στις μέρες μας γνωρίζουμε ότι η κατάλληλη διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά και την υγεία του σκύλου.

Μάθετε, λοιπόν, από τη διατροφολόγο – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα, πώς μπορείτε να «ξυπνήσετε» τον θυρεοειδή με την κατάλληλη διατροφή και τι πρέπει να προσέχετε.

«Όλο και πιο συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με σκύλους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στην περιοχή του λαιμού, ο οποίος παράγει ορμόνες.

Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν, σχεδόν, όλα τα όργανα. Η κύρια δουλειά του θυρεοειδούς αδένα είναι η αποθήκευση του ιωδίου και ο σχηματισμός της θυροξίνης (Τ4), της τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και της ορμόνης καλσιτονίνης.

Επίσης, συμμετάσχει σε κάποιες ορμόνες, οι οποίες επιδρούν στη λειτουργία του εγκεφάλου (TRS και TSH).

Σήμερα ξέρουμε ότι με μία κατάλληλα προσαρμοσμένη διατροφή μπορούμε να επηρεάσουμε ευνοϊκά τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα και την επίδραση των θυρεοειδικών ορμονών. Ποια είναι αυτή η διατροφή;

● Πρωτεΐνες

Η έλλειψη πρωτεϊνών προκαλεί μείωση της θυροξίνης. Ενώ, τροφές υψηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνών προκαλούν την αύξηση της απελευθέρωσης θυροξίνης.

● Ιχνοστοιχεία

Το σέλινο έχει, επίσης, μία σημαντική λειτουργία στον μεταβολισμό του θυρεοειδούς, τόσο στη μετατροπή του Τ4, όσο και ως αντιοξειδωτικό στον θυρεοειδή αδένα.

Η ανεπάρκεια σέλινου οδηγεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις θυροτροπίνης(TSH) και Τ4 και σε μειωμένες συγκεντρώσεις Τ3 στο αίμα, καθώς παρεμποδίζεται η μετατροπή του Τ4 σε Τ3.

● Ψευδάργυρος και σίδηρο

Η ανεπάρκεια του ψευδάργυρου και σιδήρου οδηγούν, επίσης, σε μειωμένες τιμές Τ3. Ενώ, η υπερβολική παροχή ψευδάργυρου μπορεί να προκαλέσει έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα.

● Ιώδιο

Το ιώδιο παίζει μεγάλο ρόλο στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Διάφορες ουσίες, όπως, για παράδειγμα, τα θειοκυανικά και υπερχλωρικά ιόντα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορους τύπους φασολιών και φυστικιών, μπορούν, με τη σειρά τους, να εμποδίσουν τη λήψη ιωδίου στον θυρεοειδή.

Η αυξημένη ποσότητα νιτρικών μέσα στο πόσιμο νερό ή στη διατροφή, επίσης εμποδίζει τη μεταφορά ιωδίου στον θυρεοειδή.

Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή όταν ο σκύλος μας λαμβάνει ορμόνες λόγω υποθυρεοειδισμού

Το ασβέστιο απορρίπτει τις θυρεοειδικές ορμόνες, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον μισής ώρας μεταξύ του ταΐσματος του σκύλου και της χορήγησης του φαρμάκου.

Εάν η διατροφή περιέχει πολύ ασβέστιο, η απορρόφηση του ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα μειώνεται. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή, ώστε να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Τα σκυλιά με υπολειτουργικό θυρεοειδή έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες όταν λαμβάνουν Τ4, όμως οι πρωτεΐνες πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας.

Ακόμη, το ιώδιο πρέπει να προστίθεται σε σταθερές ποσότητες, επειδή οι διακυμάνσεις, πάνω – κάτω, μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινά ανενεργό θυρεοειδή.

Παρόλο που ο υποθυρεοειδισμός στον σκύλο μας δεν είναι μία ασθένεια που προκύπτει μόνο από τη διατροφή, εμείς ως κηδεμόνες μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοια προβλήματα μέσω της διατροφής και να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας του».

H διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα

Η κυρία Ρεγγίνα Μπίμπα είναι διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους, και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας.