Και οι γάτες μπαίνουν σε καραντίνα: ο Πούπι, ένα γατάκι που συνόδευσε τον ιδιοκτήτη του, έναν Τυνήσιο μετανάστη, στον διάπλου της Μεσογείου, θα παραμείνει σε απομόνωση στη Λαμπεντούζα, όπως ανακοίνωσε ο Τότο Μαρτέλο, ο δήμαρχος του μικρού ιταλικού νησιού.

Ο ασπρόμαυρος γάτος, ηλικίας 6 μηνών, παρέμεινε για μερικές ημέρες στο κέντρο υποδοχής μεταναστών μετά την άφιξή του με πλοιάριο στην Ιταλία, την 1η Ιουλίου, ανέφερε ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές ο γάτος είναι σε καλή κατάσταση και δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα ασθένειας. Θα πρέπει όμως να μείνει σε καραντίνα για την πρόληψη της λύσσας για έξι μήνες, με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν για όλα τα ζώα που προέρχονται από δυνητικά «επικίνδυνες» περιοχές.

Μια κάτοικος της Λαμπεντούζα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει το γατάκι και να το κρατήσει μακριά από άλλα ζώα, εξήγησε ο Τότο Μαρτέλο που υπέγραψε ήδη την εντολή «αναδοχής» του Πούπι.

«Αυτή η ιστορία μοιάζει ασήμαντη, όμως δείχνει μέχρι ποιου σημείου οι διαδικασίες, ακόμη και οι πιο παράξενες, επιβαρύνουν τις δημοτικές αρχές όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αποβίβαση μεταναστών στο νησί», είπε ο Μαρτέλο.

Πολλοί μετανάστες από τη Λιβύη και άλλες περιοχές της βόρειας Αφρικής συνεχίζουν να φτάνουν στα ιταλικά παράλια, είτε με δικά τους σκάφη είτε αφού διασωθούν στη θάλασσα από πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, 100 μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα την 1η Ιουλίου, επιβαίνοντας σε 11 διαφορετικά πλοιάρια.