Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια περίεργη αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας σας, οφείλετε να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου. Μπορεί εσείς να εκνευρίζεστε που το χνουδωτό σας ζωάκι γρατζουνάει τα έπιπλα ή κάνει την ανάγκη του έξω από την αμμοδόχο του, όμως εκείνο ίσως έχει κάτι να σας πει. Το τι είναι αυτό, μας το εξηγεί η κτηνίατρος Ειρήνη Μαθιουδάκη:

«Η γάτα είναι εσωστρεφής, περήφανη, αυτόνομη. Στοιχεία του χαρακτήρα της, που προσπαθεί να διατηρήσει, ζώντας σε καινούργια σχέση με τον άνθρωπο, εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη, λοιπόν, κι όταν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία της, δεν το επικοινωνεί με έντονες εκδηλώσεις, για να μην προδώσει την αδυναμία της.

Ο κηδεμόνας της πρέπει να υποψιαστεί. Να παρατηρήσει τις αλλαγές στη συμπεριφορά της, να ερμηνεύσει τη γλώσσα του σώματος της και να συμβουλευτεί τον «γιατρό» της.

Μερικά, από τα πολλά, σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσετε τις ασυνήθιστες «κινήσεις» του μικρού σας συντρόφου, είναι:

  • Οι επανειλημμένες κινήσεις κατάποσης, όπως και η ευερέθιστη συμπεριφορά σε θορύβους, κινήσεις και στη σωματική επαφή, δείχνουν ότι έχει άγχος.
  • Αν επιζητά την απομόνωση, έχει μάτια μισόκλειστα, τ’ αυτιά πίσω και είναι έτοιμη για επίθεση, νιώθει πόνο.
  • Μήπως γρατζουνάει υπερβολικά τα έπιπλα και παράλληλα με το ξύσιμο των νυχιών ασκεί τους μυς των ποδιών; Τότε οριοθετεί τον ζωτικό της χώρο, ειδικά όταν συμβιώνει με άλλες γάτες, αφήνοντας οσμές και φερομόνες.
  • Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι η γατούλα σας ακουμπά στον τοίχο τη μύτη της για αρκετή ώρα και παρουσιάζει γενική αδιαθεσία; Πιθανόν να οφείλεται σε παθολογική συμπεριφορά, που συνδέεται με το ήπαρ και τον εγκέφαλο.
  • Πετάγεται απότομα και σηκώνει το τρίχωμα της ράχης της με επιφανειακούς μυϊκούς σπασμούς; Γυρίζει το κεφάλι προς τα πίσω και προσπαθεί να σας αποφύγει και να σας δαγκώσει; Μπορεί να είναι «ιδιοπαθές» παθολογικό νόσημα.
  • Υπερβολικό νυχτερινό νιαούρισμα υπερήλικης στειρωμένης γάτας; Νοιώθει ανασφάλεια, παρουσιάζει σύνδρομο άνοιας, ή κάποια παθολογικά προβλήματα που συνδέονται με την ηλικία.
  • Έχει πάψει να περιποιείται τον εαυτό της; Το τρίχωμά της είναι θαμπό, ξηρό και έχει κόμπους; Αυτό δείχνει χρόνιο πόνο, από οστεοαρθρίτιδα, που συνοδεύεται από επιθετική συμπεριφορά και απομόνωση.
  • Εάν γλύφει έντονα τη γούνα της, έχει φαγούρα, που οφείλεται σε αλλεργικά αίτια, ή σε εξωπαράσιτα. Ή πρόκειται για ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, στρες, ανία, άγχος, ή νοιώθει οξύ πόνο και ασχολείται κυρίως με το σημείο που την πονάει.
  • Οι αραιές επισκέψεις στην αμμοδόχο «μαρτυρούν» μυοσκελετικό πόνο, ενώ οι συχνές, που συνοδεύονται από μικρές κραυγές, φανερώνουν δυσκολία σε ούρηση ή αφόδευση.
  • Εάν αφοδεύει ή ουρεί εκτός αμμοδόχου, ή δεν την έχετε τοποθετήσει στο σωστό σημείο, ή δεν της αρέσει η άμμος. Μπορεί, όμως, αυτή η συμπεριφορά της να οφείλεται και σε κάποια αλλαγή του έγινε στο σπίτι, όπως είναι η γέννηση ενός μωρού, ή μια ανακαίνιση. Επίσης, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης απουσιάζει αρκετές ώρες από το σπίτι και η γάτα προσπαθεί να του προκαλέσει το ενδιαφέρον. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικά αίτια, όπως είναι ο έντονος πόνος, η ενόχληση στο ουροποιητικό ή στο πεπτικό σύστημα, η οστεοαρθρίτιδα, η γεροντική άνοια και η ακράτεια.
  • Οι κραυγές, τα ουρλιαχτά, το κύλισμα στα πατώματα ή η ανασηκωμένη ουρά είναι σημάδια… έρωτα. Κάλεσμα του άλλου φύλου, έντονη επιθυμία για ζευγάρωμα.
  • Έντονος βήχας; Πάθηση αναπνευστικού.

Και, όπως είναι γνωστό, ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται. Προδίδουν την αξιοπρέπεια της «κυρίας» του ζωικού βασιλείου.