Μπορεί οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν την ανάπτυξη όγκων στον μαστό του σκύλου να μην είναι σαφείς, όμως είναι γνωστό ότι η προγεστερόνη συμβάλλει στην εμφάνισή τους.
Η αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων του μαστού (καρκίνος του μαστού) στον σκύλο περιλαμβάνει τη χειρουργική αντιμετώπιση και, ορισμένες φορές, όταν η κατάσταση το επιτρέπει, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.
Ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος, μας εξηγεί αυτόν τον τύπο καρκίνου που παρουσιάζεται και στον σκύλο.
Τι είναι το νεόπλασμα στο στήθος (καρκίνος του μαστού)
Ένας όγκος μαστού αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα μη φυσιολογικής αντιγραφής των κυττάρων που αποτελούν τον ιστό του μαστού.
Οι μαστικοί όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί), ή κακοήθεις (καρκινικοί). Αυτές οι δύο μορφές της νόσου έχουν διαφορετικά διαγνωστικά και διαφορετικές θεραπείες, όπως διαφέρουν και οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόγνωσης.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κακοήθων όγκων του μαστού, με τα καρκινώματα να είναι τα πιο συνηθισμένα. Τα καρκινώματα προκύπτουν από επιθηλιακά (δερματικά) κύτταρα, σωληνάρια των μαστικών αδένων, ή από άλλα κύτταρα που βρίσκονται στη μαστική αλυσίδα.
Υπάρχουν άλλοι καρκίνοι που μπορεί να επηρεάσουν τους μαστικούς αδένες, συμπεριλαμβανομένων των οστεοσαρκωμάτων.
Τι προκαλεί αυτόν τον καρκίνο
Οι ακριβείς αιτίες για την ανάπτυξη όγκων μαστού σε σκύλους δεν είναι πλήρως κατανοητές. Είναι γνωστό ότι η έκθεση σε συγκεκριμένες ορμόνες, συγκεκριμένα στην προγεστερόνη, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σκύλους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προγεστερόνη διεγείρει αυξητικούς παράγοντες (μόρια που διεγείρουν συγκεκριμένες διεργασίες στο σώμα), που προκαλούν πολλαπλασιασμό των μαστικών κυττάρων, δηλαδή αναπαραγωγή.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης όγκου αυξάνεται σημαντικά όταν ένας σκύλος φτάσει την ηλικία των επτά ετών και συνεχίζει να αυξάνεται έως την ηλικία των 11-13 ετών. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εξαρτάται από τη φυλή, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει γενετικό συστατικό.
Ορισμένες φυλές φαίνεται να επηρεάζονται συχνότερα, συμπεριλαμβανομένων των Chihuahuas, Poodles, Dachshunds, YorkshireTerriers, Cocker Spaniels, Brittany Spaniels, English Setters, Boxer Dogs και Doberman Pinchers.
Η έρευνα στην κτηνιατρική συνεχίζεται, όμως μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα για το ποια γονίδια και ποιες μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη όγκων μαστού σε σκύλους.
Στην ανθρώπινη ιατρική, η έρευνα έχει αποδείξει μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ του γονιδίου BRCA (ή του γονιδίου του καρκίνου του μαστού) και της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού.
Ποια είναι τα σημάδια ότι ο σκύλος μου έχει αυτόν τον τύπο όγκου
Το πιο κοινό κλινικό σημάδι ενός κακοήθους μαστικού όγκου είναι μία, ή περισσότερες, ψηλαφητές μάζες κάτω από το δέρμα της κοιλιάς. Μπορεί να είναι δίπλα ή μέσα στη θηλή και να ακολουθούν κατά μήκος της αλυσίδας του μαστού.
Το μέγεθος της μάζας και η εμφάνισή τους μπορεί να ποικίλλουν, όμως συνήθως είναι σφιχτά και οζώδη.
Περιστασιακά, το δέρμα πάνω από τη μάζα μπορεί να είναι ερεθισμένο και να αιμορραγεί, και η πληγείσα περιοχή μπορεί να είναι ζεστή στην αφή και να γίνει οδυνηρή.
Εάν ο όγκος έχει μετασταθεί (εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος), άλλα σημάδια μπορεί να γίνουν εμφανή.
Ο σκύλος σας μπορεί γενικά να αισθάνεται αδιαθεσία, να τρώει λιγότερο, να είναι σε λήθαργο και να χάνει βάρος. Εάν εμπλέκονται οι πνεύμονες, ο σκύλος σας μπορεί να έχει προβλήματα με την αναπνοή, ή να αναπτύξει βήχα.
Πώς διαγιγνώσκεται
Αυτοί οι όγκοι συνήθως βρίσκονται, είτε ως μοναδικοί, είτε ως πολλαπλά οζίδια κατά μήκος της κοιλιάς του σκύλου σας κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Στη συνέχεια εκτελούνται άλλες διαδικασίες για να προσδιοριστεί ο τύπος του όγκου, και εάν είναι καλοήθης ή κακοήθης.
Μια κοινή διαδικασία για τη διάγνωση αυτού του όγκου είναι η αναρρόφηση λεπτής βελόνας (FNA). Το FNA περιλαμβάνει τη λήψη μιας μικρής βελόνας με μια σύριγγα και την αναρρόφηση ενός δείγματος κυττάρων απευθείας από τον όγκο και την τοποθέτησή τους σε μια πλάκα μικροσκοπίου. Στη συνέχεια, ένας κτηνιατρικός παθολόγος εξετάζει τη διαφάνεια κάτω από ένα μικροσκόπιο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα από το FNA μπορεί να μην είναι απολύτως σαφή και να απαιτείται βιοψία, ή απομάκρυνση ολόκληρου του όγκου. Τα τεμάχια του όγκου εξετάζονται στη συνέχεια από έναν κτηνιατρικό παθολόγο κάτω από το μικροσκόπιο. Αυτό ονομάζεται ιστοπαθολογία.
Η ιστοπαθολογία δεν είναι μόνο χρήσιμη για τη διάγνωση, αλλά μπορεί να δείξει εάν είναι καλοήθη ή κακοήθη και, συνεπώς, πώς είναι πιθανό να συμπεριφέρεται ο όγκος.
Πώς προχωρούν, συνήθως, οι κακοήθεις όγκοι του μαστού
Ο τρόπος με τον οποίο οι κακοήθεις όγκοι των μαστών τυπικά εξελίσσονται, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τύπο και το μέγεθος των όγκων, και από το εάν έχει συμβεί μετάσταση.
Μεγαλύτεροι όγκοι (πάνω από 3 cm) και εκείνοι με ενδείξεις εξάπλωσης έχουν κακή πρόγνωση. Οι όγκοι μικρότεροι από 1 cm έχουν καλύτερη πρόγνωση. Η ανίχνευση και η θεραπεία αυτών των όγκων όταν είναι μικροί και πριν από την εξάπλωση, θα προσφέρει στον σκύλο σας την καλύτερη ευκαιρία για μακροχρόνιο έλεγχο.
Ποιες είναι οι θεραπείες
Για σκύλους με μοναχικούς όγκους του μαστού, η χειρουργική επέμβαση είναι, μακράν, η καλύτερη θεραπεία. Εάν υπάρχει μόνο μια μικρή μάζα και η στάση δεν δείχνει καμία ένδειξη εξάπλωσης, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που θα λάβει ο σκύλος σας.
Για σκύλους με πολλαπλούς όγκους μιας ή και των δύο μαστικών αλυσίδων, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν οι σχετικοί -ή όλοι- μαστικοί αδένες. Εάν ο σκύλος σας είναι άθικτος, συνιστάται ωοαιθυστερεκτομή και μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την αφαίρεση του μαστού.
Για σκύλους με μεγαλύτερους όγκους, ή ενδείξεις εξάπλωσης σε άλλες περιοχές του σώματος, συνήθως συνιστάται χημειοθεραπεία. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ακτινοθεραπεία μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος σε σκύλους με φλεγμονώδη καρκινώματα, εκτός από τη χημειοθεραπεία.
Ο κτηνίατρός σας θα συζητήσει τις επιλογές που ταιριάζουν καλύτερα στη συγκεκριμένη κατάσταση του σκύλου σας».
* Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.