Ένα χαρακτηριστικό του σκύλου, είναι vα τρελαίνεται από τη χαρά του όταν αντικρίζει τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του κάθε φορά που εκείνος γυρίζει σπίτι. Ακόμη κι αν έλειψε για, μόλις, λίγα λεπτά.

Κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ο άνθρωπός του, η υποδοχή είναι ενθουσιώδης: πηδά πάνω του και προσπαθεί να του δώσει τα πιο τρυφερά, για εκείνον, γλειψίματα, χοροπηδά τριγύρω του και τον γραπώνει με τα μπροστινά του πόδια.

Είναι μια συμπεριφορά που εκδηλώνεται και προς τους επισκέπτες. Στο σημείο αυτό, μπορεί να αρχίζουν τα προβλήματα.
Υπάρχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες που τους ευχαριστεί αυτός ο τρόπος εκδήλωσης χαράς από τον σκύλο τους. Θα πρέπει, όμως, να αναρωτηθούν: τι θα συμβεί εάν τους επισκεφτεί ένα μικρό παιδί; Γιατί πρόκειται για μια μαθημένη συμπεριφορά.
Κάποιους άλλους, τους ταλαιπωρεί. Και προσπαθούν με λάθος τρόπο να την αποτρέψουν.

Η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση, μας εξηγεί πότε αυτή η συμπεριφορά παύει να είναι χαριτωμένη.
«Πόσο όμορφο είναι να γυρνάς σπίτι και ο σκύλος σου να σε υποδέχεται λες και έχει να σε δει χρόνια! Tι κι αν πέρασαν μόνο λίγα λεπτά! Μόλις λίγες ώρες! Η χαρά και ο ενθουσιασμός είναι ίδια κάθε φορά.

Ο σκύλος μας πηδά πάνω μας, χοροπηδάει με όλο του το είναι. Στην κυριολεξία μας καβαλάει. Θέλει να μας δώσει τις πιο τρυφερές αγκαλιές, τα πιο μελιστάλακτα φιλιά.

Πόσο χαριτωμένο θα είναι, όμως, όταν ο σκύλος μας μεγαλώσει και γίνει μεγαλόσωμος;

Αυτό βέβαια, το μέγεθος, δεν έχει τελικά καμία σημασία. Γιατί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Μπαίνοντας στα σπίτια συνειδητοποιώ ότι οι κηδεμόνες δεν κάνουν απλές μελλοντικές σκέψεις για τον σκύλο τους. Για την κοινή τους πορεία. Δεν κάνουν σκέψεις για απλά, καθημερινά πράγματα.

Και εκεί έρχονται τα προβλήματα.

Στην αρχή είμαστε ενθουσιασμένοι με το νέο μέλος της οικογενείας μας. Είτε πρόκειται για κουτάβι, είτε για ενήλικο σκύλο.
Έπειτα, όμως; Τι γίνεται;

Η σχέση με τον σκύλο μας είναι σαν μια σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων.

Πρέπει από την αρχή να γνωρίζουμε τα “θέλω” μας κι έπειτα να θέσουμε κανόνες που πρέπει να τηρούμε με συνέπεια. Έτσι σεβόμαστε τον εαυτό μας, άλλα και τους υπόλοιπους. Και, σίγουρα, τον καλύτερο και πιο πιστό μας φίλο: τον σκύλο μας.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί την παραπάνω συμπεριφορά και πώς μπορούμε να τη δουλέψουμε.

Ο σκύλος μας, με τον ερχομό μας στο σπίτι, πηδά πάνω μας. Εφόσον αυτό επαναλαμβάνεται, είναι μια μαθημένη συμπεριφορά, επιβραβευμένη από εμάς προς τον σκύλο μας.

Αυτόματα, ο σκύλος γενικεύει αυτή τη συμπεριφορά και στους καλεσμένους μας. Πόσο εύκολο, όμως, θα είναι να το διαχειριστούμε, όταν θα πρόκειται για μικρά παιδιά, ή για ηλικιωμένους ανθρώπους;

Ποιες είναι οι σοβαρές επιπτώσεις προς εμάς

Ο σκύλος,
● μας τραυματίζει άθελά του
● μας γρατζουνάει και μας γεμίζει σημάδια
● μας καταστρέφει/σκίζει τα ρούχα μας
● μας λερώνει
Και οι περισσότεροι γνωστοί και φίλοι αποφεύγουν να μας επισκέπτονται.

Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες προς τον σκύλο

Όταν δεν επιθυμούμε αυτή τη συμπεριφορά του, στην προσπάθειά μας να την αποτρέψουμε,
● τον σπρώχνουμε
● τον μαλώνουμε
● του φωνάζουμε
● τον κλωτσάμε (!)

Μήπως είμαστε άδικοι;

Ενώ στην αρχή, που φέραμε στο σπίτι τον σκύλο μας, βρίσκαμε χαριτωμένη αυτή του τη συμπεριφορά, ή δεν φροντίσαμε να τη διακόψουμε, ήρθε η στιγμή που: νευριάσαμε που μας έσκισε το καινούργιο μας καλσόν, εκνευριστήκαμε που μας λέρωσε την ώρα που ετοιμαζόμασταν να βγούμε με το καινούργιο μας φλερτ, και του θυμώσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι οι φίλοι μας αποφεύγουν.
Αλλά αυτή τη συμπεριφορά τη μάθαμε στον σκύλο μας εμείς, αφού τόσο καιρό δεν τη σταματήσαμε. Δεν προσπαθήσαμε, καν, γιατί δεν είχαμε σκεφτεί όλα τα παραπάνω.

Πώς νοιώθει ο σκύλος μας;

Δέχτηκε ξαφνικά φωνές, σπρωξίματα και, ναι, ακόμα και μια κλωτσιά.
Πόσο τραγικό;

Ο σκύλος μας είναι λυπημένος εξαιτίας μας, και το σημαντικότερο είναι πως δεν καταλαβαίνει το γιατί…

Και εμείς; Είμαστε ικανοποιημένοι; Σίγουρα καταλογίζουμε τις ευθύνες στον σκύλο μας: «Μπράβο, βρε. Ωραία τα κατάφερες! Με λέρωσες. Είχες, δεν είχες».

Στο σημείο αυτό, μπαίνει ο κανόνας.

Μάθετε στον σκύλο σας να είναι ευγενικός. Και να έχεις καλούς τρόπους συμπεριφοράς

Επίλυση Συμπεριφοράς

Όσο χαριτωμένο κι αν είναι, εάν δεν θέλουμε ο σκύλος να μάθει να ανεβαίνει πάνω μας, άλλα ούτε και στους καλεσμένους μας, μπαίνουμε στο σπίτι και δεν τον ενθαρρύνουμε. Ο χαιρετισμός μας θα πρέπει να είναι χωρίς εκρήξεις και ξεφωνητά. Γυρίζουμε την πλάτη και το σώμα μας σε κάθε προσπάθεια που κάνει για αναρρίχηση.
Μένουμε ακίνητοι για λίγο. Παίρνουμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας. Να κάνουμε αυτά που θέλουμε, γυρίζοντας σπίτι. Αλλάζουμε και βάζουμε άνετα ρούχα.
Τώρα ήρθε η ώρα να χαιρετίσουμε τον σκύλο μας. Προσθέτουμε ένα παράγγελμα/σύνθημα που μπορούμε να το λέμε, όπως, για παράδειγμα: αγκαλιά. Ασχολούμαστε όσο και όπως θέλουμε με τον σκύλο μας.

Αν θέλουμε, μπορούμε να του μάθουμε και έναν ευγενικό χαιρετισμό, όπως να δίνει χεράκι, να κάθεται, να ξαπλώνει. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να απολαμβάνουμε ο ένας τον άλλον με ηρεμία. Όπως και οι καλεσμένοι μας. Δεν θα αγανακτούν και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα κινδυνεύουν.
Επιπλέον, να είστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει τον σκύλο σας στη συναναστροφή του με τους ομοίους του.
Αν, πάλι, όλα αυτά σας φαίνονται πολύ πιεστικά, λατρεύετε αυτόν τον χαιρετισμό του σκύλου σας και ζείτε γι’ αυτή τη στιγμή, τότε, καλά κάνετε!

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, οφείλετε να προειδοποιείτε τους καλεσμένους σας για τον ενθουσιώδη φίλο σας. Και μπορείτε να του μάθετε να παραμένει σε έναν άλλο χώρο, μέχρι να τακτοποιηθούν οι καλεσμένοι σας».

H επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση

Η Ασπασία Σκιαδαρέση είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs και ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας. Διδάσκει στους μαθητές της βασική εκπαίδευση και, παράλληλα, βοηθά στην επίλυση μη επιθυμητών συμπεριφορών. Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1977 και ζει με την οικογένειά της στην Πάτρα.