Ο υδράργυρος, συνεχώς, ανεβαίνει. Τι καλύτερο, από το να απολαύσουμε τη θάλασσα παρέα με τον σκύλο μας;
Ωστόσο, το τετράποδο φιλαράκι μας χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση όσο θα βρισκόμαστε στην παραλία. Η άμμος και το θαλασσινό νερό, μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα.
Πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε – και από τι;
Η Ρεγγίνα Μπίμπα, διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, μας ενημερώνει:
«Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες που έχουν διαπιστώσει ότι στα σκυλάκια τους, όχι μόνον αρέσει να πηγαίνουν βόλτα στη θάλασσα, αλλά και λατρεύουν το κολύμπι.
Όπως, όμως, θα προσέχαμε ένα παιδάκι, έτσι θα πρέπει να προσέξουμε και το σκυλάκι μας. Για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πού πρέπει να έχουμε το νου μας;

1. Μάτια: Τα μάτια του σκύλου έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Η άμμος προκαλεί, συχνά, επιπεφυκίτιδα. Καθαρίζοντας τα μάτια του σκύλου με μία καθαρή και ελαφρώς υγρή πετσέτα με πόσιμο νερό, ή με χαμομήλι, μπορούμε να αποφύγουμε αυτήν την ταλαιπωρία: τόσο για τον σκύλο μας, όσο και για μας.

2. Πόδια: Μεγάλη φροντίδα χρειάζονται και οι πατούσες του σκύλου, καθώς ο συνδυασμός άμμου, υγρασίας και αλατιού μπορεί να προκαλέσει μικροπληγές, οι οποίες ενδέχεται να εξελιχτούν σε φλεγμονές. Με ένα σχολαστικό καθάρισμα με πετσέτα, και στη συνέχεια με προσεκτικό στέγνωμα, προφυλάσσουμε τον σκύλο μας από τον πόνο της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

 

3. Αυτιά: Τα σκυλιά με κρεμαστά αυτιά χρειάζονται πολύ καλό στέγνωμα με βαμβάκι, προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσάρεστες ωτίτιδες, που προκαλούνται από τον συνδυασμό υγρασίας και ζέστης.

4. Μύτη: Η μύτη των σκύλων αποτελείται από ευαίσθητο δέρμα με ιδιαίτερα μεγάλους πόρους. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τη μύτη του σκύλου μας, βάζοντάς του αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

5. Θαλασσινό νερό: Τα σκυλάκια μας θα πρέπει να τα προστατεύουμε από τα φύκια και τους διάφορους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές δηλητηριάσεις. Χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτών των δηλητηριάσεων είναι οι έντονες διάρροιες, οι εμετοί και η αίσθηση αποπροσανατολισμού. Επίσης, παρά το ότι το θαλασσινό νερό περιέχει ιώδιο και μπορεί να είναι θεραπευτικό για σκυλιά που παρουσιάζουν εκζέματα και δερματικές αλλεργίες, είναι σύνηθες το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την άμμο, να προκαλεί έντονες φαγούρες. Για να αποφύγουμε αυτή τη συνέπεια του θαλασσινού μας μπάνιου, δεν έχουμε παρά να κάνουμε στον σκύλο μας ένα ντους με σκέτο χλιαρό νερό (βρύσης).

6. Διατροφή: Είναι πολύ σημαντικό, το κυρίως γεύμα του σκύλου μας να απέχει το λιγότερο δύο ώρες από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε για την παραλία. Το ιδανικό είναι, να του προσφέρουμε ένα ελαφρύ γεύμα περίπου μία ώρα προτού ξεκινήσουμε, και το κυρίως γεύμα του να το καταναλώσει περίπου μία ώρα αφού επιστρέψουμε από την παραλία.

7. Νερό: Είναι αναγκαίο για το σκυλάκι μας να έχουμε μαζί μας στην παραλία ένα μπουκάλι δροσερό νερό, προκειμένου να μπορεί να καταναλώσει ανά πάσα στιγμή φρέσκο νερό. Όπως, επίσης, και το πιατάκι του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο πολύ ζεσταίνονται τα σκυλάκια μας και ότι, πίνοντας νερό, μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

8. Αυτοκίνητο: Μεγάλη προσοχή χρειάζονται οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας κατά την είσοδο ή έξοδο του σκύλου μας από το αυτοκίνητο. Δεν είναι εύκολο για ένα σκυλάκι να προσαρμοστεί σε μια απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, όταν κατεβαίνει από ένα κλιματιζόμενο αυτοκίνητο με 20 βαθμούς σε μια παραλία με 36 βαθμούς.

9. Πρώτες βοήθειες: Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας ένα φαρμακείο για την παροχή πρώτων βοηθειών σε μικροατυχήματα, καθώς και το τηλέφωνο του κτηνιάτρου μας σε περίπτωση που θα χρειαστούμε τη συμβουλή του.
Το μπάνιο στη θάλασσα με τον σκύλο είναι μια δραστηριότητα, που θα σας “δέσει” ακόμα περισσότερο με τον πιστό σας φίλο. Αρκεί να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, ώστε αυτή η εμπειρία να είναι πάντα ευχάριστη και για τους δυό σας».

H διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα

Η Ρεγγίνα Μπίμπα είναι διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας.