Tο χνουδωτό νέο μέλος της οικογένειας κατέφθασε στο σπίτι, και είστε όλοι ενθουσιασμένοι! Κατά πόσο, όμως, είστε προετοιμασμένοι για να υποδεχθείτε το κουτάβι;

Έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα, που θα κάνουν την παραμονή του ευχάριστη; Έχετε, δηλαδή, ετοιμάσει τον «προσωπικό» του χώρο, ο οποίος πρέπει να είναι ασφαλής και κατάλληλος; Του έχετε διαλέξει κρεβάτι και μπολ για τροφή και νερό; Έχετε φροντίσει να αγοράσετε παιχνίδια αυτοαπασχόλησης και αλληλεπίδρασης; Και να ξέρετε, ένα κοκαλάκι από καουτσούκ – πετσί, θα ήταν ό,τι πρέπει για να ανακουφίσει τα δοντάκια του.

Θα ήταν προτιμότερο να φέρετε το κουτάβι στο σπίτι Σαββατοκύριακο. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να περάσετε περισσότερες ώρες μαζί του, σε αυτή την κρίσιμη πρώτη γνωριμία, και θα του δώσετε τον χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον.

Ωστόσο, θα πρέπει από την πρώτη κιόλας στιγμή να δείξετε στον μικρό σας φίλο τι ακριβώς θέλετε απ’ αυτόν, έχοντας μια σταθερή συμπεριφορά απέναντί του. Να του θέσετε τα όριά του. Δηλαδή: Δεν τον ανεβάζουμε στο κρεβάτι ή στον καναπέ, τώρα που είναι μικροσκοπικός, για να έρθει ένα ωραίο πρωί, όταν πια θα έχει μεγαλώσει, που θα του το απαγορεύσουμε. Ή, δεν του επιτρέπουμε να μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα, στο μπάνιο ή στην κουζίνα, για να του φωνάξουμε αργότερα «Μέσα» ή «Έξω».  Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντί του, έτσι ώστε να καταλάβει τι επιτρέπεται και τι όχι.

Κατά την πρώτη μέρα, λοιπόν, μην αφήνετε το κουτάβι να περιφέρεται χωρίς επίβλεψη μέσα στο σπίτι. Σίγουρα θα κατουρήσει σε σημεία που δεν το επιθυμείτε. Και το αποτέλεσμα; Το κουτάβι θα έχει καταγράψει στο μυαλό του την ενέργεια, και θα έχει λάβει το μήνυμα ότι μπορεί να λερώνει σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στο σπίτι. Επίσης, η οσμή των ούρων θα αφήσει τα σημάδια της και το κουτάβι θα οδηγηθεί ξανά στο ίδιο σημείο. Αυτό θα είναι το πρώτο σας λάθος!

Το γεύμα θα πρέπει να του το προσφέρετε σε καθορισμένες ώρες και η τροφή του να είναι σταθερή σε ποιότητα, ποσότητα και αναλογία συστατικών. Σε αυτήν την ηλικία δεν κάνουμε πειραματισμούς με την τροφή του (διαφορετικές μάρκες και είδη διατροφής), ούτε του δίνουμε να δοκιμάσει από το δικό μας φαγητό, γιατί όλα αυτά μπορεί να του διαταράξουν το ευαίσθητο γαστρεντερικό του σύστημα.

Επίσης, το μέρος όπου θα τοποθετήσετε την πάνα ή την εφημερίδα, θα πρέπει να βρίσκεται εκεί κοντά που ζει το κουτάβι. Σε αυτήν την ηλικία οι λειτουργίες είναι σχεδόν αυτόματες και ο έλεγχος κατακράτησης, μικρός. Ειδικά την πρώτη εβδομάδα θα βάλετε την πάνα ή την εφημερίδα σε ένα και μόνο σημείο, μέχρι το κουτάβι να το «καταγράψει». Περισσότερες πάνες ή εφημερίδες σε διάφορα σημεία θα το μπερδέψουν και είναι πιθανό να πιστέψει ότι μπορεί να λερώνει σε οποιοδήποτε μέρος.

Η επιβράβευση της επιθυμητής πράξης είναι ένας από τους θετικότερους τρόπους εκπαίδευσης. Για να έχει αποτέλεσμα στη μαθησιακή διαδικασία, όμως, θα πρέπει ο έπαινος να είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πράξη. Δηλαδή: θα πρέπει να επαινέσετε το κουτάβι ακριβώς τη στιγμή που λερώνει στην επιθυμητή περιοχή. Όσες περισσότερες φορές επαινέσετε τον μικρό σας φίλο, τόσο θα ενισχύσετε και θα επιταχύνετε τη μάθηση. Να γνωρίζετε ότι το κουτάβι κάνει την ανάγκη του μέσα στα επόμενα 5-10 λεπτά αφού φάει ή πιει νερό, αμέσως μόλις ξυπνήσει και μετά το παιχνίδι. Ο έπαινος μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, ένα χάδι, ένα μπισκότο, μια αγκαλιά ή και όλα αυτά μαζί.

Και να θυμάστε, πάντα συμβουλευόμαστε το κτηνίατρο για την υγεία του πιστού μας φίλου.