Σε κάθε γειτονιά θα συναντήσουμε σκύλους σε μπαλκόνια, ταράτσες, ακάλυπτους χώρους και αυλές. Κάποιοι από αυτούς ζουν μόνιμα σε αυτούς τους εξωτερικούς χώρους. Κάποιοι άλλοι, μόνον τις ώρες που οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες τους βρίσκονται εκτός σπιτιού.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο σκύλος διατρέχει κίνδυνο. Επιπλέον, η μόνιμη παραμονή του σκύλου σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύεται από τον νόμο.
Η Σοφία Μαραγκουδάκη, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, θέτει τέσσερα ερωτήματα: Μπορούμε να αφήνουμε τον σκύλο μας έξω, όταν λείπουμε; Είναι σωστό; Τι κινδύνους κρύβει η πράξη μας αυτή; Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουμε; Και απαντά.
«Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί στον σκύλο μας ενώ εμείς απουσιάζουμε και εκείνος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο: αυλή, ταράτσα, ή μπαλκόνι.
1. Ο γείτονας ξεσκαρτάρει το ψυγείο του και ταΐζει τον σκύλο μας
Έχω συναντήσει πολλές περιπτώσεις, που κηδεμόνες σκύλων έχουν πρόβλημα με τον γείτονα, καθώς χωρίς την άδειά τους τον ταΐζει βλαβερές τροφές. Κοινώς, αδειάζει από το ψυγείο ό,τι έχει χαλάσει και, αντί να το πετάξει, το δίνει στον σκύλο.
Επίσης, το παιδάκι από το διπλανό μπαλκόνι, που θέλει να ταΐσει το σκυλάκι, μπορεί να αρχίσει να του πετάει από μακαρόνια μέχρι καραμέλες.
Όλες αυτές οι τροφές μπορεί να βλάψουν την υγεία του σκύλου μας. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθούν εστίες μικροβίων, να μαζευτούν μυρμήγκια, μύγες, κουνούπια, ακόμα και ποντικάκια!
2. Φόλες
Κι όμως, υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να κάνουν κακό στο σκυλάκι μας την ώρα που εμείς απουσιάζουμε.
3. Μια καγκελόπορτα που δεν ασφαλίζει καλά, μια όχι και τόσο καλή περίφραξη, όπως και μια ξεκλείδωτη πόρτα, θα επιτρέψει στον σκύλο μας να κάνει τη βόλτα του, χωρίς εμάς.
Στην εξερεύνησή του μπορεί να χαθεί και να μη βρίσκει το δρόμο του γυρισμού. Μπορεί, αν πεταχτεί απότομα στο δρόμο, να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του, ή να προκαλέσει ατύχημα σε μηχανάκια, ποδήλατα και αυτοκίνητα. Εάν ο σκύλος είναι μεγαλόσωμος, υπάρχει το ενδεχόμενο να τρομάξει τους γείτονες και να μη του φερθούν με ευγένεια.
4. Καιρικά φαινόμενα/σεισμός
Αφήνοντας το σκυλάκι μας εκτός σπιτιού την ώρα που εμείς απουσιάζουμε, δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να του παρέχουμε ασφάλεια, αλλά και να του καλύψουμε τις ανάγκες του. Δηλαδή, δεν μπορούμε να του προσφέρουμε δροσερό νερό τις ώρες που έχει υπερβολική ζέστη. Όταν ο ήλιος έχει “γυρίσει” και “λούζει” το μπαλκόνι μας. Και τότε, ο σκύλος μας υποφέρει.
Σίγουρα, μια ξαφνική μπόρα με κεραυνούς, μια δυνατή βροχή, θα τρομάξει το σκυλάκι μας.
Το ίδιο και ένας σεισμός. Όσο τρομακτικός είναι για μας, άλλο τόσο είναι και για τον σκύλο μας. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να μη μένει σε κάποιο μπαλκονάκι χωρίς επίβλεψη.
5. Κλοπή
Το τελευταίο διάστημα είναι πολλές οι καταγγελίες αρπαγής σκύλου από αυλές και κοινόχρηστους χώρους. Είναι πολύ βίαιος ο αποχωρισμός από τον αγαπημένο μας φίλο. Θέλει προσοχή!
6. Ανεξέλεγκτο γαύγισμα
Αν αφήσουμε τον σκύλο μας σε εξωτερικό χώρο (μπαλκόνι, ταράτσα, αυλή), μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του υπερβολικού γαυγίσματος.
Δυσάρεστη συμπεριφορά για εμάς και για τους γείτονες μας, αλλά όχι για το φιλαράκι μας.
Όταν ο σκύλος μας βρεθεί μόνος του σε εξωτερικό χώρο, θα υπάρξουν πολλά ερεθίσματα που μπορεί να πυροδοτήσουν αυτήν του την πράξη.
7. Διαταραχές
Πολλά σκυλάκια δεν θέλουν να μένουν μόνα τους και κάνουν ζημιές στο σπίτι, όση ώρα εμείς λείπουμε.
Πάσχουν από κάποια διαταραχή, έχουν άγχος και ψυχαναγκασμούς. Ορισμένες από τις αντιδράσεις τους είναι έντονη ενούρηση, αφόδευση, καταστροφή επίπλων κ.ά.
Οι κηδεμόνες, για να γλυτώσουν τον καναπέ, βγάζουν το σκυλάκι στο μπαλκόνι. Αυτό δεν θα σταματήσει τις παραπάνω συμπεριφορές. Αντιθέτως, θα τις εντείνει. Αφού καταστρέψει ό,τι βρει στο μπαλκόνι, θα στραφεί στον εαυτό του… Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστούμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο και σε έναν θετικό εκπαιδευτή, έτσι ώστε να το βοηθήσουμε.
8. Νόμος
Σύμφωνα με το άρθρο 8. 1β του νόμου 4039/2012, απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή του σκύλου σε μπαλκόνια και βεράντες ενός διαμερίσματος. Βάσει της επεξηγηματικής εγκυκλίου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (υπ.αρ. 1/13/1631/8.4.13) για τη μη τήρηση των κανόνων ευζωίας των κατοικίδιων, και των άρθρων 1 και 5 του ίδιου νόμου, συνιστά το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης ζώων.
Αν δείτε, λοιπόν, ένα σκυλάκι μόνιμα σε εξωτερικό χώρο, ενημερώστε τον κηδεμόνα γιατί δεν θα πρέπει να βρίσκεται εκεί το σκυλάκι του.
Εάν δεν καταλάβει αυτά που θα του εξηγήσετε, ενημερώστε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.
Για όλους τους λόγους που προαναφέραμε, σκεφτείτε το καλά πριν αφήσετε το σκυλάκι σας σε εξωτερικό χώρο χωρίς επίβλεψη.
Και να θυμάστε, πως η ασφάλεια όλων έχει προτεραιότητα».
▪ Η Σοφία Μαραγκουδάκη είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτη της Σχολής Star Dogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στη Σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου και είναι εθελόντρια εκπαιδεύτρια σε καταφύγια αδέσποτων σκύλων. Οι μετεκπαιδεύσεις δεν σταματούν ποτέ.