Ένα χαριτωμένο θέαμα είναι το να βλέπουμε έναν ιδιοκτήτη/κηδεμόνα σκύλου να προσπαθεί να αποφύγει οτιδήποτε εκσφενδονίζεται, την ώρα που ο μικρός του φίλος γρατζουνά το έδαφος. Μία συμπεριφορά που εκδηλώνεται αμέσως αφού κάνει την ανάγκη του.
Δεν το κάνουν όλα τα σκυλιά, όμως είναι μία φυσιολογική σκυλίσια συμπεριφορά.
Τους λόγους για τους οποίους εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά ένας σκύλος, μας τους εξηγεί η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση.

«Τι περίεργη συνήθεια που έχουν οι σκύλοι, να γρατζουνούν με τα πόδια τους το έδαφος αμέσως μετά την ανάγκη τους! Βγάζοντας, μερικές φορές, και εκστατικά γρυλίσματα.

Έρευνες μας δείχνουν πως μόλις το 10% των σκύλων κάνουν αυτήν, την κατά τα άλλα αστεία συμπεριφορά, χωρίς να ξεχωρίζουν ή να εστιάζουν στο φύλο του σκύλου.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται και σε άλλα είδη θηλαστικών ζώων, όπως στο λιοντάρι, στον λύκο, στο κογιότ.

Η συμπεριφορά είναι γνωστή ως γρατζουνιές εδάφους και μπορεί να μας πει πολλά για τους σκύλους μας.

Ποιες είναι οι αιτίες

Αν έχετε κι εσείς έναν σκύλο «ξύστρα», τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που το κάνουν είναι οι εξής:

1. Ο σκύλος μας το απολαμβάνει,

2. Ο σκύλος μας βρίσκεται σε μια καινούργια για ‘κείνον περιοχή με άγνωστες μυρωδιές,

3. Ο σκύλος μας μυρίζει άλλον σκύλο,

4. Ο σκύλος μας αφήνει σύνθετα σήματα: οπτικά και οσφρητικά.

Τα σήματα αυτά οριοθετούν το έδαφος, αφήνοντας μηνύματα:

● πρώτο οπτικό σημάδι με τα νύχια του από τις γρατζουνιές
● δεύτερο, κατά τη διαδικασία του ξυσίματος ο σκύλος εκκρίνει άρωμα από τον ιδρώτα των αδένων στα πόδια (α. διαγενητικούς αδένες, β. αδένες ιδρώτα στα πόδια, γ. σμηγματογόνους αδένες στη γούνα μεταξύ των δακτύλων).

Οι γρατζουνιές, δηλαδή, είναι το μέσον μεταφοράς του αρώματος.

Οι συγκεκριμένοι αδένες παράγουν φερομόνες, οι οποίες διασκορπίζονται σε μεγαλύτερη έκταση όταν ξύνει και κλοτσά το έδαφος. Πιθανόν, αυτές οι ορμόνες αφήνουν κάποιο μήνυμα/ειδοποίηση προς τους άλλους σκύλους. Δεν μπορούμε, όμως, να το αποδείξουμε.

Άλλωστε, παρόλο που είναι ενστικτώδης συμπεριφορά, τα κατοικίδια ζώα δεν διεκδικούν περιοχές όπως τα άγρια ζώα στη φύση. Ίσως, όμως, με αυτόν τον τρόπο ειδοποιούν άλλους σκύλους για την παρουσία τους, έτσι ώστε να μειώσουν την πιθανότητα συνάντησης μαζί τους.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε πιο νευρικούς και ανασφαλείς σκύλους.

Είναι μια συμπεριφορά, διόλου ανησυχητική, που όμως δεν πρέπει να διακόπτουμε, καθώς είναι φυσιολογική και ενστικτώδης.

Αφήστε, λοιπόν, τον σκύλο σας να στείλει sms: να επικοινωνήσει.

Και για να χαριτολογήσουμε, δείτε το σαν μια ευκαιρία: όταν αυτή η συμπεριφορά γίνεται σε έδαφος με λάσπη, να κάνετε κι εσείς μια μάσκα ομορφιάς, ή ένα λασπόλουτρο! Γιατί, σίγουρα, ο σκύλος σας θα είναι εύστοχος!».

Πηγές

● Rosie Bescoby, κλινική συμπεριφοριστής ζώων, Ηνωμένο Βασίλειο,

● Carlo Siracusa, κτηνίατρος συμπεριφοριστής, Πανεπιστήμιο Πενσυλβανία,

● Marck Bekoff PH.D, «Συναισθήματα Ζώων, 1979».

H επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση

Η Ασπασία Σκιαδαρέση είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs και ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας. Διδάσκει στους μαθητές της βασική εκπαίδευση και παράλληλα βοηθά στην επίλυση μη επιθυμητών συμπεριφορών και μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενο της.
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1977 και ζει με την οικογένεια της στην Πάτρα.