Ξέρετε τι μπορεί να συμβεί στον σκυλάκο, αν πιεί θαλασσινό νερό; Έως και νεφρική βλάβη.
Επίσης, το κολύμπι του σκύλου μπορεί να επιτρέπεται στη θάλασσα, όμως με προϋποθέσεις. Διαφορετικά, υπάρχουν κυρώσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νόσος CONID-19 εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας. Και οι κανόνες υγιεινής τηρούνται και στις διακοπές.
Γι’ αυτό, ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος μας δίνει πολύτιμες συμβουλές, έτσι ώστε να περάσουμε ξέγνοιαστες διακοπές «αγκαζέ» με τον σκύλο μας.

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος

1. Χρειάζεται κάποια ειδική φροντίδα ο σκύλος μου πριν φύγουμε για διακοπές;

Πριν φύγουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, καλό θα ήταν να είμαστε σίγουροι ότι όλα στην υγεία του σκύλου μας βαίνουν καλώς.

Μια επίσκεψη στον κτηνίατρό του, ώστε να μας επιβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά, είναι ένα βήμα που θα πρέπει να ακολουθείται.

Αν, πάλι, ο σκύλος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε ο κτηνίατρος, ίσως, θα πρέπει να του κάνει εξετάσεις, προτού δώσει τη συγκατάθεσή του για να ταξιδέψει.

Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε αποπαρασίτωση και βάζουμε αμπούλα για τα τσιμπούρια, ή το ειδικό κολάρο.

2. Τι πρέπει να περιέχει η βαλίτσα του σκύλου μου;

Η βαλίτσα του σκύλου θα πρέπει να περιέχει, τα τρόφιμά του, το μπολ της τροφής και του νερού του, το λουρί της βόλτας, τις πλαστικές σακούλες για τις ακαθαρσίες, τα φάρμακά του -αν παίρνει φαρμακευτική αγωγή- και ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μαξιλάρι μπορεί να δώσει στο κατοικίδιο ζώο μια αίσθηση οικειότητας.

3. Είναι απαραίτητο να φτιάξω φαρμακείο; Κι εάν ναι, με τι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο;

Ένα σωστά οργανωμένο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να δώσετε στο σκυλί σας τις πρώτες βοήθειες μέχρι να το δει ο κτηνίατρος.
Το βαλιτσάκι αυτό διαιρείται σε τρία τμήματα: εργαλεία, φάρμακα για εξωτερική χρήση, φάρμακα για εσωτερική χρήση.

● Εργαλεία
Φίμωτρο

Βελόνα και κλωστή, ή ένα συρραπτικό δέρματος

Ξυριστική λεπίδα

Μικρό ψαλίδι

Λαβίδα

Πρωκτικό θερμόμετρο, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για σκύλους

Γλωσσοπίεστρα ή sticks παγωτού (μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως νάρθηκες)

Σύριγγα (3 cc) για τη χορήγηση υγρών φαρμάκων από το στόμα

Σταγονόμετρο (αντί της σύριγγας)

Σύριγγα (10 cc) για τον καθαρισμό και την πλύση πληγών

Παραμάνες σε διάφορα μεγέθη

Μικρά κουτάκια για τα παυσίπονα

Λαστιχένια γάντια

Κομπρέσα πάγου

Αιμοστατικός επίδεσμος

Νάρθηκας

Πετσέτα

Ψαλίδι νυχιών.

● Προμήθειες για εξωτερική χρήση

Το σκυλί σας είναι πιθανό να υποφέρει συχνά από εξωτερικούς τραυματισμούς, κι όχι από εσωτερικά τραύματα ή ασθένειες. Αυτά μπορεί να είναι από γρατζουνιές, χτυπήματα, τσιμπήματα κ.ά.
Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να κλείσετε μία πληγή, αλλά και θα αποτρέψουν την μόλυνσή της:

Στείρα επιθέματα (2 “x 4”)

Γάζα μαξιλάρι από βαμβάκι

Βαμβάκι γάζα wrap (1,5 “πλάτος ή / και 3” πλάτος)

Ace επίδεσμο (αυτοσυγκολλούμενο)

Τσιρότα

Μπάλες βαμβακιού

Μικρό μπουκάλι καθαρό οινόπνευμα

Οινόπνευμα ή αντισηπτικά μαντηλάκια (αυτά που είναι σε μικρές ατομικές συσκευασίες)

Φιάλη 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου (για τον καθαρισμό τραυμάτων και για να επάγουν εμετό όταν χρειάζεται)

Ιώδιο

Αντιβιοτική αλοιφή (Neosporin, Bacitracin, Betadine)

Αντιβιοτική αλοιφή για τα μάτια

Μικρό βαζάκι βαζελίνη

Στυπτικό σκόνη (για το σταμάτημα της αιμορραγίας).

● Προμήθειες για εσωτερική χρήση

Το σκυλί σας μπορεί να φάει κάτι χαλασμένο και να του προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να σταματήσουν τυχόν ενοχλήσεις.

Ενεργός άνθρακας (για την απορρόφηση των τοξικών ουσιών)

Σιρόπι από Ipecac (για να προκαλέσετε εμετό). ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν χορηγείται, εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί οξέα, αλκάλια, ή προϊόντα πετρελαίου.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (για να προκαλέσετε εμετό). ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν χορηγείται, εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί οξέα, αλκάλια, ή προϊόντα πετρελαίου).

Δισκία για πεπτικά προβλήματα

Δισκία για τη διάρροια

Δισκία για πεπτικό πρόβλημα

Επίσης συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για όσα πρέπει να έχετε μαζί σας για να ανακουφίσετε τον πόνο ή τα συμπτώματα αλλεργίας του σκύλου σας.

4. Μπορώ να πάρω τον σκύλο μου στη παραλία; Ή, είναι προτιμότερο να μένει στο σπίτι / ξενοδοχείο; Τι πρέπει να προσέχω;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ανάμεσα στο κάνει βόλτα ο σκύλος σε παραλία λουόμενων και στο μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (καθώς και κατά τον προ ισχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3).

Οι παραλίες, οργανωμένες ή μη, είναι κοινόχρηστος υπαίθριος χώρος, οπότε μπορεί να μας ακολουθεί. Αρκεί να είμαστε μαζί του και να διαθέτουμε το βιβλιάριο υγείας του για την υπόδειξη των εμβολιασμών του, σε περίπτωση που μας ζητηθεί.

Στην εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ΄αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006, αναφέρεται: «…Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό, ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση.

Εάν, όμως, στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους, τέτοια που να μην ενοχλούνται».

Καλό θα ήταν να μην αφήνετε τον σκύλο σας στο δωμάτιο ή στο σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας χώρος άγνωστος γι’ αυτόν και εσείς λείπετε, άρα δεν ξέρετε πώς μπορεί να αντιδράσει.

5. Κάνει να πίνει το νερό της θάλασσας; 

Εάν ο σκύλος σας διψάει, θα πιεί ό,τι βρίσκει. Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Η κατανάλωση αλάτων μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή δηλητηρίαση, έμετο, ζάλη, νεφρική βλάβη, ακόμη και κώμα. Η στιγμή που πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί, είναι όταν βγαίνει και όταν εισέρχεται στο νερό. Εκείνη είναι η στιγμή που, ίσως, σταματήσει για να πιει θαλασσινό νερό. Τον εμποδίζετε να το κάνει και του προσφέρετε φρέσκο πόσιμο νερό.

6. Να δώσω στο σκύλο μου «καλοκαιρινά μεζεδάκια»; 

Βοηθήστε το σκυλί σας να δροσιστεί από μέσα προς τα έξω. Μπορείτε να φτιάξετε παγάκια, που να περιέχουν λιχουδιές. Μπορείτε, ακόμα, να παγώστε ένα μασητικό παιχνίδι για να κάνετε ένα κρύο σνακ. Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν σωστό για τη διατροφή του σκύλου σας.

7. Πώς συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας λόγω κορωνοϊού;  

Επιστρέφοντας στο σπίτι/ξενοδοχείο, τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής. Καθαρίζουμε τα πατουσάκια του κατοικίδιου μας, το τρίχωμά του και τη μουσούδα του. Μία καλή λύση είναι το διάλυμα μηλόξυδου με νερό (1:4). Έπειτα, αφού καθαρίσουμε το κατοικίδιο μας, καθαρίζουμε κι εμείς τα χέρια μας σχολαστικά και τελειώνουμε με αντισηπτικό.

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.