Δεν είναι οι μόνοι που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην επόμενη γενιά. Όλοι μας πιστεύουμε ότι το μέλλον της κοινωνίας μας είναι τα παιδιά. Γι’ αυτό έχουν στηρίξει τις προσδοκίες τους στους αυριανούς πολίτες, έτσι ώστε να σταματήσουν τα εγκλήματα που γίνονται στη χώρα μας εις βάρος των ζώων.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης» παραδίδει μαθήματα φιλοζωίας, με τη βοήθεια του εκπαιδευτή σκύλων Θωμά Αναστασιάδη, σε μαθητές του Δημοτικού, προκειμένου να κατανοήσουν ότι ο σκύλος είναι ένα έμβιο ον που έχει ανάγκες, αισθήσεις και δικαιώματα.

«Σε αυτές τις ηλικίες διαμορφώνονται οι θεμελιώδεις αξίες που θα καθορίσουν το πώς θα βλέπει ένα παιδί την κάθε μορφή ζωής, αλλά και τον εαυτό του, και τη θέση του μέσα στην κοινωνία. Εάν από αυτήν την ηλικία κατανοήσει πως κάθε ζωντανός οργανισμός νοιώθει και χρειάζεται ό,τι κι εμείς, θα έχουμε καταφέρει, τουλάχιστον, την αρμονική συμβίωση και την εξάλειψη των κακοποιήσεων, των δηλητηριάσεων και των εγκαταλείψεων», τονίζει η εθελόντρια Αντωνία Νατσιοπούλου και συμπληρώνει: «Τα μαθήματα γίνονται με διασκεδαστικό τρόπο και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού. Μαθαίνουμε στα παιδιά τα σήματα ηρεμίας ενός σκύλου, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν συναντούν έναν σκυλάκο, πώς να προφυλάσσονται, πώς να τον προσεγγίζουν. Να κατανοήσουν ότι ο σκύλος αισθάνεται όπως κι εμείς. Νοιώθει χαρά, λύπη, πόνο, φόβο, θυμό. Τους εξηγούμε ότι ο μόνος που ευθύνεται για τα άστεγα σκυλιά, είναι ο άνθρωπος, αλλά και το πόσο σημαντικά είναι η στείρωση και ο εθελοντισμός».

Η κ. Νατσιοπούλου υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο του σχολείου στην εκπαίδευση και στην παιδεία του ανθρώπου, ιδίως αν ένα παιδί μεγαλώνει σε μια οικογένεια που, για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να το καθοδηγήσει στο θέμα της φιλοζωίας.

Η δράση του «Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης» δεν περιορίζεται στα σχολεία. Η εθελοντική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τους Άντυ, Βέρα, Ζωή, Θωμά, Μαρία, Σταύρο, Χαρά, Φανή και Φίλιππο, έχει υπό την προστασία της περίπου 500 ζώα. Τα έχουν εντοπίσει στην περιοχή της Κατερίνης και τους προσφέρουν φαγητό και ιατρική φροντίδα. Όσα είναι αδύναμα, μικρά σε ηλικία και δεν μπορούν να επιβιώσουν στον δρόμο, τα φιλοξενούν, μέχρι να τους βρουν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει. Οργανώνουν εκστρατείες ενημέρωσης για τους δημότες, όπως είναι η στείρωση, γιατί όραμα τους είναι μια πόλη – υπόδειγμα, με μηδενική ανοχή στην κακοποίηση, με ενημερωμένους, εκπαιδευμένους κηδεμόνες και ευτυχισμένα κατοικίδια. Με ενεργούς δημότες που συμμετέχουν και συμβιώνουν αρμονικά με κάθε μορφή ζωής.

Και, όπως λένε οι ίδιοι: «Ανοίγουμε την πόρτα μας και την καρδιά μας στους άστεγους σκύλους της Κατερίνης. Μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά και οι δρόμοι».