Ο επιστημονικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και στον χώρο του σκύλου. Αντιλήψεις που χρόνια πριν ήθελαν τον σκύλο ένα κυριαρχικό ζώο έχουν αντικρουστεί.

Παράλληλα, έρευνες/μελέτες μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τον πιο πιστό μας φίλο και να διαπιστώσουμε ότι την αγάπη μας για εκείνον την εκφράζουμε με λάθος τρόπο.

Γιατί; Η Αργυρώ – Μαρία Βενιού, εκπαιδεύτρια σκύλων και youtuber, έχει την απάντηση.

Αργυρώ – Μαρία Βενιού, εκπαιδεύτρια σκύλων και youtuber

«Λόγω της δουλειάς μου, αλλά και πριν από αυτήν, έρχομαι σε επαφή με πολλούς κηδεμόνες και τους σκύλους τους.

Βλέπω, λοιπόν, κάποιες εκδηλώσεις «αγάπης», που μου φαίνονται τελείως λάθος.

Φυσικά, ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει, εάν δεν έχει τη διάθεση να ενημερωθεί, πριν αποκτήσει σκύλο. Αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ, οι επαγγελματίες.

Το πρώτο πράγμα που βλέπω, είναι η ασυνέπεια και το ότι δεν ακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας μία κοινή γραμμή. Ο σκύλος είναι φυσικό να μπερδευτεί, εάν κάποιος τον αφήνει να κοιμάται στον καναπέ και κάποιος άλλος τον μαλώνει όταν ανεβαίνει σε αυτόν.

Εκείνος που εκδηλώνει την αγάπη του, αφήνοντάς τον να ξαπλώνει στον καναπέ, ουσιαστικά του κάνει κακό. Γιατί, αφενός τον μπερδεύει και, αφετέρου, του μαθαίνει κάτι που μετά θα πρέπει να στερηθεί.

Κάτι πολύ συχνό που, δυστυχώς, βλέπω σε αρκετούς είναι ότι πιστεύουν σε απαρχαιωμένες θεωρίες σχετικά με την εκπαίδευση του σκύλου τους. Και προσπαθούν να γίνουν «αρχηγοί» της αγέλης και να επιβληθούν στο ζωάκι τους.

Αυτές οι θεωρίες και οι πρακτικές που πηγάζουν από αυτές (βλ. πνίχτη, διορθώσεις, alpha rolls και οτιδήποτε έχει πει και κάνει ο Cesar Millan) έχουν προ πολλού καταρριφθεί. Και δεν χρειάζεται, πλέον, να τις ακολουθούμε.

Η σύγχρονη επιστήμη μας έχει δείξει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθει ο σκύλος, είναι μέσω της θετικής ενίσχυσης. Και ότι δεν υπάρχει κυριαρχικότητα μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

Ακόμη και για τους λύκους τα πράγματα δεν είναι όπως τα θεωρούσαμε, αφού οι αγέλες είναι οικογένειες λύκων, και όχι άσχετοι μεταξύ τους λύκοι.

Γι’ αυτό, λοιπόν, για όσους αγαπούν τον σκύλο τους και χρησιμοποιούν πνίχτη επειδή τον θεωρούν απαραίτητο, έχω ευχάριστα νέα. Μπορούν να τον πετάξουν! Δείτε εδώ ένα πιο λεπτομερές βίντεο για τον πνίχτη και το κλίκερ: https://www.youtube.com/watch?v=oOELfpq7YtI&t=2s

Κάτι που επίσης, πολλές φορές, δεν λαμβάνουμε υπόψη μας όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον σκύλο μας, είναι το εάν θέλει κι εκείνος την επαφή μαζί μας.

Το ξέρατε ότι οι περισσότεροι σκύλοι δεν αρέσκονται στα χάδια στο κεφάλι και στις αγκαλιές;

Μάθετε να διαβάζετε τον σκύλο σας. Μήπως γυρίζει το κεφάλι του απ’ την άλλη, όταν τον χαϊδεύετε στο κεφάλι; Μήπως γλείφει τα χείλη του όταν πλησιάζετε για να τον φιλήσετε; Μήπως χασμουριέται;

Αυτές είναι μερικές προειδοποιήσεις που μπορεί να σας δώσει ο σκύλος σας για το ότι δεν νιώθει άνετα. Αν δεν πετύχουν αυτές, μπορεί να καταφύγει στο γρύλισμα και, στο τέλος, στο δάγκωμα. Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή.

Μην αγνοείτε τα συναισθήματα και τις ορέξεις του σκύλου. Εκείνος μπορεί να νιώθει πιο άνετα με το να κάθεται μόνος του, κι όχι δίπλα σας στον καναπέ. Μην τον σηκώνετε αγκαλιά αν είναι μικρόσωμος και δεν σας το έχει ζητήσει. Και μην τον πειράζετε αν δείχνει να δυσανασχετεί.

Και κάτι τελευταίο: βλέπω πολλούς σκύλους που είναι υπέρβαροι. Είναι η μάστιγα της εποχής, όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Δίνοντάς τους περισσότερο φαγητό, ή ακατάλληλες γι’ αυτά τροφές, μόνο κακό τους κάνουμε».

*Η Αργυρώ – Μαρία Βενιού είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και youtuber , απόφοιτη της Ακαδημίας StarDogs του Γιάννη Αραχωβίτη και έχει σπουδάσει βοηθός κτηνιατρικής κλινικής στην Κορέλκο. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σίφνο. Ζει στην Πάτρα.

Διαβάστε επίσης

Αυτό είναι το πιο συχνό πρόβλημα υγείας του σκύλου – Πώς να τον βοηθήσουμε

Σκύλος Πομεράνιαν: Ένα ζωηρό μίνι «αρκουδάκι» γεμάτο σθένος

Γιατί ο σκύλος γρυλίζει και φυλάει με μανία το αφεντικό του