Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη σωστή ενυδάτωση και πώς συνδέεται με την αγνότητα του νερού – Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών, πριν κάνουμε την αγορά
Sponsored content
Όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας να πίνουμε καθημερινά αρκετό νερό. Γνωρίζουμε όμως και τους λόγους που πρέπει να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, και μάλιστα με νερό ανώτερης ποιότητας; Το νερό είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο, όμως όταν πληροί και ορισμένες προδιαγραφές υψηλής ποιότητας, τότε τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλασιάζονται, συχνά με εμφανή αποτελέσματα, όπως π.χ. στο δέρμα και το σωματικό βάρος. Αλλά ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά, με τη βοήθεια της κ. Μαρίας Βοϊτσίδου, Κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου, MSc, Επιστημονικής Συνεργάτιδας του Διαιτολογικού γραφείου Δρ. Α. Παπαλαζάρου και Συνεργατών.
Κατ’ αρχάς, το νερό συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος (ισοτονικότητα, ισοθερμικότητα, ph) και είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση τόσο της σωματικής όσο και της γνωστικής απόδοσης. Έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία αποβολής των τοξινών από το σώμα, ενώ ταυτόχρονα, είναι ωφέλιμο για την καρδιά και τα νεφρά. Η σωστή ενυδάτωση προάγει την αποβολή του νατρίου (Na) το οποίο είναι νο1 παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και άλλες χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των μετάλλων (καθώς είναι το ίδιο φορέας μετάλλων), στη σωστή πέψη των τροφίμων και στην καλύτερη απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων.
Η σωστή ενυδάτωση προάγει την αποβολή του νατρίου (Na) το οποίο είναι νο1 παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και άλλες χρόνιες παθήσεις
Παράλληλα, αξιοσημείωτος είναι φυσικά και ο ρόλος του στην απώλεια βάρους. Μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, έδειξε ότι η αύξηση της κατανάλωσης νερού από 1 ποτήρι την ημέρα σε 3, συνέβαλε σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη κατά 68-205 θερμίδες, και σε σημαντικά μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης, νατρίου και χοληστερόλης.
Σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.227 δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι η εγκατάσταση ψυκτήρων στα σχολεία, και συνεπώς η αυξημένη κατανάλωση νερού, συμβάλλει πιθανώς σε μειωμένη συνολική πρόσληψη θερμίδων από τους μαθητές, ενώ τα συμπεράσματα επιστημονικής ανασκόπησης που περιλαμβάνει πληθώρα μελετών, έδειξαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης νερού οδήγησε σε απώλεια βάρους από 0,5 έως 8,5 κιλά.
Σύμφωνα με την κ. Μ. Βοϊτσίδου οι προϋποθέσεις για ένα υψηλής ποιότητας, ασφαλές νερό είναι οι εξής:
• Nα είναι ακατέργαστο, φυσικό ολιγομεταλλικό, με συγκεκριμένη σύσταση σε άλατα και μέταλλα
• Nα είναι μικροβιολογικά καθαρό
• Nα έχει ελαφρώς αλκαλικό pH (> 7)
• Να περιέχει όσο γίνεται λιγότερα Νιτρικά (ΝΟ3)
– Λιγότερα από 10 mgr/L για τα βρέφη και τα μικρά παιδάκια
– Λιγότερα από 50 mgr/L για τους ενήλικες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ (WHO)
Τι πρέπει λοιπόν, να προσέχουμε όταν διαβάζουμε μια ετικέτα νερού, ώστε να επιλέγουμε νερό υψηλής ποιότητας;
Να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά. Τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα, είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά μέσα στα τρόφιμα, στο νερό και στο χώμα. Τα νιτρικά άλατα εισχωρούν και διαλύονται στο νερό από τα ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα. Τα οργανικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Όσα νιτρικά άλατα δεν απορροφώντας από τα φυτά, ξεπλένονται με τα ποτίσματα ή τη βροχή με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια τα ποτάμια και τις λίμνες.
Όταν το νερό πληροί προδιαγραφές υψηλής ποιότητας τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλασιάζονται, συχνά με εμφανή αποτελέσματα στο δέρμα και το σωματικό βάρος
Να έχει ελαφρώς αλκαλικό pH (pH>7). Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ συνιστά ότι το επίπεδο pH των πηγών νερού πρέπει να είναι σε επίπεδο μέτρησης μεταξύ 6,5 και 8,5, σε κλίμακα που κυμαίνεται από 0 έως 14. Το καλύτερο pH του πόσιμου νερού βρίσκεται ακριβώς στη μέση, στο 7. Το υπερβολικά υψηλό ή χαμηλό pH (λιγότερο από 4 ή μεγαλύτερο από 11) είναι επιζήμιο για το νερό, καθώς μπορεί να αλλάξει τη γεύση του.
Το νιτρικό ιόν ΝΟ3, είναι σχετικά σταθερό και δεν αντιδρά χημικά με άλλες ενώσεις. Ωστόσο, τα βακτήρια στο στόμα ή τα ένζυμα στο σώμα μπορούν να τα μετατρέψουν σε νιτρώδη και αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή. Το νιτρώδες ιόν ΝΟ2, περιέχει άζωτο σε σχετικά ασταθή κατάσταση οξείδωσης. Μπορεί να μετατραπεί σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο είναι ευεργετικό για τον οργανισμό, αλλά και σε νιτροζαμίνες, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβή. Οι νιτροζαμίνες, σχηματίζονται όταν το νιτρώδες ιόν, αντιδράσει με αμίνες (προκύπτουν από την υδρόλυση των πρωτεϊνών) και είναι καρκινογόνες ουσίες. Πληθώρα ερευνών έδειξε ότι η κατανάλωση νερού, υψηλού σε νιτρικά, συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης (σε γυναίκες) καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του θυρεοειδούς. Επίσης η πρόσληψη νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά, έχει συνδεθεί ισχυρά και με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.
Να είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (Ca++, Mg++). Το ασβέστιο, είναι 1 από τα 6 βασικά μέταλλα και έχει δομικό ρόλο στα οστά και στα δόντια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι 1.000 mg για τους ενήλικες και 1.200 mg για τις εγκύους. Προσλαμβάνεται μέσω γαλακτοκομικών, ψαριών, λαχανικών αλλά και του νερού. Το μαγνήσιο παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό, την καλή μυϊκή και καρδιαγγειακή υγεία. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 420 mg για τους άντρες και 320 mg για τις γυναίκες, ενώ για τις εγκυμονούσες περίπου 350 mg.
Να είναι πτωχό σε νάτριο/ αλάτι (Na+). Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να περιορίζεται σε 2.400 mg (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ήμερα. Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη για τα βρέφη και τα παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία από την μελέτη GRECO, το 23% των ελληνόπουλων ηλικίας 10 έως 12 ετών λαμβάνουν περισσότερο αλάτι από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των 2.200mg.
Όταν το νερό πληροί προδιαγραφές υψηλής ποιότητας τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλασιάζονται, συχνά με εμφανή αποτελέσματα στο δέρμα και το σωματικό βάρος
Να περιέχει φυσικά διττανθρακικά (HCO3). Η υψηλή συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου στο φυσικώς ανθρακούχο νερό, παράγει υψηλότερη συγκέντρωση διττανθρακικών, δημιουργώντας οφέλη για την υγεία, όπως υποβοήθηση της πέψης, η πρόληψη δημιουργίας πέτρας στα νεφρά και η εξουδετέρωση του γαλακτικού οξέος που παράγεται κατά τη φυσική δραστηριότητα. Είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα ρύθμισης των βάσεων και των οξέων στο σώμα μας.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι συγκεντρωμένα στο AQUA Carpatica, το οποίο φτάνει στο ποτήρι μας κατ’ ευθείαν από τα Καρπάθια Όρη. Στη μοναδική γεωλογική δομή του τόπου περιλαμβάνονται παλαιά, σβησμένα ηφαίστεια που αναδύουν ακόμη φυσικό διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του αγνού νερού, ενώ οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης απέχουν 12 χιλιόμετρα από τις πηγές, μακριά από τον ανθρώπινο παράγοντα, μέσα στο πιο σπάνιο και άγριο οικοσύστημα της Ευρώπης.
Εκατομμύρια χρόνια ηφαιστειακής δραστηριότητας έχουν απαλλάξει τις πηγές από τους ρύπους. Γεωλογικές σχισμές ασβεστολιθικών δολομιτών ηλικίας ενός δισεκατομμυρίου ετών και ηφαιστειογενή πετρώματα ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών, επιτρέπουν την άνοδο και την ανάμιξη του διοξειδίου του άνθρακα με τα υπόγεια κοιτάσματα νερού, δίνοντας ένα απόλυτα μικροβιολογικώς αγνό νερό με ισορροπημένη περιεκτικότητα σε πλούσια μεταλλικά στοιχεία και σε διττανθρακικά άλατα, υψηλό Ph και πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η διαδικασία είναι μακρόχρονη και κατά τη διάρκειά της, το νερό περνά από φυσικό φιλτράρισμα και εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία από τα πετρώματα μέσα από τα οποία διέρχεται. Το νερό αναβλύζει καθαρό και γάργαρο χωρίς να παρεμβάλλεται οποιαδήποτε τεχνητή διεργασία και φτάνει στις πηγές έτοιμο για κατανάλωση, απαλλαγμένο από αρνητικά φορτία.
Τα πάνω από 100 διεθνή βραβεία που έχει μέχρι τώρα στη εντυπωσιακή συλλογή του, πιστοποιούν την ασυναγώνιστη γεύση και την αμετάβλητη ποιότητά του. Κάνουμε το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, με το AQUA Carpatica, το πιο αγνό νερό που μπορεί να μας προσφέρει η ίδια η φύση.
www.aquacarpatica.gr
Facebook: AQUA.Carpatica.GR
Instagram: aquacarpatica.gr