Τι κι αν μπορούμε να μιλήσουμε με φίλους και γνωστούς με δεκάδες πιθανούς τρόπους; Η μοναξιά και η απομόνωση είναι πιο κοντά μας από ποτέ και ειδικά για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Σύμφωνα με έρευνα, για 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους της τρίτης ηλικίας -λόγω της μοναξιάς που βιώνουν- η τηλεόραση αποτελεί την καλύτερη παρέα. Όπως αναφέρουν επιστημονικές διαπιστώσεις η μοναξιά αυξάνει κατά 26% τον κίνδυνο του θανάτου, ποσοστό ίσο με παράγοντες όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Lancaster συνεργάστηκαν σε ένα πρότζεκτ 2,9 εκατομμυρίων ευρώ για να δημιουργήσουν εφαρμογές και ψηφιακές υπηρεσίες που θα περιορίζουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η απομόνωση και η μοναξιά.
Μέρος αυτού του προγράμματος είναι και μια εφαρμογή που συνδημιουργήθηκε από δέκα γηραιότερους ενήλικες.
Χρησιμοποιώντας ανοιχτά δεδομένα η εφαρμογή δείχνει στους χρήστες κοινωνικές ευκαιρίες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην περιοχή τους βασισμένες στις προτιμήσεις και τα γούστα τους. Παράλληλα προσφέρει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τους παράγοντες που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών να βγουν από το σπίτι τους, όπως είναι ο καιρός και τα επίπεδα ηλιοφάνειας.
Η εφαρμογή παρέχει επίσης πληροφορίες για διαδρομές που τους αρέσουν αν είναι προσβάσιμες με τα πόδια, πληροφορίες για τα μέσα μεταφοράς αλλά και τουαλέτες κατά τη διαδρομή τους.
Ο καθηγητής Niall Hayes του Πανεπιστημίου του Lancaster ηγείται της βρετανικής έρευνας εξηγεί ότι «οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας αποτελούν μια ανεκμετάλλευτη πηγή έξυπνων και κοινωνικών ανθρώπων, οι οποίοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν λόγω της ψηφιακής εποχής. Αντί να τους απομονώσουμε από τον ψηφιακό κόσμο, η έρευνά μας στοχεύει στη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα μπορούσε να τους φανεί εξαιρετικά χρήσιμο ανοίγοντας για αυτούς έναν ολοκαίνουριο κόσμο πληροφοριών που θα δημιουργεί περισσότερες κοινωνικές ευκαιρίες για αυτούς τους ανθρώπους».