Ένα νέο παιχνίδι που εκπαιδεύει τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση σχεδίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Behavioural Neuroscience.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην απόσπαση της προσοχής που όλοι βιώνουμε σε καθημερινό επίπεδο λόγω του πολυάσχολου τρόπου ζωής.

«Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τον χρόνο μας απαντώντας σε emails, διαβάζοντας μηνύματα, χαζεύοντας στα social media και γενικότερα προσπαθώντας να κάνουμε πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα. Αντί να κάνουμε πολλά, όμως, τις περισσότερες φορές καταλήγουμε να προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον μία από τις δουλειές που έχουμε ως στόχο κάθε μέρα. Ακόμα και στο σπίτι, δε μπορούμε να «αποσυνδεθούμε» από τον κόσμο του κινητού και να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να δούμε τηλεόραση χωρίς να ρίχνουμε έστω κλεφτές ματιές στο smartphone μας», λέει η καθηγήτρια Barbara Sahakian από το Τμήμα της Ψυχιατρικής του βρετανικού πανεπιστημίου.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα smartphones έχουν γίνει πανταχού παρόντα, έχει σημειωθεί αύξηση στον αριθμό των εφαρμογών με τις λεγόμενες «νοητικές ασκήσεις», οι οποίες υποτίθεται ότι βελτιώνουν τις γνωστικές δεξιότητες όπως η μνήμη, οι αριθμητικές ικανότητες και η συγκέντρωση.

Στο πλαίσιο αυτό, μια ομάδα του Ινστιτούτου Συμπεριφορικών και Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής την Δρ. Sahakian ανέπτυξε και δοκίμασε το Decoder, ένα νέο παιχνίδι που στοχεύει να βοηθήσει τους χρήστες να βελτιώσουν τα επίπεδα της προσοχής και της συγκέντρωσής τους. Το παιχνίδι βασίζεται σε έρευνες της ίδιας της ομάδας και έχει ήδη αξιολογηθεί επιστημονικά.

decoder

Η εφαρμογή Decoder

Η Δρ. Sahakian και ο συνεργάτης της Δρ. George Savulich υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με το Decoder για οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια ενός μήνα βελτιώνει τα επίπεδα προσοχής και συγκέντρωσης, αφού ενεργοποιείται το μετωπιαίο-βρεγματικό δίκτυο του εγκεφάλου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν 75 υγιείς ενήλικες σε τρεις διαφορετικές ομάδες: η μία ομάδα κλήθηκε να παίξει Decoder, μια άλλη ομάδα ελέγχου κλήθηκε να παίξει Bingo και μια δεύτερη ομάδα ελέγχου δεν ασχολήθηκε με κανένα παιχνίδι. Οι συμμετέχοντες των δύο πρώτων ομάδων παρακολούθησαν οκτώ συνεδρίες διάρκειας μίας ώρας μέσα σε ένα μήνα, κατά τη διάρκεια των οποίων έπαιζαν η μεν Decoder και η δε Bingo, πάντα υπό την επίβλεψη των ερευνητών.

Και οι 75 συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν στην αρχή της μελέτης και τέσσερις εβδομάδες μετά, μέσω του του τεστ CANTAB για την γρήγορη επεξεργασία οπτικών πληροφοριών, που αξιολογεί την προσοχή και την συγκέντρωση.

Η ομάδα που έπαιξε Decoder αποδείχθηκε καλύτερη από εκείνη που έπαιξε Bingo, αλλά και από εκείνη που δεν έπαιξε κανένα παιχνίδι. Η διαφορά στην απόδοση είχε μεγάλη σημασία, καθώς συγκρίθηκε με τα αποτελέσματα που έχουν παρατηρηθεί όταν χρησιμοποιούνται διεγερτικά, όπως η μεθυλφαινιδάτη και η νικοτίνη.

«Το Decoder θα μπορούσε να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συγκέντρωση της προσοχής και πράγματι να βελτιώσει αυτή την ικανότητά τους. Εκτός από τους υγιείς ανθρώπους, ελπίζουμε ότι το παιχνίδι θα ωφελήσει και ασθενείς με παθήσεις, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή εγκεφαλικές βλάβες λόγω τραυμάτων», λέει η Δρ. Sahakian.

Το Decoder έχει ήδη πάρει έγκριση από την Cambridge Enterprise και οι δημιουργοί της ευελπιστούν ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.