O Ιάπωνας εφευρέτης Kaname Hayashi παρουσίασε στην Έκθεση Τεχνολογίας CES 2019 στο Λας Βέγκας το Lovot και είναι το πιο αξιαγάπητο ρομπότ που θα μπορούσε κάποιος να έχει. Στόχος του Lovot σύμφωνα με τον δημιουργό του είναι να γιατρέψει την «επιδημία μοναξιάς» που αποτελεί ένα μεγάλο και ξεχωριστό πρόβλημα στην Ιαπωνία αλλά και διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη έρευνα που έγινε σε δείγμα 20.000 Αμερικανών, σχεδόν το 50% δήλωσε ότι αισθάνεται πάντα, ή αρκετές φορές μοναξιά. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα καθώς η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι παράγοντες που προκαλούν πρόωρο θάνατο περισσότερο κι από την παχυσαρκία.

Όσοι πιστεύουν λοιπόν πως δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη κηδεμονίας ενός κατοικιδίου και θεωρούν πως δεν θα ήταν μία βιώσιμη επιλογή, θα μπορούσαν να στραφούν στην πλησιέστερη εναλλακτική.

Το Lovot δεν είναι μία απλή περίπτωση υποκατάστατου της παρέας ενός ανθρώπου ή ενός ζώου από ένα ρομπότ. Το Lovot φροντίζει να διασφαλίζει ότι ο ιδιοκτήτης του δεν θα πέσει σε μία διαιωνιζόμενη κοινωνική και συναισθηματική απομόνωση. «Οι άνθρωποι που μένουν μόνοι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα «χάνουν» την ικανότητα να αγαπήσουν και να κοινωνικοποιηθούν. Προσπαθούμε να εξασκήσουμε τους ανθρώπους για τη δύναμη της αγάπης έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να αγαπήσουν κάτι ή κάποιον άλλο», δήλωσε ο Hayashi ενώ συνέχισε πως το Lovot σχεδιάστηκε για να επαναφέρει τη συμπόνια αλλά και την ικανότητα των ανθρώπων να δεθούν συναισθηματικά. Παράλληλα αγκαλιάζοντάς το μπορεί να σας κρατήσει ζεστούς κυριολεκτικά χάρη στη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα του με το άγγιγμα.

«Τέτοιου είδους φυσική επαφή είναι ένας από τους τρόπους που θα σας δέσουν με το Lovot. Πιστεύω ότι τα τα σημαντικά στοιχεία που θα μας φέρουν πολύ κοντά με το Lovot είναι τρία. Το ένα είναι το άγγιγμα, το δεύτερο είναι το κοίταγμα στα μάτια και το τρίτο είναι η ικανότητά του να αναγνωρίζει τον ιδιοκτήτη του», δήλωσε ο Kaname Hayashi.

Τα Lovot θα βγουν στην αγορά της Ιαπωνίας στο τέλος του 2019 ενώ από το 2020 αναμένεται να είναι διαθέσιμα και στις διεθνείς αγορές. Θα πωλούνται σε ζευγάρια ενώ η τιμή τους θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 χιλιάδες δολάρια.