Ένας σκύλος – ρομπότ που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Καλιφόρνια ίσως γίνει ο καλύτερος φίλος για ανθρώπους που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, προσφέροντας τους παρηγοριά, ανταποκρινόμενα στο ανθρώπινο άγγιγμα με τις κινήσεις τους.

Ο επιχειρηματίας Tom Stevens παρουσίασε πρόσφατα μία δοκιμαστική βερσιόν ενός ρομποτικού, κίτρινου λαμπραντόρ στους ενοίκους ενός οίκου ευγηρίας στην Καλιφόρνια.

«Δεν πρέπει μόνο να μοιάζουν και να φαίνονται ρεαλιστικά, αλλά πρέπει και να συμπεριφέρονται ρεαλιστικά επίσης», δήλωσε ο κ. Stevens. Ο ρομποτικός σκύλος, ο οποίος κουνά το κεφάλι του, μουγκρίζει και κουνά την ουρά του είναι αρκετά ρεαλιστικό για να βοηθήσει τους ανθρώπους με άνοια. Είναι επίσης ευκολότερο να προσεχθεί συγκριτικά με ένα αληθινό σκύλο.

Το ρομπότ έχει 16 μηχανισμούς που ελέγχουν τις κινήσεις του και είναι γεμάτο με αισθητήρες για να ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές και να αντιλαμβάνεται πώς το αγγίζουν οι άνθρωποι, τη διαφορά ενός χαδιού και ενός ζωντανού κατοικιδίου.

O Tom Stevens δήλωσε πως εμπνεύστηκε την ιδέα όταν η μητέρα του διαγνώσθηκε με νόσο Αλτσχάιμερ το 2011.

«Από τις αρκετές άσχημες μέρες που είχαμε στην αρχή, η χειρότερη ήταν όταν έπρεπε να πάρω μακρυά τον σκύλο της, ένα πανέμορφο σκυλάκι μόλις δύο ετών», το οποίο ήταν επιθετικό απέναντι στη νοσοκόμα που φρόντιζε τη μητέρα του.

Η δοκιμαστική εκδοχή του σκύλου λεγόταν Jenny. Το «κουτάβι» δεν μπορούσε να περπατήσει και μεταφέρεται σε ένα μικρό κρεβάτι. Η παρουσία της Jenny στον οίκο ευγηρίας χάρισε πολλά χαμόγελα στους ανθρώπους με άνοια.

«Κουνάει την ουρά της και ανταποκρίνεται όταν φωνάζουμε το όνομά της, είναι αλήθεια εκπληκτικό το να παρατηρούμε τους ανθρώπους εδώ να ανακουφίζονται και να έχουν τόσο λιγότερο άγχος», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του οίκου ευγηρίας, Caroline Gibson.

Ο σκύλος-ρομπότ σχεδιάζεται να βγει στην αγορά το 2020.