Μια μικροσυσκευή που μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα παρουσίασε πολωνική εταιρεία.

Το CoolMen προσαρμόζεται σε μια ζώνη και συνδέεται με το smartphone του χρήστη, ώστε σε πραγματικό χρόνο να καταγράφει τη θερμοκρασία των όρχεων και αναλόγως να παρεμβαίνει.

Ουσιαστικά, ο ρόλος της συσκευής είναι να ρίχνει τη θερμοκρασία των όρχεων ώστε να μην πλήττεται η ανδρική γονιμότητα.

Ως γνωστόν, η χαμηλότερη θερμοκρασία των όρχεων κατά έναν με δύο βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το υπόλοιπο ανδρικό σώμα, ευνοεί την ανάπτυξη υγιών σπερματοζωαρίων και έτσι ενισχύεται η πιθανότητα τεκνοποίησης.

Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που θέλει τους άνδρες να φορούν στενά ρούχα και εσώρουχα, να εργάζονται πολλές ώρες έχοντας φορητούς υπολογιστές κοντά στην πυελική περιοχή και να χαλαρώνουν κάνοντας σάουνα, συντελεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στην περιοχή των όρχεων.

Μάλιστα, νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι άνδρες στις δυτικές χώρες έχουν σήμερα σχεδόν 60% λιγότερα σπερματοζωάρια από ότι 40 χρόνια πριν. Φυσικά σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία τα συνθετικά υλικά και η καθιστική ζωή.

Η πολωνική εταιρεία Cooltec, που ανέπτυξε το CoolMen, ισχυρίζεται ότι πάνω από το 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας στα ζευγάρια αποδίδεται στην κακή ποιότητα του σπέρματος. Έτσι, σκέφτηκε ότι μια συσκευή που θα ψύχει τους όρχεις επαναφέροντας τη θερμοκρασία στην περιοχή στα φυσιολογικά της επίπεδα, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σπερματοζωαρίων, σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Στα προκαταρκτικά τεστ της συσκευής οι εθελοντές κλήθηκαν να την φορέσουν για 12 έως 16 ώρες κάθε μέρα για διάστημα ενός μήνα, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Το CoolMen, με κόστος περίπου 265 ευρώ, αν και σε πειραματικό στάδιο ακόμα, ενδεχομένως να συντελέσει στην αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τα ανδρικά γεννητικά όργανα, όπως η κιρσοκήλη που επίσης μπορεί να συντελέσει σε υπογονιμότητα.