Μια νέα κατηγορία ραδιοφαρμάκων φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην μη επεμβατική διάγνωση σχεδόν 30 διαφορετικών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο The Journal of Nuclear Medicine.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων/αξονική τομογραφία (PET/CT) και την σκιαγραφική ουσία 68Ga-FAPI κατάφερε να εντοπίσει μια ευρεία ποικιλία όγκων με υψηλή ευκρίνεια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καλύτερη ταξινόμηση των καρκινικών όγκων άρα και πιο εύστοχης αντιμετώπισής τους.
Το ραδιοφάρμακο 68Ga-FAPI στοχεύει τους ινοβλάστες που σχετίζονται με τον καρκίνο και οι οποίοι συνήθως συντελούν στο έως και 90% της μάζας ενός όγκου. Πολλοί τέτοιοι ινοβλάστες διαφέρουν από τους φυσιολογικούς ως προς την συγκεκριμένη έκφραση της πρωτεΐνης FAP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αναστολείς της FAP που χρησιμοποιούνται ως αντικαρκινικά φάρμακα αλλά και ως ραδιοφάρμακα για στοχευμένη θεραπεία των καρκινικών όγκων.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν PET/CT για να εξετάσουν 80 ασθενείς με 28 διαφορετικές μορφές καρκίνου, με στόχο να ποσοτικοποιήσουν της απορρόφηση του 68Ga-FAPI από πρωτεύοντες, μεταστατικούς ή υποτροπιάζοντες καρκίνους. Όλοι οι ασθενείς είχαν παραπεμφθεί να υποβληθούν σε αυτή την πειραματική διαγνωστική τεχνική από τους θεράποντες ιατρούς τους καθώς δεν είχε καταστεί εφικτή η ακριβής διάγνωση με τις υπάρχουσες μεθόδους.
Η PET/CT είχε ξεκινήσει μια ώρα μετά την χορήγηση του ραδιοφαρμάκου.
Όλοι οι ασθενείς είχαν καλή ανοχή στην διαγνωστική διαδικασία.
Η μεγαλύτερη απορρόφηση του 68Ga-FAPI είχε γίνει από τους εξής καρκίνου: σάρκωμα, χολαγγειοκαρκίνωμα, μαστού, οισοφάγου και πνεύμονα. Η χαμηλότερη απορρόφηση παρατηρήθηκε στους εξής καρκίνους: φαινοχρωμοκύτωμα, νεφροκυτταρικό καρκίνο, διαφοροποιημένο θυρεοειδικό καρκίνο, αδενοειδοκυστικό και γαστρικό καρκίνο. Ενδιάμεση απορρόφηση του ραδιοφαρμάκου παρατηρήθηκε στον ηπατοκυτταρικό, τον ορθοκολικό, τον καρκίνο κεφαλής-τραχήλου, των ωοθηκών, του παγκρέατος και του προστάτη.
«Η αξιόλογη απορρόφηση του 68Ga-FAPI το καθιστά χρήσιμο στη διάγνωση πολλών μορφών καρκίνου, ειδικά στις περιπτώσεις που η κλασσική PET/CT δεν παράγει ασφαλές αποτέλεσμα», σχολιάζει ο Δρ. Uwe Haberkorn, καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης και το Γερμανικό Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο. «Για παράδειγμα, τα χαμηλής διαβάθμισης σαρκώματα γενικά έχουν χαμηλότερη απορρόφηση του ραδιοφαρμάκου 18F-FDG, συντελώντας σε αλληλοεπικάλυψη των αλλοιώσεων με καλοήθη και κακοήθη χαρακτηριστικά. Στον καρκίνο του μαστού η PET/CT με 18F-FDG συνήθως γίνεται όταν υπάρχει υποτροπή αλλά γενικά δεν συστήνεται κατά την αρχική σταδιοποίηση. Και στον καρκίνο του οισοφάγου, η PET/CT με 18F-FDG έχει συνήθως χαμηλή έως μέτρια ευαισθησία στην σταδιοποίηση των λεμφαδένων», συμπληρώνει.
Αντιθέτως, η PET/CT με 68Ga-FAPI μπορεί να γίνει χωρίς ειδική προετοιμασία του ασθενή, όπως νηστεία ή κατάκλιση κατά την λήψη του ραδιοφαρμάκου, γεγονός που το κάνει πιο φιλικό για τον ασθενή ενώ διευκολύνει και τους επαγγελματίες υγείας.