Από λιγότερες ημικρανίες κάθε μήνα φαίνεται πως υπέφεραν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν μία νέα τεχνική χαλάρωσης η οποία βασίζεται στη χρήση μίας εφαρμογής για smartphone.  Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature Digital Medicine.

Η εφαρμογή RELAXaHEAD που δημιουργήθηκε από ερευνητές της Σχολής Ιατρικής του NYU καθοδηγεί του ασθενείς με τη χρήση της Προοδευτικής Μυϊκής Χαλάρωσης (ΠΜΧ). Με αυτή τη μορφή της συμπεριφορικής θεραπείας οι ασθενείς χαλαρώνουν και τεντώνουν εναλλάξ μυϊκές ομάδες για να μειώσουν το στρες.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί την κλινική αποτελεσματικότητα μίας εφαρμογής κινητού για τη θεραπεία της ημικρανίας και προσθέτει την εφαρμογή σε συνήθεις θεραπείες υπό την επίβλεψη γιατρού.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ασθενείς μπορεί να ακολουθήσουν μία συμπεριφορική θεραπεία αν αυτή είναι εύκολα προσβάσιμη, αν μπορούν να την κάνουν οπουδήποτε και αν είναι προσιτή οικονομικά», δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Mia Minen. «Οι γιατροί χρειάζεται να ξανασκεφτούν την προσέγγιση θεραπείας για την ημικρανία γιατί πολλές από τις εγκεκριμένες θεραπείες, αν και δείχνουν να είναι η καλύτερη επιλογή, δεν λειτουργούν σε όλους τους τρόπους ζωής».

Στην Ελλάδα, η ημικρανία αφορά σε περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες με τους περισσότερους εξ αυτών να έχουν διαγνωστεί με καθυστέρηση, περιφερόμενοι επί χρόνια από γιατρό σε γιατρό, μέχρι να καταλήξουν στον νευρολόγο.

Για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε την χρήση της από 51 πάσχοντες από ημικρανία οι οποίοι ήταν κάτοχοι smartphone. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για 90 μέρες και να κρατήσουν καθημερινές σημειώσεις από τη συχνότητα και την σοβαρότητα των πονοκεφάλων τους, ενώ η εφαρμογή κρατούσε στοιχεία για το πόσο πολύ και πόσο συχνά οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν την ΠΜΧ.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν κατά μέσο όρο 13 μέρες με πονοκέφαλο ανά μήνα. Το 39% των ασθενών στη μελέτη ανέφεραν επίσης άγχος ενώ το 30% έπασχε από κατάθλιψη.

Η θεραπεία ΠΜΧ με τη χρήση της εφαρμογής RELAXaHEAD μείωσε τους πονοκεφάλους στο 51% μετά από έξι εβδομάδες και στο 29% μετά από τρεις μήνες. Επόμενος στόχος των συγγραφέων είναι να εντοπίσουν πιθανούς τρόπους για να ενθαρρύνουν πιο συχνές συνεδρίες.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως οι προσβάσιμες τεχνολογίες των smartphone μπορούν να διδάξουν αποτελεσματικά τους ασθενείς δια βίου ικανότητες που χρειάζονται για να ελέγξουν τις ημικρανίες τους», δήλωσε η Mia Minen.