Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ παρουσίασαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Apple Heart Study, μιας καινοτόμου εικονικής μελέτης με περισσότερους από 400.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, σύμφωνα με την οποία, η τεχνολογία των wearables (φορητών έξυπνων μικροσυσκευών, όπως τα smartwatches) μπορεί να εντοπίσει με ασφάλεια τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, οι οποίες στη συνέχεια διαγνώστηκαν ως κολπική μαρμαρυγή.
Η μελέτη χορηγήθηκε από την Apple Inc. προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μια εφαρμογή για κινητά που χρησιμοποιεί δεδομένα από τον αισθητήρα του καρδιακού ρυθμού που βρίσκεται στο Apple Watch μπορεί να εντοπίσει την κολπική μαρμαρυγή, η οποία συχνά μένει χωρίς διάγνωση, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Βασικά ευρήματα της μελέτης:
– Συνολικά, μόνο το 0,5% των συμμετεχόντων είχε ειδοποιήσεις στο smartphone τους για ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, ένα σημαντικό εύρημα δεδομένης της ανησυχίας σχετικά με πιθανώς υπερβολικές ειδοποιήσεις.
– Συγκρίσεις μεταξύ της ανίχνευσης ακανόνιστων παλμών στο Apple Watch και των ταυτόχρονων καταγραφών του ηλεκτροκαρδιογραφήματος έδειξαν ότι ο αλγόριθμος ανίχνευσης παλμών έχει 71% θετική προγνωστική αξία. Σε ποσοστό 80%, οι συμμετέχοντες που έλαβαν ειδοποιήσεις για ακανόνιστους παλμούς αποδείχθηκε ότι είχαν κολπική μαρμαρυγή κατά τη στιγμή της ειδοποίησης.
– Το ένα τρίτο (34%) των συμμετεχόντων που έλαβαν ειδοποιήσεις για ακανόνιστους παλμούς και παρακολουθήθηκαν μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος για μια εβδομάδα, αποδείχθηκε ότι είχαν κολπική μαρμαρυγή. Δεδομένου ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι μια διαλείπουσα κατάσταση, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν μπορεί να εντοπιστεί σε ετεροχρονισμένο ηλεκτροκαρδιογράφημα.
– Το 57% των χρηστών που έλαβαν ειδοποιήσεις για ακανόνιστους παλμούς ζήτησαν ιατρική φροντίδα.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτόμος ψηφιακή τεχνολογία στη δημιουργία μιας προγνωστικής και προληπτικής προσέγγισης στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Lloyd Minor, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ. «Η κολπική μαρμαρυγή είναι μόνο η αρχή, καθώς αυτή η μελέτη δημιουργεί το υπόβαθρο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την τεχνολογία των wearables και πώς αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη μιας νόσου πριν την εμφάνισή της, πράγμα που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ιατρικής Ακριβείας», συμπληρώνει ο ειδικός.