Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα έχουν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, ακόμα κι όταν η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη από έναν κάτοικο μιας πόλης της ενδοχώρας. Η έρευνα  δημοσιεύθηκε στο Health and Place.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter χρησιμοποίησαν ερευνητικά δεδομένα από σχεδόν 26.000 ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στην ανάλυσή τους, η οποία αποτελεί μία από τις πιο λεπτομερείς έρευνες που έγιναν ποτέ σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να επιφέρει στη ζωή ενός ανθρώπου η διαμονή κοντά στη θάλασσα.

Λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους σχετικούς παράγοντες, η μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που ζουν σε περιοχές κοντά στην ακτογραμμή της Αγγλίας έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.

Αφορμή για την έρευνα αυτή στάθηκε το γεγονός ότι περίπου ένας στους έξι ενήλικες στην Αγγλία υποφέρει από διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Πρόκειται, μάλιστα, για φαινόμενο που επηρεάζει μακράν περισσότερο τους πολίτες χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής, λοιπόν, υποδεικνύουν ότι η πρόσβαση στη θάλασσα θα μπορούσε πράγματι να μειώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Μελέτη Υγείας της Αγγλίας και συνέκρινε την υγεία των ανθρώπων ανάλογα με την εγγύτητά τους στη θάλασσα, χωρίζοντάς τους σε δύο ομάδες: αυτούς που ζουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά κι εκείνους που ζουν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μακριά. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η πρόσβαση στη θάλασσα ενδεχομένως να βελτιώνει την υγεία και τη γενικότερη κατάσταση του ατόμου.

Η Δρ. Jo Garrett, που ηγήθηκε της μελέτης, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες. «Η έρευνά μας υποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που ζουν κοντά στη θάλασσα βιώνουν λιγότερα συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας. Αυτή η ‘προστατευτική ζώνη’ θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της κατάστασης μεταξύ των ατόμων υψηλού και χαμηλού εισοδήματος όσον αφορά στην ψυχική υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημαντικό είναι, τέλος, το γεγονός ότι η αναφορά αυτή παρουσιάζει για πρώτη φορά τα οφέλη της διαμονής κοντά στη θάλασσα με τόσο λεπτομερή μορφή, ανάλογη με το εισόδημα.

«Μια τέτοια έρευνα με επίκεντρο την υγεία που προσφέρει η επαφή με τη θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να πείσουμε τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν, να δημιουργήσουν και να ενθαρρύνουν τη χρήση των παράκτιων χώρων. Πρέπει να βοηθήσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταλάβουν πώς μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι χώροι ‘γαλάζιου’ στις πόλεις και να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση σε αυτούς θα είναι δίκαιη και θα συμπεριλαμβάνει τους πάντες, χωρίς να καταστρέφει το ευαίσθητο παράκτιο περιβάλλον», σχολιάζει καταληκτικά ο Δρ. Mathew White, ψυχολόγος περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Exeter.