*Γράφει ο personal trainer Γιάννης Μπούλιας

Μπορεί να θέλετε να αυξήσετε τη δύναμη σας,να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε την ευκαμψία ή να ενισχύσετε το μυικό σύστημα. Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι σας, τα περισσότερα προγράμματα γυμναστικής μπορούν να σας βοηθήσουν να τα προσεγγίσετε, αρκεί να τηρείτε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα γυμναστικής στοχευμένα.

Και ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το Tabata. Η προπόνηση Tabata είναι μια προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), η οποία περιλαμβάνει ασκήσεις που διαρκούν μόλις τέσσερα λεπτά.

Κάθε άσκηση σε μια προπόνηση Tabata διαρκεί μόνο τέσσερα λεπτά, αλλά είναι πιθανό να είναι ένα από τα μακρύτερα τέσσερα λεπτά που έχετε υπομείνει ποτέ. Η διάρθρωση του προγράμματος έχει ως εξής:

  • Άσκηση για 20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να κάνετε σχεδόν κάθε άσκηση που σας αρέσει και θέλετε.  Όπως push-ups, burpees ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση που λειτουργεί με μεγάλες μυικές ομάδες.
  • Αερόβια άσκηση ή ξεκούραση για 10 δευτερόλεπτα.
  • Ολοκληρώστε 8 γύρους.

Το Tabata είναι εξαιρετικό για να κάνετε μια γρήγορη προπόνηση αν δεν έχετε χρόνο,  ή αν θέλετε να βελτιώσετε την αντοχή και την ταχύτητα σας. Ενσωματώστε αυτό το είδος προπόνησης στην γυμναστική σας  και θα ωφεληθείτε.

  • Αρχάριοι 2 κύκλους
  • Μεσαίας φυσικής κατάστασης 4 κύκλους
  • Προχωρημένοι 5 κύκλους

Δείτε το πρόγραμμα

Η διάρκειά του είναι δύο λεπτά οπότε για να πετύχετε τον στόχο των τεσσάρων λεπτών του tabata την κάνετε δύο φορές.

 

 

Ο Γιάννης Μπούλιας είναι personal trainer με εμπειρία στην εκγύμναση αθλητών ομαδικών, αλλά και ατομικών αθλημάτων. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και έχει ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δέκα χρόνια ως ομαδάρχης σε αθλητικά καμπ,ως προπονητής σε αθλητικές ομάδες μικρών ηλικιών, αλλά και ως γυμναστής σε σχολεία και εκπαιδευτήρια προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2014 ξεκίνησε να εργάζεται στο στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης με χρήση σωματικού βάρους, προγράμματα pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από τον ίδιο ή τους συνεργάτες του.