Πρόσφατη μελέτη γύρω από την επίδραση που ασκεί η άσκηση στον εγκέφαλο, έδειξε για πρώτη φορά ότι η χαμηλής και υψηλής έντασης άσκηση επηρεάζουν διαφορετικά την εγκεφαλική λειτουργία. Με τη χρήση απεικονιστικού μαγνητικού τομογράφου, ανακάλυψαν ότι η άσκηση χαμηλής έντασης ενεργοποιεί δίκτυα του εγκεφάλου που συνδέονται με το κέντρο ελέγχου της γνωστικής λειτουργίας και την προσοχή, ενώ η αυξημένης έντασης επηρεάζει το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συναισθηματική λειτουργία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Brain Plasticity.
Σύμφωνα με την Angelika Schmitt, MSc, και τον Henning Boecker, MD, ερευνητές του Functional Neuroimaging Group, στο Τμήμα Ακτινολογίας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης της Γερμανίας και επικεφαλής της έρευνας, αυτή η μέθοδος της νευροαπεικόνισης επιτρέπει, μέσα από την εξέταση του εγκεφάλου αθλητών, να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές που συντελούνται στην εγκεφαλική λειτουργία κατά τη μετάβαση από τον καθιστικό σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.
Στο πλαίσιο της μελέτης, είκοσι πέντε αθλητές υποβλήθηκαν σε μετρήσεις κατά την άσκησή τους πάνω σε διάδρομο με σταδιακά αυξανόμενη ταχύτητα. Ο χρόνος παραμονής ήταν 30 λεπτά και η ένταση της άσκησης ήταν διαφορετική ανά ημέρα. Πριν και μετά την άσκηση, ο απεικονιστικός μαγνητικός τομογράφος κατέγραφε τη σύνδεση διαφορετικών εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με συγκεκριμένες διεργασίες. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο προς υπολογισμό της καλής και κακής διάθεσης πριν και μετά την άσκηση.
Τα δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά έδειξαν σημαντική αύξηση της καλής διάθεσης μετά τη σωματική άσκηση ανεξαρτήτως έντασης, ενώ δεν σημειώθηκε μεταβολή στην κακή διάθεση. Τα αποτελέσματα της νευροαπεικόνισης έδειξαν ότι η άσκηση χαμηλής έντασης αύξησε τη λειτουργική συνδεσιμότητα στα δίκτυα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία και την προσοχή. Η άσκηση υψηλής έντασης, από την άλλη, αύξησε τη συνδεσιμότητα σε δίκτυα που σχετίζονται με συναισθηματικές διαδικασίες, ενώ μείωσε τη λειτουργική συνδεσιμότητα σε αυτά που σχετίζονται με την κινητική λειτουργία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναδεικνύει τα ακριβή αποτελέσματα που επιφέρει η άσκηση αναλόγως της έντασης σε συγκεκριμένα λειτουργικά δίκτυα του εγκεφάλου. Μελλοντικές έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο, θα μπορέσουν, με την παροχή νευροβιολογικών στοιχείων, να υποδείξουν ποιας έντασης άσκηση ταιριάζει καλύτερα σε ορισμένες νευρολογικές ή συμπεριφορικές καταστάσεις και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για κλινικές εφαρμογές σε ασθενείς είτε για την ενίσχυση της λειτουργικής πλαστικότητας του εγκεφάλου.