Γράφει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη

Εμείς αγαπάμε πολύ να κάνουμε μια προπόνηση TRX Tabata όταν ο χρόνος μας πιέζει. Τι είναι όμως μια προπόνηση TRX Tabata; Σωστή ερώτηση. Πρώτον, οι ιμάντες TRX είναι ένα σύστημα εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση μυϊκής δύναμης, αντοχής, κινητικότητας, συντονισμού, σταθεροποίησης κορμού, δύναμης του πυρήνα και καρδιαγγειακής ικανότητας. Με τους ιμάντες TRX χρησιμοποιούμε το σωματικό μας βάρος και τη βαρύτητα κάνοντας εκατοντάδες ασκήσεις χρησιμοποιώντας μόνο αυτούς τους ιμάντες. Είναι εύχρηστοι και μπορεί να τοποθετηθούν οπουδήποτε.

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν χρησιμοποιείτε το TRX είναι να προσέχετε πάντα το κέντρο σας, η τοποθέτηση των ποδιών σας σε σχέση με το σημείο τοποθέτησης του ιμάντα μπορεί να αλλάξει τη δυσκολία της κίνησης και να θυμάστε να έχετε μια ροή στις κινήσεις σας.

Υπολογίζεται ότι 10 λεπτά άσκηση με TRX είναι σχεδόν μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Εμείς χρησιμοποιούμε το TRX με μια συγκεκριμένη μέθοδο προπόνησης που ονομάζεται Tabata. Το Tabata χρησιμοποιεί χρονικά διαστήματα 20 δευτερολέπτων για άσκηση και 10 δευτερόλεπτα ανάπαυσης / ξεκούρασης. Επαναλαμβάνετε αυτόν τον κύκλο 8 φορές για να ισούται με 4 λεπτά συνεχούς άσκησης. Το ωραίο με την προπόνηση tabata είναι ότι είναι γρήγορη, εστιασμένη και αποτελεσματική.

Ακούστε τη δική σας μουσική δυνατά ή βρείτε μια playlist για να σας ακολουθεί με την προπόνηση.  Και φύγαμε!

Πρώτο μέρος ασκήσεων

Για 20″ στηριζόμαστε στα γόνατα και ρίχνουμε τον κορμό μπροστά μέχρι εκεί που μπορούμε και κάνουμε κάμψη των χεριών στο πλάι εναλλάξ.
Για 20″ από την ίδια θέση ρίχνουμε τον κορμό εμπρός μέχρι εκεί που μας επιτρέπει η μέση και οι ώμοι.

Ακολουθούν 10″ ξεκούρασης

Δεύτερο μέρος άσκησης

Για 20″ εκτελούμε προβολή και άρση χεριών με μπάρα.
Για 20″ μένουμε σε σταθερή προβολή και τεντώνουμε και μαζεύουμε χέρια με μπάρα.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το άλλο πόδι.

Ακολοθούν 10″ ξεκούρασης

Τρίτο μέρος άσκησης

Για 20″ εκτελούμε έλξεις του κορμού από θέση τραπεζάκι με στροφή των χεριών.
Για 20″ από σταθερή θέση με τεντωμένα χέρια ανεβάζουμε και κατεβάζουμε τη λεκάνη.

Ακολουθούν 10″ ξεκούρασης

 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της άσκησης

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822