Η σκολίωση είναι μια τριασδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Ορίζεται ως η πλάγια απόκλιση της σπονδυλικής στήλης περισσότερο από δέκα μοίρες.

Η πιο συχνή μορφή είναι η ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας), αλλά υπάρχουν και η συγγενής σκολίωση (που μπορεί να προκύψει λόγω κάποιων ανατομικών ανωμαλιών κατά την γέννηση) ή νευρομυική σκολίωση (λόγω κάποιας εγκεφαλικής παράλυσης ή βλάβης του κεντρικού νευρικού συστήματος ), ενώ μπορεί επίσης να είναι λειτουργική (λόγω κάποιας ανισοσκελίας, κακής στάσης σώματος ή μυικών σπασμών).

Με τις ασκήσεις πιλάτες προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε την αδύναμη πλευρά και να διατείνουμε την πλευρά που έχει έντονο μυικό σπασμό ή και πόνο. Μέσω των ασκήσεων επιτυγχάνεται καλύτερη αιμάτωση, ευκαμψία και βελτίωση της κινητικότητας.

Ακολουθούν δύο ασκήσεις κυρίως διατατικές για να ανακουφίσουμε την περιοχή από τυχόν μυϊκούς σπασμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ασκήσεις αυτές δεν είναι πανάκεια για το πρόβλημα της σκολίωσης.

Ιδανικό θα ήταν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πιλάτες που θα εστιάζει σε όλο το σώμα, μιας και η σκολίωση δεν επηρεάζει μόνο την περιοχή όπου εντοπίζεται το πρόβλημα αλλά και τις υπόλοιπες ανατομικές δομές όπως είναι η λεκάνη, τα ισχία, οι ώμοι και κατά συνέπεια όλο το σώμα.

Η Νικολέτα Παφλιώτη είναι φυσικοθεραπεύτρια, απόφοιτη του ΑΤΕΙ Πατρών, παράρτημα Αιγίου. 
H Νικολέτα αναγνωρίζοντας την υπεροχή της άσκησης και του κινητικού ελέγχου στα πρωτόκολλα αποκατάστασης, παράλληλα με τις σπουδές της εκπαιδεύτηκε στην αναγνωρισμένη σχολή Pilates με την καθηγήτρια Katia Vasilenko.
Μετέπειτα, κάνοντας διαρκώς σεμινάρια πάνω στη μεθοδολογία Pilates ανέπτυξε το “children Pilates”, μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος που χαρίζει δυνατό κορμό, βέλτιστη νευρο-εξέλιξη και αυτοπεποίθηση στους μικρούς ήρωες του αύριο. Τέλος, θέλοντας να ολοκληρωθεί ως θεραπεύτρια η Νικολέτα παρακολουθεί το αναγνωρισμένο από την IFOMPT πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Νευρο-Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία «Hellenic OMT diploma». Εργάζεται στο Physiokinetics by Petroutsos στον Χολαργό.