Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα είναι η πιο αποτελεσματική άσκηση. Οι επιστήμονες απέδειξαν, λαμβάνοντας υπόψιν τους κριτήρια όπως η περίμετρος κοιλιάς και το βάρος, ότι τα 30 λεπτά περπάτημα τη μέρα είναι μακράν αποτελεσματικότερη άσκηση από το γυμναστήριο ή το τρέξιμο.

Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε πει πως «θα ήθελα πολύ να κάνω γυμναστική, αλλά δεν έχω καθόλου χρόνο». Αυτό δεν είναι αλήθεια! Πάνω σε ένα απλό ποδήλατο στο σπίτι, μπορείτε να ασκηθείτε κάνοντας ταυτόχρονα τα τηλεφωνήματά σας, απαντώντας στα e-mail σας και τα SMS ή βλέποντας τηλεόραση. Έτσι, θα κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα εκ των οποίων το ένα είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σας. Να μην ξεχνάτε ότι η υγεία μας είναι το απόλυτο αγαθό και ότι χωρίς αυτήν, όλα σταματούν. Όσο σημαντικές κι αν είναι οι δουλειές που έχετε, δεν είναι σημαντικότερες από αυτά τα πολύτιμα 30 λεπτά που πρέπει να διαθέσετε για τον εαυτό σας. Ιεραρχήστε λοιπόν τα πράγματα με γνώμονα την προστασία της υγείας σας.

Πέραν αυτής της άσκησης, εξυπακούεται πως οποιαδήποτε συμπληρωματική γυμναστική είναι ευπρόσδεκτη. Περπάτημα, σκάλες, ηλεκτρική σκούπα.Όμως αυτά τα 30 λεπτά περπατήματος είναι αδιαπραγμάτευτα για την υγεία και την ευεξία σας. Όταν περπατάμε στον δρόμο ή όταν παίζουμε γκολφ, για παράδειγμα, σταματάμε κάθε τόσο, πράγμα που σημαίνει ότι η απελευθέρωση των μορίων που ξεκινάει μετά τα πρώτα 20 λεπτά άσκησης δεν προλαβαίνει να γίνει. Σίγουρα, είναι καλύτερο από το τίποτα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζουμε ότι, από τα 20 λεπτά και μετά, ο οργανισμός αντλεί από το αποθηκευμένο λίπος την ενέργεια την οποία έχει ανάγκη για να συνεχίσετε το περπάτημα.

Μία πρόσφατη έρευνα Γερμανών επιστημόνων έδειξε ότι 25 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής κατά επτά χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, μετά από μόλις έξι μήνες εξάσκησης, πραγματοποιούνται βιολογικές μεταβολές στα κύτταρα, ιδίως σε επίπεδα που σχετίζονται με τη γήρανση και το DNA. Είναι σαν αυτοί που αθλούνται να ξανανιώνουν! Το γεγονός ότι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από μόλις τρεις μήνες καθημερινής άσκησης αποδεικνύει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσει κανείς. Μπορείτε, λοιπόν, να αρχίσετε άμεσα, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Πηγή: Υγεία: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη