Γράφει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη

Ο καθένας μας σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης κι αν βρίσκεται, μπορεί να επωφεληθεί κάνοντας προπόνηση με λάστιχα. Τα λάστιχα προσθέτουν μια επιπλέον πρόκληση στις ασκήσεις με το βάρος του σώματος, χωρίς να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις όπως τα βάρη, οι μπάρες ή τα kettlebells. Είναι, επίσης, εξαιρετικά για τη στόχευση μικρότερων σταθεροποιητικών μυών που συνήθως δεν μπορούν να γυμναστούν με τα κλασσικά βάρη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προπονητές αγαπούν τη χρήση τους, όταν δουλεύουν τους μικρούς μύες.

Σε περίπτωση αμφιβολίας για το ποιο πρόγραμμα σας ταιριάζει ή ποιο είδος ελαστικού ιμάντα θα χρησιμοποιήσετε, ένας επαγγελματίας του τομέα της γυμναστικής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο λάστιχο είναι κατάλληλο για εσάς, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης και το συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης. Για τις περισσότερες ασκήσεις, προσπαθήστε να βάλετε στόχο από 10 έως 30 επαναλήψεις για 2 έως 3 σετ ανά άσκηση. Αν δεν έχετε δικό σας πρόγραμμα προπόνησης, δοκιμάστε το παρακάτω για δυνατά και γραμμωμένα χέρια.

  • Στο τέλος κάθε άσκησης 60″ ξεκούραση
  • Στο τέλος κάθε σετ 2″ ξεκούραση

✅Από όρθια θέση με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα, τραβάμε το λάστιχο ενώνοντας τις ωμοπλάτες – 3 σετ  από 30 επαναλήψεις.

✅Από την ίδια θέση με τεντωμένα χέρια και ώμους χαμηλά τραβάμε το λάστιχο μέχρι τα χέρια να έρθουν παράλληλα στον κορμό – 3 σετ από 30 επαναλήψεις.

✅Με χέρι σταθερό στα πλευρά κάνουμε έξω στροφή ώμου ενώ τραβάμε τον ιμάντα απομακρύνοντας τον καρπό από τον αντίθετο αγκώνα μέχρι το τέλος της κίνησης και επιστρέφοντας αργά στην αρχική θέση – 2 σετ από 20 επαναλήψεις στο κάθε χέρι.

✅Πιέσεις τρικεφάλων με λάστιχο από ψηλά, χέρια κολλημένα στα πλευρά – 3 σετ από 20 επαναλήψεις.

✅Με πλάτη στο λάστιχο ανοίγουμε τα χέρια μέχρι να ενώσουν ωμοπλάτες, τραβάμε και ενώνουμε εμπρός – 3 σετ από 30 επαναλήψεις.

✅Εκτάσεις τρικεφάλων – 3 σετ από 20 επαναλήψεις

Δείτε τα δύο βίντεο με το πλήρες πρόγραμμα των ασκήσεων

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia