Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που εστιάζουν στις ασκήσεις με βάρη είναι πιο πιθανό να δουν μειώσεις στο καρδιακό λίπος που θεωρείται παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology.

Οι ερευνητές είδαν πως το περικαρδιακό λίπος (ο λιπώδης ιστός ανάμεσα στο περίτονο και περισπλάχνιο πέταλο
του περικαρδίου), μειώθηκε στους ασθενείς που έκαναν ασκήσεις με βάρη αλλά όχι και σε όσους έκαναν αεροβική γυμναστική για την αύξηση της αντοχής τους. Αμφότερα τα είδη άσκησης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση ενός δεύτερου είδους καρδιακού λίπους, τους επικαρδιακού λίπους (έτσι ονομάζεται ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται μεταξύ μυοκαρδίου και
περισπλάχνιου πετάλου του περικαρδίου) ο οποίος επίσης σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Αυτά τα ευρήματα μας εξέπληξαν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Regitse Hojgaard Christensen.

Για να εξετάσουν την επίδραση των διαφορετικών τύπων άσκησης στο καρδιακό λίπος η Δρ. Christensen και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 32 παχύσαρκοι ενήλικες οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή κολπική μαρμαρυγή.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη έκανε αεροβική γυμναστική, η δεύτερη ασκήσεις με βάρη ενώ η τρίτη ομάδα δεν άλλαξε τίποτα στην καθημερινότητα των μελών της (ομάδα ελέγχου). Κάθε άτομο είχε υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία στην καρδιά στην αρχή και, μετά από τρεις μήνες, στο τέλος της μελέτης.

Αμφότεροι οι τύποι άσκησης μείωσαν τη μάζα του επικαρδιακού λιπώδους ιστού συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου (32% στην προπόνηση με βάρη και 24% στην προπόνηση αντοχής). Ωστόσο μόνο η γυμναστική με βάρη είχε επίδραση στον περικαρδιακό λιπώδη ιστό μειώνοντάς τον κατά 31% συγκριτικά με την απουσία άσκησης.

«Δεν συνδυάσαμε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης με τις ασκήσεις αντοχής, κάτι που θα μπορούσε να αποκαλύψει τις πιθανές επιπλέον επιδράσεις τους».

Ο Δρ. Chadi Alraeis, διευθυντής στο τμήμα Καρδιολογίας στο Ιατρικό κέντρο του Ντιτρόιτ υποψιάζεται ότι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης του καρδιακού λίπους είναι ο συνδυασμός της προπόνησης αντοχής και ενδυνάμωσης. «Μαζί με το χρόνο που σπαταλάτε στο διάδρομο γυμναστικής θα πρέπει να κάνετε και βάση ή push ups», δηλώνει.

Ενώ τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, «δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι επιδράσεις τους 10 χρόνια μετά», δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα και αν όντως θα αλλάξουν κάτι. Χρειαζόμαστε μακροχρόνιες μελέτες για να εξεταστεί αυτό», καταλήγει ο Δρ. Alraeis.